Τα μυστικά του Καρυότυπου

Τα μυστικά του Καρυότυπου

Ο 39χρονος Ακης Παπαντώνης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, με το πρώτο του βιβλίο πέτυχε την καθιέρωση της παρουσίας του

O N., ο αφηγητής - πρωταγωνιστής της νουβέλας του Άκη Παπαντώνη με τον τίτλο «Καρυότυπος» (εκδόσεις Κίχλη) είναι «ένας τριαντάχρονος μοριακός βιολόγος, (που) μετακομίζει από την Αθήνα στην Οξφόρδη για να εργαστεί σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα». Ο ίδιος ο συγγραφέας –είναι σήμερα λίγο πριν τα 40 του χρόνια- γεννήθηκε και εκείνος στην Αθήνα, σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και από το 2013 είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. 

Η νουβέλα του Παπαντώνη άλλα και ο ίδιος ο συγγραφέας – μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες στα εγχώρια λογοτεχνικά πράγματα τα τελευταία χρόνια- δεν έχει προγόνους (τουλάχιστον στην ντόπια παράδοση) . Ο ίδιος φαίνεται να λειτουργεί ως ένα όχημα ασυνέχειας με τους πριν και τους μετά ομοτέχνους του και αυτό είναι το ξεχωριστό ενδιαφέρον για εκείνον και το βιβλίο του. 

Ο Παπαντώνης «στήνει» αριστοτεχνικά μια επικράτεια ενός εσωτερικού μονολόγου όπου όλα τα άλλα είναι ένα επινοημένο περιβάλλον παρά τις όντως πραγματικές τους διαστάσεις. Η οικογένεια που αφήνει πίσω, η βιολογία και το ερευνητικό κέντρο, τα ποντίκια και τα πειράματα του, ο καθημερινός μικρόκοσμος του, η πόλη της Οξφόρδης, τα ταξίδια του – ένα σκηνικό που δίνει αφορμές (και όχι πάντα) για αυτό το προσωπικό, εσωστρεφές Q & A. 

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζω : «Εκεί, ξένος μεταξύ ξένων, χρησιμοποιεί τα πειράματά του για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν: - Είναι η γονεϊκή στοργή εγγενές ή επίκτητο χαρακτηριστικό; 
- Είναι η μοναξιά επιλογή ή αναπόδραστη ανθρώπινη συνθήκη; 
-Πότε απαλλάσσεται κανείς από το βάρος των πρώτων βιωμάτων;».

Ο Παπαντώνης, δίχως άλλο, είναι ένας συγγραφέας της υψηλών προδιαγραφών ευρωπαϊκής λογοτεχνικής παράδοσης τον καιρό των social media. Το τέχνασμα να παρεμβάλλονται στην ροή της αφήγησης μικρά κείμενα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (από τον ερευνητή Ν. – από n.economopoulos@biochem.ox.ac.uk προς m.godding@biochem.ox.ac.uk) είναι, πέρα από έξυπνο, είναι και απολύτως λειτουργικό καθώς το παιχνίδι ανάμεσα στην στυφή πραγματικότητα και τις εκπλήξεις και τις ανατροπές της επιστημονικής έρευνας δικαιώνει το συνολικό εγχείρημα. 

Ο «Καρυότυπος» -(ουσ.) [λόγ. Caryotype < caryo - "πυρήνας" < αρχ. κάρυο(ν) + -type < αρχ. τύπος]: η απεικόνιση, ανά ζεύγη και κατά φθίνουσα σειρά μεγέθους, του συνόλου των χρωμοσωμάτων ενός κυττάρου, η οποία χρησιμεύει στη διάγνωση τυχόν ανωμαλιών στη δομή ή τον αριθμό τους- δεν είναι με την τυπική έννοια του όρου ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο αλλά μια καθαρή λογοτεχνική αποτύπωση μιας προσωπικής περίπτωσης με σάρκα και οστά αλλά και με θέα τα ενδότερα. Στο οπισθόφυλλο διαβάζω: «Η αφήγηση, διατρέχοντας τον καρυότυπο του Ν., περιγράφει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου που παραμένει παρατηρητής της ζωής του και ξεχνά να τη ζήσει. Κινούμενος χωρίς πυξίδα σε μια πόλη την οποία αρνείται να γνωρίσει, ο ήρωας αναμετράται με τις ρίζες του, με τη χώρα στην οποία ζει και τη χώρα από την οποία προέρχεται, με τη γλώσσα, τη μοναξιά, την οικογένειά του και το άλλο φύλο, τις επινοημένες μνήμες και τις ενοχές του, με τα βαθιά χαραγμένα βιώματα ενός "ορφανού του Τσαουσέσκου" - με όλα όσα ναρκοθετούν την προσπάθειά του να αντιπαρατεθεί στον εαυτό του και να αντιμετωπίσει τις εμμονές και τις βεβαιότητές του».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες