Αιώνες Πίσω…
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Αιώνες Πίσω…

Πρόσφατα, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, εξαπέλυσε αήθη επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο και την Γαλλία, λέγοντας περίπου ότι ονειρεύονται επιστροφή στο αποικιοκρατικό παρελθόν τους!...

…Ο υπουργός εξωτερικών μιας χώρας που δημιουργήθηκε μόλις λίγους αιώνες πριν, με τα όπλα και τον σφαγιασμό κατοίκων

περιοχών που ανήκαν στους Έλληνες για χιλιάδες χρόνια…

Επίσης πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι "Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιοριστεί στην ηπειρωτική χώρα της. Το να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά της Τουρκίας, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα" …

Συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις, απροκάλυπτες απειλές και ύβρεις, Τούρκων αξιωματούχων κατά της Ευρώπης και κυρίως κατά της πατρίδας μας.

Της Ευρώπης, που τάσσεται με το δίκαιο και την διεθνή νομιμότητα. Και της Ελλάδας που αμύνεται για το αυτονόητο. Αυτό που το διεθνές δίκαιο επιτάσσει. Που διεκδικεί χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα για τα Ελληνικά νησιά!

Είναι τόσο εξοργιστικές και παράλογες αυτές οι δηλώσεις και οι ενέργειες των Τούρκων, που σκέπτομαι ότι σίγουρα βρισκόμαστε σε διαφορετικά μήκη κύματος επικοινωνίας…

Κλείσιμο
Χωρίς να είναι ρατσιστική άποψη, αλλά επιστημονική, καταλήγω στο συμπέρασμα, ότι ο τρόπος σκέψεως και οι αποφάσεις των κακών γειτόνων, έρχονται από άλλες εποχές.

Εποχές που η μόνη σταθερή αξία ήταν η πολεμική ικανότητα και υπεροχή.

Εποχές που οι έφιπποι και οι πεζοπόροι Μωαμεθανοί, εφορμούσαν, σκότωναν, λεηλατούσαν και υποδούλωναν ειρηνικούς λαούς…
Εποχές που έφιππος ο Μωάμεθ, εισέβαλε στην Αγία Σοφία …

Εποχές ,που ο Ελληνικός πολιτισμός δεν μπόρεσε να τους πλησιάσει, και που η δημοκρατία ήταν έννοια ακατάληπτη για αυτούς.

Εποχές, που ούτε οι αξίες της Γαλλικής επανάστασης και ο διαφωτισμός τους άγγιξαν ….

Δεν μπορώ διαφορετικά να ερμηνεύσω, ότι οι Τούρκοι κατηγορούν τους Γάλλους για νοσταλγούς της αποικιοκρατίας! Οι Τούρκοι που εισέβαλαν και κατέχουν το Βόρειο τμήμα της Κύπρου και που μιλούν για “γαλάζια πατρίδα”, εννοώντας όλη την Ανατολική Μεσόγειο!

… Επαναλαμβάνω, χωρίς να είναι ρατσιστική άποψη, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα , ότι υπάρχει με τους γείτονες, συλλογικό χάσμα στην επικοινωνία. Δηλαδή, ότι ο τρόπος σκέψεως και ενεργειών των κατοίκων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων χωρών του αντικειμενικά πολιτισμένου κόσμου, δεν είναι κατανοητός από τους Τούρκους. Γιατί δεν μπορεί, στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας ή γεωπολιτικού συμφέροντος, να λέγονται από αξιωματούχους της γείτονος, τέτοια εξοργιστικά.

Με απλά λόγια, ειλικρινά πιστεύω, ότι οι γείτονες ευρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο (πολιτισμικής) εξέλιξης …

Εξέλιξης , που έφερε το ανθρώπινο είδος στο σημείο που είναι σήμερα. Στο σημείο, που να μπορούμε να αντικρύσουμε το αχανές διάστημα και να είμαστε έτοιμοι να φύγουμε από την γη που μας έθρεψε επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια…Και να είμαστε έτοιμοι να επικοινωνήσουμε με άλλους νοήμονες εξωγήινους πολιτισμούς. Και να απαντήσουμε σε ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα -αν όχι το σημαντικότερο- στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης : Στο αν υπάρχουν άλλα νοήμονα όντα στο σύμπαν…

Πράγματι, κατά καιρούς γίνονται εκτιμήσεις για τον πιθανό αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών.

Αυτές οι εκτιμήσεις, κυμαίνονται από τις πιο απαισιόδοξες (“είμαστε μόνοι μας”) μέχρι τις πιο αισιόδοξες (“υπάρχουν πάρα πολλοί εξωγήινοι πολιτισμοί, αλλά δεν έχουμε ακόμη έλθει σε επικοινωνία μαζί τους”).

Διάβαζα πρόσφατα μια νέα μελέτη από την Μεγάλη Βρετανία, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 36 ενεργοί πολιτισμοί σαν τον δικό μας ,στο Γαλαξία μας”. Η υπόθεση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι γνωρίζουμε περίπου τον αριθμό των πλανητών του Γαλαξία μας. Και επίσης γνωρίζουμε ,ότι θα χρειαζόταν περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης ,για να εμφανιστεί νοήμων ζωή στους πλανήτες αυτούς σαν την δική μας ,με δυνατότητα επικοινωνίας μαζί μας..

Τι σχέση έχουν αυτά, με το πρόβλημα που μας δημιουργούν οι Τούρκοι και που πιθανά θα οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο;

Απλά, είναι άμεση ανάγκη, όσο ποτέ, η ουσιαστική συμμαχία με χώρες και λαούς του ίδιου ή παρόμοιου πολιτιστικού επιπέδου με εμάς.

Και μπορεί εξωγήινοι πολιτισμοί, ανάλογοι με τον δικό μας να μην υπάρχουν. Αλλά λαοί στην Γη, που διαμόρφωσαν την κουλτούρα τους και το δημοκρατικό τους πολίτευμα μέσα από επαναστάσεις και καταστροφικούς πολέμους , υπάρχουν . Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με αυτούς με την ίδια γλώσσα.

Και μπορούμε στην ανάγκη μαζί με αυτούς, να επιβάλουμε στοιχειωδώς πολιτισμένη συμπεριφορά, σε αυτούς που έμειναν αιώνες πίσω στην (πολιτισμική) εξέλιξη!....


* Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
είναι Καθηγητής Καρδιολογίας











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK