Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά…στον Υμηττό

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά…στον Υμηττό

Από την Καισαριανή, στο Βύρωνα, τον Καρέα και τον Υμηττό

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά…στον Υμηττό
Πανεπιστημίου Αθηνών, πάμε  βόλτες και ποδηλατάδες στο δάσος της Πανεπιστημιούπολης. Η διαδρομή είναι κυκλική (ή σχεδόν κυκλική) από την Πύλη Ζωγράφου στην Πύλη Καισαριανής. Για παιδική κολύμβηση, στο κολυμβητήριο πίσω από τη Φοιτητική Εστία στεγάζονται οι Σύλλογοι Ποσειδώνας και Ηλυσιακός. Μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, μεταξύ των τμημάτων Γεωλογίας-Γεωπεριβάλλοντος και Βιολογίας συστεγάζονται το Βοτανικό Μουσείο, το Ζωολογικό Μουσείο, το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας και το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, το οποίο διοργανώνει περίπου δυο φορές το χρόνο τα «Πρωινά Κυριακής» για τη γνωριμία των παιδιών -αλλά και των γονιών τους- με τα πετρώματα και τα ορυκτά. Ειδικά το πρόγραμμα με τους «Χρυσοθήρες», που τα παιδάκια ψάχνουν για «χρυσό» μέσα στο χώμα και το «Ηφαίστειο», που φοιτητές του τμήματος κάνουν αναπαράσταση έκρηξης ηφαιστείου, είναι πολύ ευφάνταστα. Δείτε τη σελίδα τους στο facebook
. Τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά μουσεία δέχονται επισκέψεις σχολείων κατόπιν επικοινωνίας.

Στην Καισαριανή, βρίσκεται το εξαιρετικό Μουσείο Πειραμάτων, με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά τα Σαββατοκύριακα. Πρέπει να κάνετε κράτηση όμως και μάλιστα εγκαίρως, ειδικά στα προγράμματα junior science που είναι για νήπια με τους γονείς τους, καθώς έχουν πολλή ζήτηση. Επίσης το
Μουσείο διοργανώνει camp
Κλείσιμο
την περίοδο των σχολικών αργιών και των διακοπών. Για φαγητό με τα παιδιά, η Πλατεία Καισαριανής είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς ο χώρος είναι ασφαλής και έχει ωραία εστιατόρια για ψαράκι και θαλασσινά.

Ανεβαίνοντας την Εθνικής Αντιστάσεως προς τον Υμηττό, στα δεξιά μας εκτείνεται το Άλσος-Πάρκο Σκοπευτηρίου. Έχει δύο παιδικές χαρές: μία κοντά στην κύρια είσοδο στην οδό Ηρώων Σκοπευτηρίου και μία στη μεριά της Εθνικής Αντιστάσεως, πίσω από το Γήπεδο Near East και το θερινό σινεμά. Σε αυτή τη μεριά υπάρχει μια πλακοστρωμένη πλατεία, ιδανική για πατίνι και ποδήλατο. Μέσα στο Άλσος βρίσκεται επίσης το Μνημείο-Θυσιαστήριο της Ελευθερίας και παραπλεύρως υπάρχει άπλετος χώρος με γρασίδι για μπάλα και πικ νικ. Υπάρχει μια καντίνα πίσω από τα γήπεδα και πέρα από εκεί η βόλτα στα μονοπάτια μοιάζει σαν να βρίσκεστε σε δάσος. 

Πιο πάνω στην Εθνικής Αντιστάσεως, στα αριστερά, βρίσκεται η είσοδος των «Ξύλινων». Την τοποθεσία την αποκαλούν οι «ντόπιοι» «Ξύλινα» γιατί παλιά είχε ξύλινες παιδικές χαρές και κιόσκια. Σήμερα έχει μια σύγχρονη παιδική χαρά με ωραίο καφέ, όπου φιλοξενούνται και παιδικά πάρτι. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, ένα μικρό εκκλησάκι μέσα στο πράσινο. Είναι πανέμορφα με τα παιδιά για ανοιξιάτικες βόλτες, για τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και για βάφτιση!



Μετά τον Περιφερειακό Υμηττού και ανεβαίνοντας στο βουνό, θα βρείτε τη Μονή Καισαριανής, που σήμερα είναι Μουσείο, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε με τις «Βόλτες» με τη συνοδεία ειδικού ξεναγού για παιδιά. Δείτε το πρόγραμμα εδώ. Κατ’ εξαίρεση, τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται περιφορά του Επιταφίου στις 2.00-2.30 μ.μ., στο φως της ημέρας δηλαδή, με ειδική άδεια του υπουργείου Πολιτισμού. Τα Σαββατοκύριακα, γύρω από τη Μονή, μπορείτε να κάνετε έναν πανέμορφο περίπατο και πικ νικ. Σχεδόν κάθε δεύτερο Σάββατο, η Φιλοδασική Αθηνών διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά από 4 ετών, που με τους κατάλληλους συνοδούς, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στα πιο προσβάσιμα μονοπάτια του Υμηττού. Πιο ψηλά, βρίσκεται η τοποθεσία Καλοπούλα, όπου μπορείτε να φάτε ποικιλίες και φασολάδα στο μικρό καταφύγιο, το οποίο έχει ξύλινα τραπεζάκια στο δάσος. Εκεί δεν ενδείκνυται για καρότσι, αλλά ούτε για παιχνίδια με μπάλα, καθώς το έδαφος είναι κατηφορικό.

Ο Υμηττός έχει κρυμμένες στο δάσος και σκαρφαλωμένες στα ύψη πολλές Μονές, που είναι ιδανικές για να «πάτε Εκκλησία» με τα παιδιά σας -ή και για βάφτιση. Στους Χαιρετισμούς και τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι αυλές τους μοσχομυρίζουν γιασεμί και πασχαλιές: η Μονή Αστερίου, ψηλά κοντά στις κεραίες, η Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο ύψος του Παπάγου, η Μονή του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού κοντά στην Αγία Παρασκευή… Στο ύψος του Βύρωνα βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Κουταλά. Είναι μια ωραία τοποθεσία μέσα στο πράσινο. Λίγο πιο πέρα έχει γηπεδάκια και ενδείκνυται για εκδρομή, για παιδικό πάρτι, για πικ νικ και για Κούλουμα!



Πάνω από τον Καρέα, βρίσκεται η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Από το χώρο στάθμευσης, μια ανηφόρα (στην οποία μπορεί να ανέβει καρότσι), σας οδηγεί στην πύλη του μοναστηριού. Από το σημείο στάθμευσης ξεκινάει ένα φαρδύ μονοπάτι μέσα στο δάσος που φτάνει μέχρι την Αργυρούπολη. Μπορούν να το περπατήσουν και πολύ μικρά παιδιά, αλλά το καρότσι θα συναντήσει αρκετές λακκούβες. Έχει ωραία σημεία για στάση ή πικ νικ υπό σκιάν, τα οποία όμως τελειώνουν όταν φτάσεις στα «καμένα». Η θέα της Αθήνας είναι υπέροχη όλες τις εποχές του χρόνου και κυρίως το ηλιοβασίλεμα. Για φαγητό, μπορείτε να διαλέξετε μία από τις ταβέρνες κάτω από τον Άγιο Γεώργιο του Καρέα. Είναι μια ωραία επιλογή και για βάφτιση!

Κατεβαίνοντας από το βουνό, στο Βύρωνα βρίσκεται το νέο βιοκλιματικό κολυμβητήριο του ομώνυμου Δήμου με παιδικά και βρεφικά προγράμματα (baby swimming). Επίσης στο Πάρκο Ανάληψης υπάρχει μια από τις ωραιότερες παιδικές χαρές, ενώ για φαγητό είναι πολύ άνετα και βολικά στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου. Το «Πίτα Αλλιώς» έχει «ψαγμένα» σουβλάκια και παιδικό μενού. Λίγο πιο πέρα, πάνω από το Δημαρχείο Υμηττού, βρίσκεται το Πάρκο Αλέξανδρου Άρη. Πάνω από το πάρκο, υπάρχει μια ωραία παιδική χαρά και αν βρέξει, απέναντι υπάρχει κλειστός παιδότοπος. Από εκεί έχετε την Αθήνα στο πιάτο.

Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakita.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης