Θέατρα: Λουκέτο στις 15 Νοεμβρίου αν δεν υπάρξει κρατική ενίσχυση

Θέατρα: Λουκέτο στις 15 Νοεμβρίου αν δεν υπάρξει κρατική ενίσχυση

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο και τα αιτήματα των θεατρικών παραγωγών για να συνεχίσουν να λειτουργούν

Θεατρα_αποστασεις
Στην δύσκολη αλλά αναγκαστική απόφαση να βάλουν λουκέτο στα θέατρα τους στις 15 Νοεμβρίου εάν η Πολιτεία δεν σταθεί αρωγός τους στην οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται λόγω κορωνοϊού, κατέληξαν οι εγχώριοι θεατρικοί παραγωγοί. Έχοντας ήδη λειτουργήσει δύο εβδομάδες σχεδόν με το 30% της πληρότητάς τους, το ανώτατο ποσοστό που επιτρέπουν τα υγειονομικά μέτρα, επαληθεύθηκε το ήδη γνωστό για τους ανθρώπους του χώρου συμπέρασμα πως καμία θεατρική παραγωγή δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με πληρότητα κάτω του 50%.

Οι εκπρόσωποι της νεοσύστατης Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών, Διονύσης Παναγιωτάκης, Γρηγόρης Βαλτινός, Μιχάλης Αδάμ, Γεράσιμος Σκαφίδας,Νίκος Αρτικόπουλο, Μίλτος Σωτηριάδης και
Παναγιώτης Γεώργάς, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα, εξέθεσαν, αναλυτικά, την δραματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του θεάτρου από τον Μάρτιο του 2020, οπότε έγινε το lockdown, μέχρι την πρόσφατη επανέναρξη της λειτουργίας τους. Τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά. Από το 100% που βρισκόταν η πληρότητά τους τον Δεκέμβριο του 2019, έπεσε, κατά την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, στο 15%! Γεγονός που πιστοποιεί πως οι θεατρικές επιχειρήσεις είναι εδώ και πολλούς μήνες ζημιογόνες και θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια εικόνα, πιθανόν και χειρότερη, αν μέχρι τα τέλη του έτους συνεχίσουν δουλεύουν με το 30% της συνολικής χωρητικότητας τους χωρίς κάποια κρατική οικονομική στήριξη.

Θα πρέπει, στο σημείο αυτό, να σημειωθεί πως η εγχώρια θεατρική δραστηριότητα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής αγοράς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 160 θέατρα με άδεια λειτουργίας οι οποίες καλύπτουν 33.000 θέσεις εργασίας και 1800 επιχειρήσεις με θεατρικές παραγωγές στις οποίες απασχολούνται 7000 εργαζόμενοι. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται τους τελευταίους μήνες κυριολεκτικά στον αέρα και βλέπουν το φάντασμα της ανεργίας να τους πλησιάζει απειλητικά.

Τί ζητούν από την Πολιτεία

Οι θεατρικοί παραγωγοί, έχοντας μελετήσει σε βάθος την νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο τους, ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν καταλήξει σε μία σειρά αιτημάτων τα οποία κοινοποίησαν σήμερα στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς. Τα αιτήματά τους αυτά σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με επιδοτήσεις.

Συγκεκριμένα ζητούν επιδότηση του 40% των θέσεων των θεάτρων, με 15€ ανά θέση και για έως και 8 παραστάσεις την εβδομάδα. Ο αριθμός των θέσεων θα προκύπτει από τις άδειες λειτουργίας των θεάτρων. Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι όσοι είχαν ενεργή θεατρική παραγωγή στις 8/3/2020. Σε περίπτωση lockdown και για όσο διάστημα ισχύσει αυτό, να υπάρξει επιδότηση του 25% των θέσεων των θεάτρων και για 8 παραστάσεις ανά εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ίδιους, το αντίστοιχο ποσοστό επιδότησης των θέσεων των θεάτρων που θα παραμείνουν κλειστά θα πρέπει να ανέρχεται σε 25%.

Κλείσιμο
Παράλληλα, ζητούν επιδότηση ποσού 5.000.000 ευρώ για τις θεατρικές επιχειρήσεις με βάση το προσωπικό που απασχολούσαν στις 8/3/2020 με την επιδότηση για κάθε επιχείρηση να υπολογίζεται με βάση την αναλογία του αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης αυτής στις 8/3/2020 σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων κατά την ίδια ημερομηνία του συνόλου των επιχειρήσεων που είναι δικαιούχοι. Δικαιούχοι θα είναι όσες επιχειρήσεις είχαν ενεργή θεατρική παραγωγή στις 8/3/2020.

Στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονται επίσης η παροχή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας έως τις 30/4/2020 σε όσες επιχειρήσεις ήταν ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες στις 8/3/2021 αλλά και η διατήρηση της έκπτωση του 40% για τις μισθώσεις θεατρικών χώρων, έως τις 30/4/2021.

Από την πλυερά τους οι θεατρικοί παραγωγοί δεσμεύονται πως στους χώρους τους θα τηρούνται αυστηρότηατα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που έχουν ανακοινωθεί έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του κοινού.

Ειδήσεις σήμερα:

Στη φυλακή 38 της Χρυσής Αυγής - Ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης

Εμβόλιο AstraZeneca: «Ακολουθεί πλήρως τις γενετικές οδηγίες των σχεδιαστών του» λέει ανεξάρτητος ερευνητής

Στα 15 μίλια από το Καστελόριζο το Oruc Reis και πλησιάζει - Δείτε χάρτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης