pleurhs

Το δικαίωμα αναπομπής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών

Θάνος Πλεύρης

Μεγάλη κουβέντα έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μετά τη ψήφιση της συνθήκης των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για το τι μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακούστηκαν μάλιστα και θέσεις που δεν συνάδουν με τον θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως π.χ. να παραιτηθεί ή να αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία.

Μέχρι την αλλαγή του Συντάγματος το 1986 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διευρυμένο ρόλο ελέγχου της νομοθετικής εξουσίας και μπορούσε ακόμα και να αρνηθεί την υπογραφή νόμων. Το Σύνταγμά μας πλέον δεν καθορίζει ρόλο συλλειτουργού της νομοθετικής εξουσίας στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος οφείλει να λειτουργεί μόνο ως εγγυητής του πολιτεύματος. Θέσεις λοιπόν που επιθυμούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εμπλακεί, με π.χ. παραίτηση, στα πλαίσια της νομοθετικής εξουσίας, δεν συνάδουν στον θεσμικό του ρόλο, όπως τον έχει ορίσει το Σύνταγμα.

Θεσμικά, ωστόσο, το Σύνταγμα επιτρέπει μία παρέμβαση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικώς με ψηφισμένο νομοσχέδιο της Βουλής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί «να αναπέμψει στην Βουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφισθεί από αυτήν, εκθέτοντας και τους λόγους της αναπομπής». Η αναπομπή μπορεί να γίνει εντός μηνός από την ψήφιση του Νόμου και κατά τη κρατούσα άποψη μόνο για λόγους παραβίασης συνταγματικών αρχών. Ωστόσο, επειδή το άρθρο 42 δεν αναφέρεται στους λόγους αναπομπής, υποστηρίζεται και η θέση ότι αυτή μπορεί να γίνει για οποιονδήποτε λόγο αρκεί να είναι αιτιολογημένη.

Αναπομπή σημαίνει ότι επιστρέφεται το νομοσχέδιο στη Βουλή και ξανασυζητείται και εάν ξαναψηφισθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, υποχρεωτικά πλέον οφείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκδώσει και δημοσιεύσει τον Νόμο.

Το Σύνταγμά μας λοιπόν επιτρέπει θεσμικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει ψηφισμένο νομοσχέδιο. Επομένως, και στη περίπτωση της συνθήκης των Πρεσπών που κυρώθηκε με τους όρους του απλού νομοσχεδίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εάν το κρίνει, δύναται να το αναπέμψει και να υπάρχει εκ νέου συζήτηση. Μία τέτοια εξέταση του θέματος, από τη στιγμή που προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι θεσμικά επιτρεπτή και δεν σχετίζεται με τις θέσεις που θέλουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λειτουργήσει, εκτός των θεσμικών του καθηκόντων, για να αποτρέψει την εφαρμογή της συνθήκης των Πρεσπών.

Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν θα ασκήσει το δικαίωμα αναπομπής, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό το δικαίωμα είναι μία θεσμική κατοχυρωμένη εγγύηση, ακριβώς για νομοσχέδια όπως το συγκεκριμένο που είναι κομβικά για το εθνικό μας συμφέρον.

Το δικαίωμα λοιπόν της αναπομπής μπορεί να δώσει τη δυνατότητα περαιτέρω προβληματισμού για το θέμα και μεγαλύτερης ενημέρωσης καθώς θα μπορέσει να μελετηθεί, ακόμη και από αυτούς που στηρίζουν την συμφωνία, εάν και εφόσον πχ έλαβαν χώρα οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στη συνθήκη των Πρεσπών.

Παρεμβάσεις και προτροπές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το εάν θα ασκήσει το δικαίωμά του για αναπομπή νομοσχεδίου, δεν είναι θεμιτές. Ο ίδιος, ελεύθερα θα αποφασίσει, βάσει του θεσμικού του ρόλου και προφανώς η όποια απόφασή του θα είναι απόλυτα σεβαστή, όμως θα τύχει της κριτικής του ιστορικού του μέλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Τίθεται ένα ερώτημα

Μπορεί να το αναπέμψει στην επόμενη βουλή;

Το Πάκη!!! Ον δίπουν, άπτερον !!!

Το Πάκη; Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μας δείξει (σαν τα άλογα) την νέα του οδοντοστοιχία περιφέροντας το σαρκίον του από κάθε μουσείο σε κάθε άλλη εκδήλωση, σαν ρετάλι της πωλητικής. Είχε φορέσει και το πλαστικό χαμόγελο....μιά χαρά!!! ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΙΔΙΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ......... Θα μπορούσε να πει ότι «ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΒΑΝΩΦ, ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΟΥΤΕ ΕΓΩ. ΑΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΒΟΥΤΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ». Υπήρχε η δικαιολογία αλλά «Εμετρήθης, εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής»!!!!!

GEORGIA.

Κύριε Πλεύρη ο τωρινός ΠτΔ είναι απλά ένα απλό διακοσμητικό στοιχείο.Αυτοί που έκαψαν την Αθήνα, εξέλεξαν για Πρόεδρο αυτόν που άφησε την Αθήνα να καεί.Ή σχέση αλληλοεξάρτησης του Αλέξη Τσίπρα και του Πάκη Παυλόπουλου είναι προφανής.Από κοινού και σε αγαστή συνεργασία με τον ξένο παράγοντα πούλησαν την αιώνια Ελληνική Μακεδονία στους γυφτοσκοπιάνούς.Μετά την επίσκεψη της επικυρίαρχου Φράου Άνγκελας Μέρκελ δεν υπήρχε πιθανότητα να μην ψηφιστεί αυτή η βρωμερή συμφωνία.Έχουμε έναν νάνο ΠτΔ και έναν ξεπουλημένο και προδότη Πρωθυπούργο.Στις εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας θα ψηφίσω τον πατέρα σας.Άν μη τι άλλο ο κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης είναι Έλληνας και αυτό το είδος στην πολιτική ζωή στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να σπανίζει.Καλή χρονιά με υγεία κύριε Πλεύρη.

Σκυρος

Θάνο έισαι η ελπίδα μας στην βουλή!!!!

theokal

Ενας άλλος Πρόεδρος (όχι ο συγκεκριμένος πρόεδρος) θα μπορούσε να αναπέμψει το νομοσχέδιο για ένα σωρό λόγους νομικούς και μη. Πχ η επιμονή του Ζάεφ να αναφέρει τη χώρα του ως Μακεδονία είναι μη νομικός λόγος αλλά δείχνει οτι .... την πατήσαμε. Αρα ένας Πρόεδρος θα μπορούσε να βρει νομικό πάτημα να αναπέμψει στη Βουλή το νομοσχέδιο αν θα ήθελε ο ρόλος του να είναι εθνικός.

Οπως απαθης

Κοιτουσε κ δεν παρενεβει στις σφαλιαρες της Αλεκας, αλλο τοσο απαθης, παραμενει κ στις σφαλιαρες, της Ελληνικης αξιοπρεπειας! Απειροελαχιστωτατος!

SPARTA.

Εδώ που τα λέμε και όπως αποδείχτηκε και από την καταστροφική διακυβέρνηση της Περιφέρειας Αττικής, η Ρένα Δούρου τα ήθελα τα μπουγέλα της. Με τέτοια μπουγελόφατσα που έχει είναι απολύτως λογικό και τίμιο.

meta-mnimoniakos politis

Θάνο μ΄ πολύ θέλω να σε ψηφίσω,μον φοβάμαι μην κουντουριαστείς παληκάρι μ΄ ........ Να, μην πάθεις αυτό πούπαθες τότε με τόν κολητό σου τόν μπουμπούκ, σαμαροβενιζελίαση το λέν παληκάρι μ......καί λαος-κολοτουμπίαση.....

zeta

Αν είναι γράψτα σωστά χωριάτικα και όχι κολοτουμπε: Θάνο μ΄ ποΥλύ θέΕΕλω να σΙ ψηφίσ,μον φοβάμ μη κουντουριαστείς παληκάρι μ΄ ........ Να, μηΗΗΗ πάθς αυτό πούπαθς τότ μΙ τόΥΝ κοΥλητόΥ σου τόν μπουμπούκ, σαμαροβενιζελίαση τοΥ λέν παληκάρι μ......καί λαος-κολοτουμπίαση.....

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο ΘΑΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΟ...ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ...ΕΚΑΝΕ ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ . Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΩΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ...ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ...ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ . Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ Ν.Δ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΣΩΓΑΜΠΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΥΦΕΣ... ΧΑΡΗΚΕ ΠΟΥ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ .Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΠΛΕΥΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ...ΔΕΝ ΓΕΝΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΑΝ Ο ΠΛΕΥΡΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩ ΠΩΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ .ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ..ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ .

Αλλος

Για να λειτουργήσει η δημοκρατία και οι θεσμοί πρέπει ο θεσμός του ΠτΔ να βρεί τον κατάλληλο άνθρωπο-πολιτικό. Όπως έχουν οι περισσότεροι διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυτή η Δημοκρατία πάσχει. Ο ιστορικός του μέλλοντος ας ελπίσουμε ότι θα ζεί σε μια καλύτερη Ελλάδα.

ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ

ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ...ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ...ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ .ΟΛΟΙ ΠΗΡΑΝ ΘΕΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΙ...ΑΓΑΛΜΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΘΑ ΔΑΚΡΥΖΕ .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία