Το αμοργιανό πέρασμα του μελιού

Το αμοργιανό πέρασμα του μελιού

Ο Παναγιώτης Μαρούλης, ένας μελισσοκόμος στη μέση του Αιγαίου έχει στήσει στη Νικουριά - ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι απέναντι από την Αμοργό που είναι γεμάτο θυμάρια-, το μελισσοκομείο του

amorgiano-meli
Ο Παναγιώτης Μαρούλης -με το “Αμοργιανό” του μέλι- είναι παλαιός γνώριμος των διεθνών βραβείων Great Taste Awards. Η σχέση μαζί τους ξεκινά από το 2013 και συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια. Φέτος, ένα από τα μέλια του εμφανίζεται στη λίστα των διακριθέντων.

Το θέμα με εκείνον δεν είναι ο αριθμός των αστεριών αλλά η επιβράβευση αυτού καθ΄αυτού του εγχειρήματος που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία ενός προκλητικού και απόλυτα ελκυστικού story telling από ένα νησί στη μέση του Αιγαίου Πελάγους.
amorgiano-meli-2


Στο επιμελημένο καλαίσθητο site διαβάζουμε: «Το “Αμοργιανό” βρίσκεται στην Λαγκάδα Αμοργού που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων. Είναι μια δημιουργική, παραδοσιακή Μελισσοκομική Μονάδα, που η δράση της στηρίζεται στις αρχές της Βιολογικής Μελισσοκομίας. Τα προϊόντα μας - Μέλι, Γύρη, Πρόπολη, Βασιλικός Πολτός, παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες, ελέγχονται και πιστοποιούνται από το ινστιτούτο ελέγχου βιολογικών προϊόντων Bio Hellas.

Η Αμοργός κατέχει ξεχωριστή θέση στις μικρές Κυκλάδες, λόγω των υψηλών ορεινών όγκων της και της πλούσιας χλωρίδας σε λουλούδια και θεραπευτικά βότανα. Τα Μελισσοκομεία μας, όλα σε περιοχές NATURA, ξεκινούν από τους θυμαρότοπους του ακατοίκητου νησιού Νικουριά και φτάνουν στις δύσβατες και απόκρημνες πλαγιές του Ασφονδυλίτη, ενώ η περιοχή της Λαγκάδας φημίζεται για τα φασκόμηλα και τα σπάνια θεραπευτικά της βότανα».
amorgiano-meli-1


Πάλι από το site ο λόγος στον μελισσοκόμο: «Τι με έκανε να ασχοληθώ; Ίσως μια εσωτερική αναζήτηση που με συντροφεύει, ίσως γιατί ήθελα να γνωρίσω μια πιο αληθινή ζωή εκτός από την μεταλλαγμένη, εκείνη που προσφέρουν στην πόλη οι ήρωες των κόμικς.

Κλείσιμο
Εδώ τουλάχιστον βλέπεις τα σύννεφα, νιώθεις τον ήλιο, ακούς τον αέρα και όταν τα άσπρα κύματα καταλαγιάζουν, μαζί με την θάλασσα ηρεμείς κι εσύ.

Επάνω στα βουνά, δύο ώρες με τα πόδια, στο μέρος που λέγεται Χάλαρα, μες την ερημιά του τοπίου υπάρχει ένας βράχος. Μέσα του ζει μια αγριομέλισσα, οι παλιοί την θυμούνται εκεί από πάντα. Από μια σχισμή του βράχου μπαίνει μέσα στα σπλάχνα του και βγαίνει. Είναι σαν ένα πνεύμα, ακούς την ανάσα του. Ο βράχος έχει ζωή.

Από τους αφεσμούς της έκανα ένα μελισσοκομείο και το μέλι αυτό είναι βγαλμένο από την πέτρα και το φως. Άγρια ομορφιά είναι ο κόπος που εξαργυρώνεις. Στη Νικουριά, ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι απέναντι από την Αμοργό που είναι γεμάτο θυμάρια, έχω στήσει το μελισσοκομείο απ΄όπου βγάζω το θυμαρίσιο μέλι. Λιγοστό, αλλά για την ποιότητά του έχει βραβευτεί επανειλημμένως.

Όταν πηγαίνω με τη μικρή βάρκα του φίλου μου του Αντώνη, η ομορφιά της στιγμής με κάνει να βλέπω την πραγματικότητα της ζωής.

Και στη Λαγκάδα, εκεί που με ενθουσιασμό, πάθος και συμπαράσταση, φτιάχτηκε το εργαστήριο μελισσοκομίας, όταν το βράδυ μια ζεστή νύχτα του Ιουλίου περνάς ανάμεσα από τα μελίσσια, ακούς το βουητό τους, έναν ήχο σα συμπαντική ανάσα, μεθάς από το άρωμα που αναδίδει το μέλι καθώς το ωριμάζουν οι μέλισσες».

Το ιδιαίτερο βιολογικό Μέλι Φασκόμηλου & Ανθέων ήταν από τα πρώτα μέλια που βραβεύτηκαν – το 2013- στα Great Taste Awards.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης