Το ξεχωριστό μυστικό της Λίνδου

melekouni

Καινούργια ώθηση σε ένα παραδοσιακό τοπικό προϊόν του νησιού της Ρόδου –το μελεκούνι- που συνεχίζει να παρασκευάζεται με χειροποίητο τρόπο δίνει η προσπάθεια μιας οικογενειακής επιχείρησης με το εργαστήριο της

Στο site μιας τοπικής εταιρείας της Ρόδου -η επωνυμία της, Filema Rodion με επικεφαλής της οποίας είναι ο κ.Δημήτρης Πισσάκας- βρίσκουμε μια καλή εξήγηση για το πώς ένα παραδοσιακό γλύκισμα του νησιού μπορεί να αποκτήσει μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις -που δεν θίγουν το βασικό πυρήνα του ( υλικά-ποιότητα-χειροποίητη μέθοδος παρασκευής)- μια νέα εικόνα και ταυτότητα στην αγορά αλλά και να προσθέσει αξία στο παραγωγικό εγχείρημα.

Και το πώς γίνεται αυτό; Σε ένα σημείο ενός πολύ “φρέσκου” και “δροσερού” site όπου η παράδοση συναντά τον μοντερνιστικό μινιμαλισμό της ψηφιακής εποχής διαβάζουμε για: Το ξεχωριστό μυστικό της Λίνδου.

Με ένα κλικ μαθαίνουμε τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: «Το μελεκούνι είναι το παραδοσιακό μαλακό παστέλι της Ρόδου σε σχήμα ρόμβου.

Συναντάται σε όλα τα χωριά του νησιού, με διαφορετική τεχνοτροπία κατά τόπους. Στο Filema Rodion συνδυάζουμε την ιδιαίτερη τεχνοτροπία της Λίνδου με τις εξαιρετικές οργανικές πρώτες ύλες».
melekouni-1


Το Filema Rodion, όπως επισημαίνουν, οι ιδρυτές του, «είναι ένα εργαστήριο που δημιουργήσαμε με αγάπη, μεράκι και πίστη στην παράδοση». Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήριο είναι «μία οικογενειακή επιχείρηση με αντικείμενο της την παραγωγή και τυποποίηση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, ιδρύθηκε στη Ρόδο το 2014 και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, προσφέροντας θέσεις εργασίας αλλά και μερίδιο στην τοπική οικονομία». Πίσω από την λειτουργία του εργαστηρίου βρίσκεται η οικογένεια Πισσάκα με καταγωγή από τη Λίνδο της Ρόδου και η καταγωγή παίζει τον ρόλο της – το λινδιακό μυστικό που λέγαμε. Η Λίνδος είναι «ένα μοναδικό χωριό λόγω της γεωγραφικής του θέσης αλλά και της ιστορίας του» και η οικογένεια Πισσάκα στο εργαστήριο της «χρησιμοποιεί και ξεχωρίζει μία μοναδική τεχνοτροπία που κληρονομούν οι γυναίκες του χωριού από γενιά σε γενιά».
melekouni-2


Το μελεκούνι – από την “φύση” του- είναι ένα καθαρό προϊόν με πολύ δημοφιλείς πρώτες ύλες: Σουσάμι, μέλι, αμύγδαλα, κανέλα. Αν σε αυτά τα 4 υλικά προσθέσεις τον χειροποίητο χαρακτήρα της παρασκευής του αλλά και το νέο “αέρα” με τις συσκευασίες τότε έχεις και μια καλή απάντηση για το πώς μπορείς να ξαναφέρεις στο προσκήνιο ένα παραδοσιακό τοπικό γλύκισμα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mantis

Ο Χρήστος Νικολούδης, ένας νέος startuper – διοργανωτής του StartupNow Forum γίνεται στην Ελευσίνα το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου 2018 μας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρουν εκείνοι που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση

eshophy

Η Σοφία Δενδρινού και η Ευδοκία Λιάκου έφτιαξαν την εταιρεία ÉSOPHY το 2017 και εγκατέστησαν το γευστικό τους στρατηγείο στην Κηφισιά, επιλέγοντας να κρατήσουν την κουζίνα τους σε δημόσια θέα και αυτό για να δώσουν την ευκαιρία στους πελάτες να μυρίσουν την σοκολάτα που λιώνει, τους καρπούς που ψήνονται και να δουν όλη την προετοιμασία και δημιουργία των προϊόντων

myandros-instagram

116 φωτογράφοι καταθέτουν τη προσωπική τους δημιουργική ματιά για το νησί της Άνδρου μέσα από το project "#My_Andros"

1
festival-thess

Ταινίες, πρόσωπα, ιστορίες, αίθουσες και χώροι αλλά και η ίδια η πόλη με τους δρόμους και τους ανθρώπους της συγκροτούν ένα σημειωματάριο ακριβών στιγμών για την διοργάνωση του φεστιβάλ που μόλις τελείωσε…