Επαναπροσδιορισμός
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Επαναπροσδιορισμός

Ο άνθρωπος κατά τις τελευταίες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, με όπλο τον εξελιγμένο του εγκέφαλο, σταδιακά κυριάρχησε στον πλανήτη μας. Σταδιακά κατέλαβε ζωτικό χώρο που αρχικά μοιραζόταν με τα άλλα ζωντανά πλάσματα. Ορισμένα από αυτά, δεν προσαρμόσθηκαν στις νέες συνθήκες που οι άνθρωποι επέβαλαν και έτσι εξαφανίσθηκαν.

Άλλα προσαρμόσθηκαν έγκαιρα και παρότι ο πληθυσμός τους ελαττώθηκε και ελαττώνεται δραματικά, έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Ορισμένα από αυτά, που προσφέρουν στους ανθρώπους κυρίως θέαμα, κρίθηκαν προστατευόμενα είδη…

Ο πολυμήχανος άνθρωπος όμως, με την ακραία αλαζονική συμπεριφορά του απέναντι στην μητέρα φύση, δεν συνειδητοποίησε ότι η ανισορροπία που επέβαλε στον ζωτικό χώρο του πλανήτη μας, μια κουκίδα άμμου στο αχανές σύμπαν, είναι εύθραυστη και μπορεί με ένα τυχαίο γεγονός να ανατραπεί.

Ένα δείγμα, μικρό αλλά σημειολογικό μιας πιθανής ανατροπής, αποτέλεσε και αποτελεί και η παρούσα παγκόσμια πανδημία. Ένας ιός ήταν αρκετός για να αναγκάσει τον εξελιγμένο άνθρωπο να κρυφτεί πανικόβλητος…Να αγνοήσει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

Να αγνοήσει ανυπολόγιστα πολιτικά κόστη. Να αγνοήσει επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή που μπορεί να αποβούν καταστροφικές… Και να προτάξει (σωστά) την ζωή του, την επιβίωσή του , την πολύτιμη υγεία του και να “κρυφτεί”, εγκαταλείποντας προσωρινά το ανθρωποκεντρικό του περιβάλλον. Το περιβάλλον που έφτιαξε στα μέτρα του και για τα μέτρα του… Διαβάζω και βλέπω στις ειδήσεις:

Κωνσταντινούπολη.

Κλείσιμο
Η μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε lockdown.

Η επιδημία από τον κορωνοϊό βρίσκεται σε έξαρση και έχει προκαλέσει χιλιάδες θύματα.

Λιγότερα πλοία διασχίζουν το στενό του Βοσπόρου, την θάλασσα που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία. Οι εκατοντάδες ψαράδες που ψαρεύουν από τις ακτές , έχουν εξαφανισθεί και μια ασυνήθιστη γαλήνη κυριαρχεί. Σε αυτό το τοπίο, ένα κοπάδι δελφίνια εθεάθη να κολυμπάει ενώ από πάνω πετούσαν πλήθος οι γλάροι,

Ο πρόεδρος των ερασιτεχνών ψαράδων της Κωνσταντινούπολης δήλωσε: «Η μείωση της κυκλοφορίας πλοίων και ανθρώπων στον Βόσπορο έχει σημαντικό αντίκτυπο. Τα ζώα, θαλάσσια και χερσαία, απαλλάχθηκαν από την ανθρώπινη παρουσία. Και αυτό επιτρέπει στα δελφίνια να πλησιάζουν πιο κοντά στην όχθη».

… Στη Αυστραλία στην περίοδο της καραντίνας, καγκουρό βγήκαν στους άδειους δρόμους.

… Αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στην Αγία Παρασκευή, μια αλεπού, περιφερόταν αμέριμνη στους άδειους δρόμους κατά την διάρκεια των δικών μας περιοριστικών μέτρων…

Κάτι ανάλογο συνέβη και συμβαίνει σε πολλές πόλεις και μεγαλουπόλεις του πλανήτη : Τον ζωτικό χώρο που εγκατέλειψαν προσωρινά οι άνθρωποι, κατέλαβαν τα θεωρούμενα άγρια ζώα …

Ένας ιός, αόρατος πρωτόγονος οργανισμός, ορατός μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ήταν και είναι αρκετός για να ανατρέψει, προσωρινά, την ισορροπία του φυσικού κόσμου!

Μέσα σε αυτή την πανδημία και στο πέπλο του φόβου του θανάτου να απλώνεται, ο μέσος πολίτης επαναπροσδιορίσθηκε. Ατομικά, οικογενειακά και κοινωνικά. Εγκατέλειψε την εδραιωμένη, εγωκεντρική και εγωιστική συμπεριφορά του.

Πειθάρχησε και πειθαρχεί με ανέλπιστο και πρωτόγνωρο τρόπο στα περιοριστικά μέτρα. Εγκατέλειψε όλα τα ατομικά, οικογενειακά και κοινωνικά του κεκτημένα και ακολούθησε, στην συντριπτική πλειοψηφία, τις σκληρές οδηγίες του κράτους για τον έλεγχο της πανδημίας και την προστασία του.

Ο μέσος πολίτης, επαναπροσδιορίσθηκε οικονομικά. Παραμέρισε το οικονομικό του κεκτημένο. Έκλεισε την μικρή ή την μεγάλη επιχείρησή του…Έχασε την δουλειά του. Αντιμετωπίζει το φάσμα της φτώχιας.. Αλλά υπέμεινε και υπομένει.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, επίσης, επαναπροσδιορίσθηκε.

Μια κυβέρνηση, που αγνόησε το περιβόητο πολιτικό κόστος και έβαλε πρόταγμα την υγεία και την ζωή των Ελλήνων!

Και μια αντιπολίτευση που, συνολικά, συντάχθηκε με τις επώδυνες για τον λαό, αποφάσεις της κυβέρνησης!

Και ένα λαό που επαναπροσδιορίσθηκε πολιτικά… Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι διαδοχικές δημοσκοπήσεις.

Ένα λαό που, ανεξάρτητα από το ατομικό του συμφέρον, είδε και βλέπει, ενωμένος, το διαχρονικό του συμφέρον και την προοπτική του!
Όχι μόνο “υπάρχει ελπίς”.

Αλλά υπάρχει και σιγουριά για το μέλλον!

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK