Προς υλοποίηση σχέδιο για ανάπλαση της Πειραϊκής και προστασία Θεμιστόκλειου τείχους

Προς υλοποίηση σχέδιο για ανάπλαση της Πειραϊκής και προστασία Θεμιστόκλειου τείχους

Σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Πειραιά

Μενδωνη__Πειραικη
Η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τη συνολική αστική ανάπλαση της Πειραϊκής, σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων, με την παράλληλη προστασία του Θεμιστόκλειου τείχους, αποφασίστηκε στη κοινή σύσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη.

«Η ανάπλαση της περιοχής, η ασφάλεια των πολιτών και η διασφάλιση του Θεμιστόκλειου Τείχους είναι πολιτική και αρχαιολογική επιλογή» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και συμπλήρωσε με νόημα: «Η ανέγερση πολυκατοικιών, τις περασμένες δεκαετίες, μας αφαίρεσε το δικαίωμα της ολοκληρωμένης ανάδειξης του Τείχους. Η κατάσταση που επικρατεί είναι επιεικώς απαράδεκτη. Χρειάζεται ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Οι συνεχείς παλινδρομήσεις πρέπει να τελειώσουν».

Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε πως αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο το μνημείο και ότι θα γίνει με τον σωστό τρόπο η ένταξή του στον ιστό μιας μεγαλούπολης, όπως είναι ο Πειραιάς: «Αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία και η ασφάλεια του μνημείου και των διερχομένων. Με την ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται, θα πρέπει να βλέπουμε το Τείχος από τη θάλασσα και να το συναισθανόμαστε στη ξηρά. Η συνεχής αναβλητικότητα επιβαρύνει το μνημείο. Να εξαντλήσομε τις δυνατότητες να καλύψομε το σύνολο του μνημείου μελετητικά και να εξετάσουμε από ποιο σημείο και μέχρι ποιου σημείου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να οριστούν σε φάσεις. Το μνημείο, το Τείχος, είναι ένα και προέχει να αποκτήσομε την συνολική αποτύπωσή του. Η ενιαία μελέτη θα εξασφαλίσει τον οδικό χάρτη τον οποίον πρέπει να ακολουθήσομε ώστε τα Τείχη να αποδοθούν σύντομα και με ασφάλεια στους κατοίκους του Πειραιά»

Ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Πατούλης και ο Δήμαρχος κ. Γ. Μώραλης συμφώνησαν ότι η Περιφέρεια και ο Δήμος Πειραιά αντίστοιχα, θα συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ώστε από κοινού να αποφασιστεί το είδος και η έκταση των παρεμβάσεων στο Τείχος. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Τείχος είναι ασύμβατη με την ιστορία του μνημείου.

«Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δήμος Πειραιά συνεργαζόμαστε στενά για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου που αφορά στην ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους» είπε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης προσθέτοντας: «Διαμορφώνουμε από κοινού ένα στρατηγικό σχέδιο για την υλοποίηση αυτού του έργου που θα προσδώσει υπεραξία στην περιοχή. Η Περιφέρεια έχει ήδη εγκρίνει ένα σημαντικό κονδύλι χρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων για το σκοπό αυτό. Αποτελεί πεποίθησή μου πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δημιουργικό και θα υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα».  

Η υπουργός ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να συγκεντρώσουν, ως τις 25 Ιουλίου, όλες τις μελέτες, τις προγραμματικές συμβάσεις, τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την ευκαιρία συναφών θεμάτων στο ΚΑΣ, προκειμένου να προκύψει όλο το κρίσιμο υλικό βάσει του οποίου θα εκτιμηθεί το προς μελέτη έργο και θα τεθούν οι προτεραιότητες. Πριν το τέλος Ιουλίου θα υπάρξει και νέα σύσκεψη προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ανάθεση των αναγκαίων μελετών.

ιδήσεις σήμερα: 

Μέρι Κέι Λετούρνο: Νεκρή η δασκάλα που αποπλάνησε ανήλικο μαθητή και μετά... τον παντρεύτηκε!

Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: Περαιτέρω βελτιώσεις κατέθεσε ο Χρυσοχοΐδης

Σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης