Εκλογές και παροχές
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Εκλογές και παροχές

Παραμονές εκλογών του 1981, όλοι ήξεραν ότι μπορεί ο Ράλλης να μοίραζε επιταγές στους αγρότες -και όχι μόνο- αλλά ο Ανδρέας θα σάρωνε στις εκλογές.

Οπως το ίδιο βέβαιο ήταν ότι θα τις ξανακέρδιζε για άλλη μία φορά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, παρά τις εξαγγελίες του τότε προέδρου της Ν.Δ. για φθηνότερα Ι.Χ., με τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ στις συγκεντρώσεις του κόμματος να φωνάζουν: «Καλύτερα παπάκι, παρά τον Μητσοτάκη!». Το ίδιο έπαθε βέβαια και ο Σημίτης, ο οποίος έδωσε ένα τεράστιο πακέτο παροχών και έχασε πανηγυρικά από τον Κώστα Καραμανλή.

Αυτό αποκλείεται να μην το έχει υπόψη του ο Τσίπρας, παρά ταύτα είναι βέβαιο ότι θα δώσει και κυρίως θα τάξει ό,τι μπορεί για δύο λόγους: πρώτον, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται και, εδώ που τα λέμε, δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο εκτός από το να δώσει ή να πει ότι θα δώσει ό,τι υπάρχει μετεκλογικά, αφού ούτως ή άλλως γνωρίζει ότι θα χάσει τις εκλογές. Τι τον νοιάζει; Εδώ δεν τον ένοιαξε όταν ήταν ο βέβαιος νικητής το 2015.

Δεύτερον, επειδή στην κυβέρνηση λένε ότι τώρα με τη φτωχοποίηση κοινωνικών στρωμάτων οι παροχές σε χρήμα, έστω και 100 ευρώ ανά νοικοκυριό, παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ψήφο. Μάλιστα χρησιμοποιούν και μια πρωτόγνωρη όσο και χυδαία έκφραση, ότι «έχει επέλθει μια εργαλειοποίηση των κοινωνικών στρωμάτων», εννοώντας ότι... με τα ψιλά γίνονται εργαλεία της επανεκλογής τους.

Δεν ξέρω αν οι ψηφοφόροι ήταν πιο πονηροί τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι, αφού έπαιρναν τα προεκλογικά δώρα από την καταρρέουσα κυβέρνηση, μετά τη μαύριζαν. Μήπως τώρα... χάζεψαν από την πείνα, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, και θα ψηφίσουν πάλι τον πολυχρονεμένο αρχηγό, ο οποίος, αφού ψήφισε πριν από λίγο την περικοπή των συντάξεων, τώρα θυμήθηκε να την... ξεψηφίσει προεκλογικά; Δεν το βλέπω και πολύ πιθανό πάντως, αλλά δεν βλέπω και άλλη λύση εκτός από τις κλασικές συνταγές παροχών προ του τέλους.

Αυτή τη συνταγή της άκριτης παροχολογίας και των τζάμπα υποσχέσεων στην πορεία προς τις εκλογές δεν έχει κανέναν λόγο να την ακολουθήσει η Ν.Δ. για δύο λόγους: πρώτον, διότι θα κερδίσει τις εκλογές και άρα δεν μπορεί ο Μητσοτάκης να βγει ψεύτης με το καλημέρα της θητείας του, όπως έγινε με τον Τσίπρα, κάτι που δεν θα τον βοηθήσει στη συνέχεια να κυβερνήσει αν φανεί αναξιόπιστος από την αρχή. Δεύτερον, διότι εκτός από το ότι δεν του πάει του ίδιου του αρχηγού της Ν.Δ. ως στυλ η προεκλογική παπάτζα, δεν νομίζω ότι ο κόσμος τη δέχεται και την πιστεύει πια. Φρόντισε και τερμάτισε το ψέμα ο Τσίπρας.

Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης πρέπει να πει με ακρίβεια τι θα κάνει με όλα εκείνα τα ζητήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα τις εισφορές των φυσικών και νομικών προσώπων, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους δικηγόρους, αλλά και τις επιχειρήσεις. Φόροι και εισφορές που ρουφάνε το 75% του εισοδήματος ή του κέρδους, οδηγώντας είτε σε φοροδιαφυγή είτε σε κλείσιμο της εργασίας. Αυτό και μόνο φτάνει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network