Η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας στους χώρους εργασίας
avgerinos01

Θανάσης Αυγερινός

Η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας στους χώρους εργασίας

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Σύμφωνα με το αρχαίο ρητό οι αρχαίοι ημών πρόγονοι γνώριζαν πολύ καλά προφανώς την άμεση σύνδεση ανθρώπινου νου – πνεύματος με το σώμα. Σήμερα η φράση αυτή, δεν αποτελεί μόνο ένα γνωμικό αλλά γνωρίζουμε καλά πλέον, μέσα από έρευνες, ότι το σώμα επηρεάζει το πνεύμα και αντίστροφα.

Πόσες φορές μας έχει συμβεί να είμαστε αγχωμένοι και ταυτόχρονα να αισθανόμαστε την καρδιά μας να χτυπά δυνατά, το στομάχι μας να πονάει και να αισθανόμαστε μυϊκές κράμπες στο σώμα μας; Αυτά τα «ψυχοσωματικά συμπτώματα» και οι ενοχλήσεις, οφείλονται κυρίως στα συναισθήματα του άγχους, του στρες και της έντασης.

Οι πιο πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας, αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους, δουλεύοντας σε έναν εργασιακό χώρο που όπως αποδεικνύεται από μελέτες, αποτελεί σημαντικό εξωτερικό παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά την ψυχική υγεία ενός ατόμου με τη ζυγαριά να γέρνει δυστυχώς προς τον αρνητικό τρόπο.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την τελευταία δεκαετία, έχει δώσει μεγάλη έμφαση και επιμένει ως προς την προώθηση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων καθώς όλες οι σχετικές έρευνες δείχνουν υψηλά ποσοστά στρες που προκαλούνται από την εργασία με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη και μυοσκελετικά προβλήματα.

Έρευνες έχουν δείξει πως η κακή ψυχική υγεία έχει δυσανάλογη επίδραση στις απουσίες από την εργασία, την αναπηρία και την πρόωρη συνταξιοδότηση. Χαρακτηριστικό δε, είναι ότι οι εργαζόμενοι που αναπτύσσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, παρουσιάζουν συνήθως συννοσηρότητα, τη συνύπαρξη δηλαδή δύο νόσων ή δύο παθολογικών καταστάσεων. Όλα αυτά πέραν της τεράστιας αρνητικής επίπτωσης που έχουν στο ίδιο το άτομο που νοσεί, φέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία, αντλώντας συνεχώς πόρους από τα δημόσια ταμεία υγείας.

Τα μέτρα που έχουν λάβει οι μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως είναι ποικίλα, καθώς έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην ικανοποίηση των εργαζομένων και στο στρες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και το προσωπικό που απασχολούν, προσπαθώντας να καταλάβουν, να εξομαλύνουν και να αντιμετωπίσουν τα άσχημα περιστατικά αγχώδη διαταραχών για τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της εταιρείας τους και κατ’ επέκταση των ανθρώπων που εργάζονται μέσα σε αυτές.

Κλείσιμο
Την ίδια φυσικά ανάλογη αντιμετώπιση χρήζουν και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα από την εκάστοτε διοίκηση, βιώνοντας εξίσου στρεσογόνες συνθήκες, έστω κάπως διαφορετικές, από αυτές του ιδιωτικού τομέα.
Εμείς, ως μέρος της Δημόσιας Διοίκησης προτείνουμε πιο ανθρωποκεντρικές δράσεις προς τους εργαζομένους της με σκοπό τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους όπως π.χ. προώθηση θετικού εργασιακού κλίματος, προγράμματα και τεχνικές διαχείρισης του στρες και αύξησης της εργασιακής ικανοποίησης, βελτίωσης δεξιοτήτων στην επικοινωνία και την ενσυναίσθηση, ανάπτυξης κινήτρων και ηθικής ανταμοιβής, εκπαίδευσης στη διαχείριση εντάσεων και συγκρούσεων στο εργασιακό περιβάλλον, πρόληψης και αντιμετώπισης μυοσκελετικών προβλημάτων, παροχής κινήτρων για ενασχόληση με την άθληση, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο ευεργετικά αποτελέσματα στο εργασιακό δυναμικό τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Εν κατακλείδι, ένα τέτοιο πρωτοπόρο εγχείρημα εκ μέρους της Δημόσιας Διοίκησης μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει σε όλους μας ειδικότερα αυτή την περίοδο, εν μέσω της πανδημίας, όπου έχει ενταθεί η ψυχική κόπωση λόγω του φόβου, της αβεβαιότητας και του εγκλεισμού. Γι’ αυτό επενδύοντας στην ψυχική υγεία, θα βοηθήσουμε όχι μόνο τους εργαζόμενους, ώστε να έχουν θετική στάση απέναντι στην εργασία τους, αλλά θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε θετικές συνέπειες τόσο στη ζωή τους όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί, όταν οι εργαζόμενοι είναι υγιείς, είναι υγιής και ο ίδιος ο οργανισμός.



*Ο Θανάσης Αυγερινός είναι Οικονομολόγος – Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ