Χαρούμενα αιγοπρόβατα…

Χαρούμενα αιγοπρόβατα…

Μια ιδιωτική εταιρεία ψηφιακών εφαρμογών από την Αθήνα με την συνεργασία του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έφτιαξαν μια εφαρμογή για τους κτηνοτρόφους του 21ου αιώνα

happygoats
Θα μπορούσε να λέγεται και ο… ψηφιακός τσοπάνης ή ο τσοπάνης του 21ου αιώνα που όλα όσα αφορούν το ποίμνιο και την εκτροφή του βρίσκονται σε ένα tablet! Αλλά, η εφαρμογή προτιμά να ονομάζεται Happy Goats!

Ας πάμε, όμως, ένα βήμα παρακάτω. Το Happy Goats είναι μία εφαρμογή υποστήριξης αποφάσεων, που λειτουργεί βάση μοντέλου, για τη βιώσιμη εκτροφή μικρών μηρυκαστικών (γίδια & πρόβατα). Η ίδια η εφαρμογή αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργατικής προσπάθειας ανάμεσα στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και την εταιρεία Integrated ITDC ( μια εταιρεία διαμορφώνει και υλοποιεί λύσεις ψηφιακού σχεδιασμού και επικοινωνίας ). Όπως μπορεί κανείς να διαβάσει και να πληροφορηθεί σχετικά στο site (
happygoats.eu
) το όλο project έχει βασιστεί στο ερευνητικό έργο SSRF-DSS που είχε λάβει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του έργου επιτάχυνσης SmartAgriFood2.

Η αρχική ιδέα και η πρωτοτυποποίηση έγιναν από την εταιρία Integrated ITDC. Η ανάπτυξη του μοντέλου και οι δοκιμές στηρίχθηκαν από το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής ου ΑΠΘ στηρίζει ελληνικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις μέσω συμβουλευτικής και μεταφοράς τεχνογνωσίας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών. Το Εργαστήριο ιδρύθηκε το 1975. Οι δραστηριότητές του εστιάζονται στα λειτουργικά τρόφιμα, σε τεχνικές αναπαραγωγής, σε νέες τεχνολογικές εφαρμογές για τη μέτρηση των επιδόσεων και δεικτών ποιότητας, στην εμβρυομεταφορά και γενετική, στην ανάπτυξη διαφόρων προϊόντων με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε νέα πρωτόκολλα πρόληψης ασθενειών και νέες μεθόδους διαχείρισης νόσων, ακόμη στην εφαρμογή της ρομποτικής και της νανοτεχνολογίας.

Κλείσιμο
Το Εργαστήριο έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων εντός και εκτός της χώρας και μακροχρόνιες συνεργασίες σε έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών με τη βιομηχανία τροφίμων και κτηνοτροφίας. Περισσότερες πληροφορίες: facebook.com/ErgastirioZootechnias/

Το Happy Goats είναι διαθέσιμο για κτηνιάτρους, συνεταιρισμούς, μεγαλύτερους οργανισμούς αλλά και μεμονωμένες εκτροφές.

Όπως επισημαίνουν οι εμπνευστές και ιδρυτές της εφαρμογής «τo Happy Goats προσφέρει ένα πλήρες σετ δυνατοτήτων για να βοηθά εκτροφείς και συνεταιρισμούς να διαφοροποιούν την παραγωγή τους για τη βελτιστοποίηση της κερδοφορίας. Η εφαρμογή αξιολογεί την παρούσα κατάσταση και βοηθά το χρήστη να υλοποιήσει ένα σχέδιο δράσης για την εκτροφή, προσομοιώνοντας διαφορετικά μελλοντικά σενάρια διαχείρισης και τα αποτελέσματά τους στην κερδοφορία. Επιπλέον, το Happy Goats εκτιμά όλες τις σημαντικές παραμέτρους: το μέγεθος του ποίμνιου, τιμές πώλησης και αγοράς αγαθών, ώρες εργασίας, ημερήσιο σιτηρέσιο, ετησιοποιημένα κόστη διατροφής και βόσκησης και πολλά άλλα αλλά και δίνει τη δυνατότητα να οπτικοποιηθεί ο αντίκτυπος των επιλογών σε κάθε σενάριο με απλά και κατανοητά διαγράμματα, πίνακες και σχόλια.

Τέλος, το Happy Goats είναι ένα σημαντικό χέρι βοηθείας για να εκτιμηθεί το βέλτιστο ημερήσιο σιτηρέσιο για τα ζώα, από μια ποικιλία ζωοτροφών, με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες τους, σε σχέση με τον στόχο αύξησης βάρους ή γαλακτοπαραγωγής.

Η εφαρμογή είναι μια από τις 10 φιναλίστ της τελικής φάσης του 8ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης