Υπόθεση Καλογρίτσα: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας για τον Νίκο Παππά

Υπόθεση Καλογρίτσα: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας για τον Νίκο Παππά

Η δικογραφία έχει διαβιβασθεί στη βουλή - Το protothema.gr παρουσιάζει το συμπληρωματικό υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας στον αρμόδιο εισαγγελέα

KALOGRART
Στη Βουλή διαβιβάστηκαν οι δικογραφίες κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποθέσεις «Καλογρίτσα» και «Folli Follie».

Ο φάκελος «Καλογρίτσα» περιλαμβάνει τις μηνύσεις του γνωστού εργολάβου με τις καταγγελίες κατά του κ. Νίκου Παππά. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι μηνυτήριες αναφορές συνοδεύονται από πλήθος e-mail με «καυτό» περιεχόμενο ενώ ο συνολικός φάκελος συνοδεύεται από το παραπεμπτικό του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου ο οποίος μεταξύ άλλων υπογραμμίζει για τον κ. Παππά «από τη μήνυση της εταιρείας Τοξότης του Χρ. Καλογρίτσα προκύπτουν στοιχεία τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων φερομένων ως τελεσθέντων κατά την περίοδο που ο συγκεκριμένος είχε την ιδιότητα του υπουργού» και εστάλη στη Βουλή άνευ αξιολόγησης προς τη Βουλή για τα περαιτέρω.

Το protothema.gr παρουσιάζει το συμπληρωματικό υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας στον αρμόδιο εισαγγελέα το οποίο περιλαμβάβει πλήθος ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αντάλλασαν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

«Ο Νίκος Παππάς μου είπε να μπω "μπροστινός"»

Μεταξύ άλλων το υπόμνημα του κ. Καλογρίτσα αναφέρει: «Ειδικότερα, το φθινόπωρο του 2015, ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας κλήθηκε από μία ομάδα σημαντικών στελεχών, η ευθύνη της οποίας (ομάδας) είχε ανατεθεί στον κατά τον οικείο χρόνο Υπουργό Επικρατείας, κ. Νίκο Παππά,Υπεύθυνο ως εκ της άνω ιδιότητάς του για τα θέματα που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στην εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και σε θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης,σύμφωνα με το ρητό γράμμα των άρθρων 1. περ. α) και 2. της δημοσιευθείσας στο ΦΕΚ 2109/Β/29.09.2015 υπ’ αριθμόν Υ11/25.09.2015 απόφασης [Σχετικό Ι.], Είναι σημαντικό μάλιστα να σημειωθεί ότι στην αρχή (φθινόπωρο του 2015), τα στελέχη, με υπεύθυνο τον Νίκο Παππά, ενημέρωσαν τον Χρήστο Καλογρίτσα ότι η απόφασή τους ήταν να υλοποιήσουν το παραπάνω σχέδιο και του ζητήθηκε λόγω των στενών σχέσεων και της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και αντιστρόφως να τους «δανείσει» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα και μόνο και να μπει «μπροστινός» και μόνο για τη συμμετοχή σε Διαγωνισμό που θα διενεργούνταν για τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου μέσω αυτού να καταφέρουν να λάβουν μία τηλεοπτική άδεια, την οποία θεωρούσαν απαραίτητο μέσο για την υποστήριξη της πολιτικής τους. Η εντολή τους ήταν σαφής: ο Χρήστος Καλογρίτσας θα έβαζε το όνομά του και μόνο, ενώ αυτοί θα εισέφεραν τα χρήματα και θα είχαν την πλήρη ευθύνη, οργάνωση, διοίκηση και εποπτεία του όλου εγχειρήματος. Μάλιστα ήδη είχαν επιλέξει εκείνα τα στελέχη που θα υλοποιούσαν αυτό το εγχείρημα και τα οποία ήδη είχαν αρχίσει να εργάζονται για την επίτευξη αυτού του σκοπού, συγκροτώντας μάλιστα και ομάδες εργασίας που εργάζονταν εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση. μόνοι τους. Ωστόσο, κατά τον μήνα Αύγουστο του 2016, ο Νίκος Πάππας κάλεσε τον Χρήστο 4 Καλογρίτσα και τον ενημέρωσε ότι υπήρξε μία κατά δήλωσή τους ασήμαντη διαφοροποίηση, καθώς είχαν έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία «CCC - CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL» και ιδίως με τον βασικό ιδιοκτήτη της - SamerKhoury (ΣάμερΧούρυ) να συμπράξουν («CCC - CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL» και SamerKhoury) μαζί τους για τις ανάγκες συμμετοχής στον άνω διαγωνισμό, με σκοπό να λάβουν από κοινού την άνω τηλεοπτική άδεια, διαβεβαιώνοντας όμως παράλληλα τον Χρήστο Καλογρίτσα ότι τίποτα επί της ουσίας δεν αλλάζει από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς οι ίδιοι θα παρέμεναν τα “αφεντικά” του όλου εγχειρήματος. Γι’ αυτό και ο Νίκος Παππάς τον παρακάλεσε να μην αλλάξει τη στάση του από αυτό το γεγονός. Ούτως, ο Νίκος Παππάς κάνοντας χρήση της ιδιότητάς του, έπεισε τον Χρήστο Καλογρίτσα να τους εμπιστευτεί, να μπει «μπροστά», να πείσει τον υιό του να συμμετέχει σε μία εταιρεία που θα συμμετείχε στον διαγωνισμό, -χωρίς βέβαια να τον ενημερώσει (τον υιό του) για όλες τις λοιπές παραμέτρους, οι οποίες ήταν γνωστές μόνο στον Χρήστο Καλογρίτσα, ως πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης τους- και να είναι ο «μπροστινός» σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο στην ολότητά του θα χρηματοδοτούσαν».


Δείτε εδώ αναλυτικά το υπόμνημα


H δικογραφία για τη Folli-Follie

Η δικογραφία για την υπόθεση της Folli – Follie αφορά τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση και Αλέκο Φλαμπουράρη ενώ διαφορετικό αίτημα θα διαβιβαστεί για τον κ. Σταύρο Αραχωβίτη κωθώς η δική του υπόθεση θα ακολουθήσει την διαδικασία άρσης βουλευτικής ασυλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα τα κόμματα θα λάβουν γνώση του περιεχομένου των δικογραφιών προκειμένου να κρίνουν αν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης είτε με σύσταση εξεταστικής επιτροπής ή με συγκρότηση προανακριτικής.

Κλείσιμο
Πάντως, οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σχετικά άμεσα καθώς για τις δύο υποθέσεις υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. Η αποσβεστική προθεσμία λήγει το ερχόμενο φθινόπωρο εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να συγκροτήσει θερινά τμήματα οπότε η παραγραφή θα έρθει νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι πηγές της πλειοψηφίας υπογραμμίζουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα καθοριστούν αποκλειστικά από το περιεχόμενο των δικογραφιών.

Γ.Μπούγας (γραμματέας ΚΟ ΝΔ): το επόμενο διάστημα οι αποφάσεις

Για το θέμα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Μπούγας δήλωσε: «είχα μία πρώτη ενημέρωση από τους συναδέλφους κ.κ. Πλεύρη και Μαρκόπουλο, από τους οποίους ζήτησα να δουν τις δικογραφίες. Από την αξιολόγηση των μέχρι τώρα στοιχείων, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η ΝΔ με αίσθημα ευθύνης θα λάβει τις αποφάσεις της στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, συνεχίζοντας την αξιολόγηση του υφιστάμενου αποδεικτικού υλικού» ενώ σε ερώτηση για το αν η ΝΔ προσανατολίζεται σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής, είπε: «Συνεχίζουμε να αξιολογούμε το αποδεικτικό υλικό και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας όταν έχουμε προβεί σε πλήρη και υπεύθυνη αξιολόγηση».

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της πλειοψηφία Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος μελετούν με προσοχή τα στοιχεία των δύο φακέλων προκειμένου να συντάξουν την τελική εισήγηση για το αν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης.

Δήλωση του Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλου Ξανθόπουλου στο περιστύλιο της Βουλής

Από την άλλη πλευρά ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος σχολιάζοντας την διαβίβαση των δύο δικογραφιών υποστήριξε «ξαναβάζουν την πολιτική ζωή στο πρίσμα της ποινικής και δικαστικής αντιμετώπισης». Επίσης, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν για το περιεχόμενο της δικογραφίας Καλογρίτσα κατά του κ. Νίκου Παππά πως «δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο εκτός από τις καταγγελίες Καλογρίτσα και των υπαλλήλων του».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ξανθόπουλου έχει ως εξής: «Σήμερα, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εμφανίζεται επιτέλους μετά από δύο μήνες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να μας μιλήσει για τα διπλά βιβλία, για τα ορφανά κρούσματα, για τις ανεπάρκειες και τις αστοχίες της κυβέρνησης, που στοιχίζουν και στην οικονομία και στοιχίζουν και ανθρώπινες ζωές. Και κατά σύμπτωση εμφανίστηκαν στη Βουλή δικογραφίες, οι οποίες ξαναβάζουν την πολιτική ζωή στο πρίσμα της ποινικής και δικαστικής αντιμετώπισης. Η μεν πρώτη, που αφορά τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έχει συνήγορο τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Αυτή η υπόθεση έχει κριθεί από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο και από τα ελληνικά πρωτοδικεία και είναι προφανής η πολιτική της στόχευση. Σε ό,τι αφορά την δεύτερη δικογραφία που έχει σχέση με την τροπολογία της Folli Follie, είναι μια τροπολογία η οποία υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα στην περασμένη Βουλή και μάλιστα επανήλθε και εκ νέου από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι προφανής, λοιπόν, η στόχευση και είναι προφανής και η επιθυμία της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει τη δικαστική κρίση στην πολιτική ζωή της χώρας. Ευτυχώς και για την χώρα και για την κοινωνία ολόκληρη, δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

Ειδήσεις σήμερα:

Ασθενής σεισμική δόνηση στην Καστοριά - Δείτε το επίκεντρο

Από πνιγμό ο θάνατος του 74χρονου Βρετανού στον κόλπο της Σούδας

Εμβόλιο AstraZeneca: «Όχι» στη χορήγησή του στους άνω των 65 θα εισηγηθούν και οι Έλληνες ειδικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης