Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Παλιοί και νέοι ήρωες πρωταγωνιστούν στο φετινό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Παλιοί και νέοι ήρωες πρωταγωνιστούν στο φετινό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα

Είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

KPISN1
«Πώς αποτυπώνεται το ηρωικό πρότυπο στις διαφορετικές μορφές τέχνης με το πέρασμα του χρόνου;»: Απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα επιχειρεί να δώσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσα από τον φετινό προγραμματισμό του ο οποίος είναι εμπνευσμένος αλλά και αφιερωμένος στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 . «Πρόσωπα του Ήρωα» είναι ο τίτλος του πολυσυλλεκτικού αυτού προγράμματος που συνδυάζει τα ιστορικά πρότυπα με τις μελλονικές προσδοκίες και τις τέχνες με έναν δημόσιο χώρο ανοιχτό σε όλους.

Η διαχρονική αξία του ηρωϊσμού φωτίζεται με αποχρώσεις διαφορετικές, αυτές των παρασταστικών και εικαστικών τεχνών, της μουσικής, του χορού αλλά και μιας σειράς συμμετοχικών και εκπαιδευτικών δράσεων που απευθύνεται σε ένα ευρύτατο κοινό καθώς καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Πολύτιμοι αρωγοί στο φετινό επετειακό πρόγραμμα στέκονται και άλλοι οργανισμοί που συμμετέχουν σε αυτό με πρώτους και καλύτερους την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή  οι οποίες αποτελούν ζωντανό κομμάτι του ΚΠΙΣΝ όπου στεγάζονται τα τελευταία χρόνια. Μεγάλες μουσικές και θεατρικές παραγωγές, εντυπωσιακές εικαστικές εγκαταστάσεις αλλά και νέοι κύκλοι εκδηλώσεων και ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα συνθέτουν τη μορφή ενός νέου ήρωα, αυτού της δικής μας εποχής, η οποία, λόγω της πανδημίας, θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα κεφάλαιο ξεχωριστό μέσα από το οποίο θα προκύπτουν πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον.
KPISN2

Στην ενότητα του θεάτρου και των παρασταστικών τεχνών ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, ο «Προμηθέας Δεσμώτης», μια μουσικο – θεατρική παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου, σε μουσική σύνθεση και δραματουργία του Δημήτρη Καμαρωτού. Πρόκειται για ένα έργο φτιασγμένο για τις ειδικές συνθήκες της εποχής, για ζωντανή μετάδοση δηλαδή, με την συμμετοχή των ηθοποιών Αμαλίας Μουτούση και Κωνσταντίνου Αβρακιώτη, της λυρικής ερμηνεύτριας Άννας Παγκάλου και δύο μουσικό, που θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Φεβρουαρίου, στο χώρο του Αναγνωστηρίου του Βαλλιάνειου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης,

Επίσημοι εικαστικοί οικοδεσπότες των φετινών επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ θα είναι οι «Διερχόμενοι», 100 ανθρώπινα περιγράμματα από σίδερο, φιλοτεχνημένα από τον Γιώργο Ξένο, που βρίσκονται παραταγμένη σε όλη τη διαδρομή από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μέχρι τον Φάρο. Την ίδια στιγμή σε ένα άλλο σημείο, αυτό των Νότιων Μονοπατιών θα φιλοξενείται ένα ακόμη έργο του ίδιου καλλιτέχνη, φτιαγμένη επίσης από σίδερο, οι «Επτά Πύλες». Σημαντική είναι η παρουσία στο εικαστικό κομμάτι του προγράμματος και του Γιώργου Ζογγολόπουλου με το εντυπωσιακό «Μνημείο Ζαλόγγου».

Στο μεταξύ η παράδοση θα δώσει το δυναμικό «παρών» φέτος στο ΚΠΙΣΝ μέσα από την 3η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής που θα διοργανωθεί το καλοκαίρι αλλά και μια ιδιαίτερη χορευτική παράσταση από το Λύκειο των Ελληνίδων.
KPISN3
Κλείσιμο

Η παράδοση θα δώσει τη σκυτάλη στα νιάτα και στο μέλλον που θα εκπροσωπηθεί μέσα από το Schoolwave, το γνώριμό μας πλέον φεστιβάλ μαθητικών και φοιτητικών συγκροτημάτων που έχει επίσης προγραμματιστεί για το καλοκαίρι.

Με όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ να συμμετέχουν ενεργά παρέχοντας το ιδανικό σκηνικό ανάλογα με την παράσταση, αλλά και με την αποδοχή πως μπορεί οι συνθήκες να μην επιτρέψουν τη φυσική παρουσία του κοινού, οι εκδηλώσεις είναι στημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοείται η κινηματογράφησή και η παρουσία τους μέσω διαδικτύου.

Οπως έχει ιστορικά αποδειχτεί, εξάλλου, Ήρωες των Τεχνών εξάλλου δεν πτοούνται από δυσκολίες!

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Καλογρίτσα: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας για τον Νίκο Παππά

Μαριάννα Τουμασάτου: «Ούτε να ακούω για συγνώμες… Όχι από κάποιον που έχει χουφτώσει και κλειδώσει ένα παιδάκι στο καμαρίνι»

Δείτε βίντεο με την πρόγνωση του καιρού: Ηλιόλουστη η Πέμπτη με θερμοκρασίες Απρίλη - Αλκυονίδες ημέρες με 20άρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης