Σε μαύρο και άσπρο

mavro-aspro

Μια επιστημονική θεματική ημερίδα και ένα εργαστήριο για το βιβλίο ως υλικό αντικείμενο που γίνεται στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ στην Ταύρο εντάσσεται στο πλαίσιο του Αθήνα 2018- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς –ΠΙΟΠ (www.piop.gr
), στο πλαίσιο του εορτασμού Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, οργανώνει θεματική ημερίδα τη Δευτέρα 23 Απριλίου στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στις εργασίες της επιστημονικής συνάντησης (ώρες 10:00- 13:30) αντιμετωπίζεται η υλική φύση του βιβλίου. Η ιστορία, η τεχνολογία και η εξέλιξη του χαρτιού, βασικού υπόβαθρου του βιβλιακού υλικού, των μελανιών και των χρωστικών αλλά και των τεχνικών τυπογραφίας και βιβλιοδεσίας, κυρίως του ελληνικού βιβλίου, περιγράφονται από ειδικούς επιστήμονες με εκλαϊκευτικό τρόπο.
mavro-aspro-1

Η ημερίδα συνδυάζεται με «επιδεικτική» κατασκευή χειροποίητου χαρτιού και βιβλιοδεσίας από τους Ευαγγελία Μπίζα (καλλιτεχνική βιβλιοδεσία-συντήρηση αρχειακού και βιβλιακού υλικού) και Κώστα Μπουντούρη (βιβλιοδεσία-κατασκευή χειροποίητου χαρτιού) (ώρες 14:00-15:00) καθώς και μικρή έκθεση στοιχείων και μακετών χαρτοποιητικών μηχανισμών από τις συλλογές του ΠΙΟΠ.

Η δράση συμπληρώνεται με εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων, για 25 συμμετέχοντες, διάρκειας δύο ωρών (ώρες 17:00-19:00). Παλιά βιβλία μεταμορφώνονται μέσω καλλιτεχνικών βιβλιοδεσιών ενώ ειδικοί μάς παρουσιάζουν τις τεχνικές καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, μας εξοικειώνουν με τον «κόσμο» της και μας οδηγούν στο να φυλάσσουμε τα βιβλία μας με τον καλύτερο τρόπο.

Η συμμετοχή είναι στην ημερίδα και το εργαστήριο είναι δωρεάν.

Για την εγγραφή των συμμετεχόντων στο εργαστήριο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418072, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Info
Iστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
210 341 8051

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

seferis-meres-h

Αύριο Δευτέρα κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ικαρος ο προτελευταίος τόμος του προσωπικού ημερολογίου του Γιώργου Σεφέρη που καλύπτει χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 1961 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1963

poli-paidi-mnimeia

Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

dertilis

Ο καθηγητής Γ. Β. Δερτιλής με την νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του κορυφαίου έργου του «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015» καταφέρνει να εξηγήσει «την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να την διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις»

1
leon

Ο 44χρονος φιλόλογος Λέων Α. Ναρ στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης γράφει μια ξεχωριστή ιστορία για την επώδυνη ανασυγκρότηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καταγράφοντας τα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε η επανένταξη των ομοθρήσκων του στην πόλη τους

9
kostas-tsakonas

Μια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον Κώστα Τσάκωνα στο διαγωνιστικό τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest που γίνεται στην Χαλκίδα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή

comedy-xmas

Το Comedy club για παιδιά το Δεκέμβριο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών