LIVE

Κορωνοϊός

rapti01

1 δισ. άνθρωποι πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή

Ζωή Ράπτη

Η 10η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Η απόφαση να δοθεί σε αυτή την ημέρα αυτός ο χαρακτήρας σηματοδοτεί και μια σημαντική ποιοτική στροφή στην αντίληψη που έχουν τα κράτη αλλά και οι παγκόσμιοι οργανισμοί για τη σημασία της προστασίας της ψυχικής υγείας ως μέσου βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Δεν απέχουμε πολύ καιρό από τις εποχές όπου η έννοια της ψυχικής υγείας ήταν συγκεχυμένη και καλυπτόταν από ένα νέφος δεισιδαιμονιών και εντυπώσεων που αντλούνταν από την ανθρώπινη εμπειρία με μη συστηματικό-επιστημονικό τρόπο. Ωστόσο, τώρα υπάρχουν τα εργαλεία, οι γνώσεις και οι μέθοδοι ώστε να ταξινομηθούν και να κατηγοριοποιηθούν τα προβλήματα της ψυχικής υγείας. Βρισκόμαστε πλέον σε μια εξελικτική περίοδο όπου υπάρχει η δυνατότητα να ορίζονται οι διαταραχές, να μετράται ο αντίκτυπός τους στις κοινωνίες, στα συστήματα υγείας καθώς και στις οικονομίες των κρατών και -πάνω απ’ όλα- να ανακαλύπτονται τρόποι θωράκισης της ψυχικής υγείας των πολιτών και να βρίσκονται μέθοδοι θεραπείας και βοήθειας σε όσους αντιμετωπίζουν ψυχικές παθήσεις.

Τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ενδεικτικά της κατάστασης: Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή και οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, μπορεί να επηρεαστεί. Η κατάθλιψη είναι μια από τις κύριες αιτίες ασθένειας και αναπηρίας μεταξύ εφήβων και ενηλίκων. Ενα στα πέντε παιδιά και εφήβους αντιμετωπίζει μια μορφή ψυχικής διαταραχής. Ατομα με σοβαρές ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης (10-20 χρόνια) από τον γενικό πληθυσμό. Περίπου 800.000 άνθρωποι κάθε χρόνο, σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή (1 άτομο κάθε 40 δευτερόλεπτα) και αυτό αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για νέους ηλικίας 15-29 ετών.

Επιπλέον, η πανδημία του COVID-19 επιδείνωσε τη συνολική εικόνα, αφού η διαρκής αίσθηση της απειλής, η επιβάρυνση των συστημάτων υγείας με την αδιάκοπη αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού, η οικονομική επιβάρυνση στους κρατικούς προϋπολογισμούς λόγω των περιοριστικών μέτρων (lockdown) προκάλεσαν μια σειρά από νέες, πρωτόφαντες προκλήσεις για τα άτομα και τις κοινωνίες.

Το υπουργείο Υγείας κι εγώ προσωπικά, ως υφυπουργός με αρμοδιότητες την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν λύσεις και βοήθεια στους Ελληνες πολίτες ακριβώς σε αυτόν τον τομέα. Ενδεικτικά αναφέρω τη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, που λειτουργεί ως δωρεάν δίαυλος επικοινωνίας που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική, κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη.

Ο αγώνας για τη στήριξη των συμπολιτών μας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε δυνατά, αποφασιστικά και θα συνεχιστεί με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς, όλο το επόμενο διάστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

!!!

Ζωη "μου", αν ενας στους οχτω πασχει απο νοσο, μαλλον θα πρεπει να ξαναδειτε τον ορισμο της νοσου. Μαλλον ο ορισμος του "νορμαλ" πρεπει να επεκταθει. Αλλοιως, οι περιορισμοι που βαζετε στα κουτακια σας θα γινουν τοσο στενοι, που δεν θα περιλαμβανουν κανεναν πια. (Να μην μιλησω και για την "επιστημη" σε διπλα εισαγωγικα της ψυχασθενειας... νεοι τροποι να αρμεγετε τους αδαεις...)

ΓΙΔΙ

Υπάρχουν τόσοι αριστεροί; Δεν έχει μέλλον ο πλανήτης!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία