Οι πρωτόπλαστοι και… ο Μαρκ Τουαίην

Οι πρωτόπλαστοι και… ο Μαρκ Τουαίην

Στο Studio Μαυρομιχάλη, σε διασκευή – σκηνοθεσία Εύης Μητσοπούλου, και πρωταγωνιστές την ίδια και τον Δημοσθένη Φίλιππα παίζεται για δεύτερη σεζόν το «Αδάμ και Εύα»

adam-eva
Η μάχη των δύο φύλων είχε ήδη ξεκινήσει από τον Κήπο της Εδέμ. «Αυτό το νέο πλάσμα με τα μακριά μαλλιά το βρίσκω συνέχεια μπροστά μου. Δεν εννοεί να ξεκολλήσει από δίπλα μου, μ' ακολουθεί παντού. Δεν μ' αρέσει αυτό· δεν είμαι συνηθισμένος να έχω παρέα» μονολογεί ο Αδάμ στο κλασικό πια έργο του Μαρκ Τουαίην «Το Ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας», στο οποίο ο σπουδαίος συγγραφέας αναπαριστά με σκωπτική διάθεση τις πρώτες ημέρες της Δημιουργίας.

Ήταν Ιούλιος του 2016 όταν η ηθοποιός και σκηνοθέτης Εύη Μητσοπούλου το διάβασε ξαπλωμένη σε μία παραλία. «Άρχισα να διαβάζω και δε σταμάτησα μέχρι την τελευταία σελίδα. Αυτό ήταν. Ερωτεύτηκα. Τα πάντα έγιναν εικόνες, ήχοι και μουσικές. Δεν μου είχε τύχει άλλη φορά να γελάω δυνατά και συνέχεια διαβάζοντας κάτι. Έπρεπε να το μοιραστώ» μου λέει.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η παράσταση «Αδάμ και Εύα», που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Studio Μαυρομιχάλη, σε διασκευή – σκηνοθεσία Εύης Μητσοπούλου, και πρωταγωνιστές την ίδια και τον Δημοσθένη Φίλιππα.

Μια κωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων για δύο ηθοποιούς, που διατρέχει, μέσα σε 80 λεπτά, την ιστορία του σύγχρονου ανθρώπου, μοιραία ιδωμένη μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης κοινωνικής και αξιακής κρίσης.

Ο Αδάμ και η Εύα μιλούν για τις εμπειρίες τους στην Εδέμ, πριν και μετά την Πτώση. Ο Μαρκ Τουαίην εμφυσά ζωή στους πρωτόπλαστους, πλάθοντας δύο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της πατριαρχικής κοινωνίας, για να σχολιάσει με τη σειρά του το χιλιοειπωμένο ερώτημα: Γιατί ο άντρας και η γυναίκα, δύο πλάσματα τόσο διαφορετικά από κατασκευής τους, πρέπει να ζουν μαζί;

«Όπου ήταν εκείνη, εκεί ήταν και η Εδέμ»… Με αυτά τα λόγια ο Τουαίην ουσιαστικά αφιερώνει το «Ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύα» στην πολυαγαπημένη του γυναίκα, Ολίβια, η οποία έχει πεθάνει λίγους μόλις μήνες πριν από τη συγγραφή του. Μοιάζει σαν την αποχαιρετιστήρια επιστολή του στον έρωτα της ζωής του, αλλά την ίδια στιγμή παραμένει και μία αιχμηρή κριτική στον τρόπο που είναι δομημένη η σύγχρονη κοινωνία. Έναν και πλέον αιώνα μετά, το βιβλίο του Τουαίην μοιάζει εντυπωσιακά επίκαιρο, αφού η κοινωνία μας παραμένει επικίνδυνα πατριαρχική.

Κλείσιμο
Στο έργο του Τουαίην η ιστορία της Γένεσης παίρνει μια ανάποδη στροφή με τον συγγραφέα να επαναπροσδιορίζει την ιεραρχία των φύλων και να δίνει στην Εύα τον πρώτο λόγο. Κάπως έτσι, το γνωστότερο παραμύθι του κόσμου παίρνει μία αναπάντεχη τροπή…

Στην παράσταση στο Studio Μαυρομιχάλη, τα σκηνικά υπογράφει η Αναστασία Κουτουμάνου - Αγγελική Λατάνη, τα κοστούμια η Μαντώ Ψυχουντάκη, τους φωτισμούς ο Γιώργος Ταμπακάκης, την επιμέλεια κίνησης η Ελένη Κόντζιλα και τη μουσική επιμέλεια ο Βασίλης Κουτσιλιέρης.

Υ.Γ: Τη χρονιά που πέρασε το κλασσικό κείμενο του Μάρκ Τουαίην γνώρισε μια νέα έκδοση στα ελληνικά. «Το ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας», σε μετάφραση Σμαράγδας Αλεξάνδρου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ποικίλη Στοά. Το έργο του Τουαίην - με διαφορετικούς τίτλους- έχει γνωρίσει αρκετές εκδόσεις στα ελληνικά. Μνημονεύω την έκδοση του Καστανιώτη (1995) σε μετάφραση του αείμνηστου δημοσιογράφου Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης