Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: Περαιτέρω βελτιώσεις κατέθεσε ο Χρυσοχοΐδης

Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: Περαιτέρω βελτιώσεις κατέθεσε ο Χρυσοχοΐδης

Σφοδρή σύγκρουση στη βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει την ακραία αντιμνημονιακή ρητορική - Δημιουργούν εντάσεις για να κρύψουν τα σκάνδαλά τους, απαντά η ΝΔ

xrisoxoidis
Με σφοδρή σύγκρουση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης για τον πολιτικό και συνταγματικό χαρακτήρα των διατάξεων του σχεδίου νόμου για τις διαδηλώσεις ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη όπου ο κ. Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές του να ανατρέψουν την κυβέρνηση, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες ακραίας πόλωσης με ρητορική που παραπέμπει στα χρόνια του αντιμνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιεσμένος απο τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκαλούν στο εσωτερικό του η αποκάλυψη σκανδάλων φαίνεται πως επαναφέρει την ακραία αντιμνημονιακή ρητορική μιλώντας για χούντα, φασισμό, χουντονόμους, κυβέρνηση πανούκλα, πογκρόμ, και επικείμενη κοινωνική έκρηξη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι «φασίζουσας έμπνευσης» παραλλήλισε την κυβέρνηση με χούντα και υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κοινωνικής έκρηξης που θα προκαλέσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Για «αποφράδα ημέρα της μεταμνημονιακής Δημοκρατίας» μίλησε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης.


ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένταση για να κρύψει τα σκάνδαλά του

«Η θέση σας για δήθεν ταύτιση της ΝΔ και όποιου άλλου ψηφίσει επι της αρχής το νομοσχέδιο με την χούντα δείχνει ότι είστε ανιστόρητοι. Είτε δεν γνωρίζετε τι θα πει χούντα και φυλακή είτε οι μεγαλύτεροι απο εσάς το έχουν ξεχάσει. Γελοιοποιήστε. Ταυτίζετε δημοκρατικά εκλεγμένους βουλευτές και κόμματα με μεγάλες πλειοψηφίες με την χούντα. Αυτό είναι αίσχος. Εμείς έχουμε το θάρρος να φέρουμε το νομοσχέδιο και να το ψηφίσουμε. Θα κριθεί. Εμείς σεβόμαστε την Δικαιοσύνη και τους Θεσμούς. Εσείς τους καταπατάτε» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπύλιος Λιβανός.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «Χθες είδαμε τα δύο πρόσωπα της πολιτικής. Απο την μια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε με μειλίχιο τρόπο τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για τις επόμενες γενιές και απο την άλλη ο κ. Τσίπρας που δεν είπε κουβέντα για τα εκτρωματικά σκάνδαλα που εκθρέψατε. Χωρίς να έχει την τόλμη να ζητήσει εκλογές κάλεσε τους βουλευτές του να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Προσπαθείτε να δημιουργήστε ένταση για να καλύψετε τα προβλήματα σας. Εμείς και το υπουργείο δείξαμε ότι είμαστε στην γραμμή της συναίνεσης. Ακούσαμε την κριτική της αντιπολίτευσης και ενσωμάτωσε το υπουργείο όλες τις σοβαρές προτάσεις. Αυτό δείχνει την διάθεση του πρωθυπουργού για συναίνεση. Εσείς ονειρεύεστε μαγκάλια, συσσίτια και καταστροφές με ένα στόχο: να επανέλθετε στην εξουσία. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι».

Νωρίτερα, οι ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25 κατέθεσαν ενστάσεις για την συνταγματικότητα των προωθούμενων διατάξεων που υποστηρίχθηκαν και απο το ΚΚΕ. Επίσης, το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε περαιτέρω βελτιώσεις για την ρύθμιση που αφορά τις ευθύνες του οργανωτή της διαδήλωσης.


Περαιτέρω βελτιώσεις απο τον Μ. Χρυσοχοϊδη


Απο την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατέθεσε περαιτέρω βελτιώσεις δείχνοντας συναινετική διάθεση.

Κλείσιμο
Το βασικό σημείο των αλλαγών αφορά την αστική ευθύνη του διοργανωτή σε περίπτωση πρόκλησης ζημιών καθώς η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου ήγειρε ενστάσεις κυρίως στο ότι δεν είναι ο διοργανωτής αυτός ο οποίος πρέπει να λαμβάνει μέτρα αλλά η αστυνομία. Στη βάση αυτή ο κ. Χρυσοχοΐδης διέγραψε τη φράση σύμφωνα με την οποία ο διοργανωτής θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας και την αντικατέστησε με τη φράση «έχει τηρήσει τις υποχρέωσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά...».

Παράλληλα στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 εκτός από την αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται χωρίς γνωστοποίηση εφόσον τηρούνται προϋποθέσεις εκτός από την αυθόρμητη και η έκτακτη συνάθροιση.

Τέλος, η αστυνομία σε περίπτωση που απαγορεύσει συνάθροιση πλέον θα πρέπει να υποδεικνύει εφόσον είναι εφικτό άλλο χώρο συνάθροισης.

(Διαβάστε εδώ την Έκθεση της επιστημονικής επιτροπής)


Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά σε μια ακόμα φορά σε βελτιώσεις των προωθούμενων διατάξεων ενσωματώνοντας προτάσεις και ουσιαστικές παρατηρήσεις που καταθέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο υιοθετήθηκαν και οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την κατάργηση της ευθύνης των διαδηλωτών που μετέχουν σε πορεία που χαρακτηρίστηκε παράνομη.


Ψηφίζει επι της αρχής το ΚΙΝΑΛ

Για τον λόγο αυτό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι το κόμμα της θα στηρίξει επι της αρχής το σχέδιο νόμου.

«Με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες. Γιατί επιπλέον, η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας. Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά


Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Καλογρίτσα: Ένας κυπριακός «αριθμός» εμπλέκει ευθέως White House και White Porscha

Ηλιούπολη: Πώς προσέγγισε ο καθηγητής τη μαθήτρια όταν εκείνη ήταν στην Α' Γυμνασίου!

Μέρι Κέι Λετούρνο: Νεκρή η δασκάλα που αποπλάνησε ανήλικο μαθητή και μετά... τον παντρεύτηκε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης