Τα επερχόμενα αλλάζουν τις δημοσκοπήσεις και την ψήφο στις ευρωεκλογές…
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Τα επερχόμενα αλλάζουν τις δημοσκοπήσεις και την ψήφο στις ευρωεκλογές…

Σε 56 μέρες θα ψηφίσουμε για την ευρωβουλή

Όσοι θεωρούν πως τα αποτελέσματα θα είναι, με μικρές αποκλίσεις, αυτά που καταγράφουν σήμερα οι οι δημοσκοπήσεις, κάνουν λάθος. Όχι επειδή ο πολιτικός χρόνος είναι πολύς, αλλά επειδή ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί μέχρι την 9η Ιουνίου.

Και δεν είναι μόνον διεθνή γεγονότα, όπως αυτά με το Ισραήλ και το Ιράν, αν θα έχουμε δηλαδή επέκταση του πολέμου με ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και εγχώρια.

Μπορεί κάποιος να προβλέψει σε τι συνθήκες θα στηθούν οι κάλπες; Μπορεί από τώρα να αντιμετωπίσει το τυχαίο; Μάλλον όχι, και όχι επειδή μόνον οι θεοί γνωρίζουν τα μελλούμενα. Αλλά επειδή το (επιτελικό ή μη) κράτος είναι οπερέτα και δεν μπορεί ούτε να προβλέψει ούτε να αντιμετωπίσει τα επερχόμενα.

Είμαστε ακόμη στον Απρίλιο και η αντιπυρική περίοδος έπρεπε να έχει ξεκινήσει, λένε οι αρμόδιοι. Τον Μάϊο θα είναι αργά. Όλοι φοβούνται την ξηρασία στα δάση, τις υψηλές θερμοκρασίες, τους αέρηδες, την εκδίκηση της φύσης για τα εγκλήματα των ανθρώπων.

Αν οι ευρωεκλογές διεξαχθούν με τη χώρα να καίγεται και το κράτος αποδειχθεί, για μια ακόμη φορά, αναποτελεσματικό είναι λογικό να επηρεαστεί και η ψήφος των πολιτών. Το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση.

Επίσης, η ψήφος των πολιτών θα επηρεαστεί εάν έχουμε εξελίξεις και αποκαλύψεις σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη. Κάτι που επίσης δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Όπως θα υπάρξουν και επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα, με ενίσχυση της ακροδεξιάς, αν απαγορευθεί στους Σπαρτιάτες να συμμετέχουν στις εκλογές.

Και φυσικά παρενέργειες θα υπάρξουν σε περίπτωση που έχουμε κι άλλα αποτρόπαια περιστατικά, τα οποία πλήττουν, έτι περαιτέρω, τη δημόσια ασφάλεια.

Και οπωσδήποτε ο πειρασμός των πολιτών, να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, θα μεγαλώσει εάν η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειωθεί κι άλλο. Και τα 100 ευρώ από 74 που είναι σήμερα, σε σχέση με το 2022, γίνουν 70. Κάτι που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αφού τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία, Γάζα, Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχίσουν να υφίστανται και πιθανώς θα επεκταθούν και θα παροξυνθούν εάν δεν ελεγχθεί η νέα φωτιά στη Μέση Ανατολή που βάζουν Ισραηλινοί και Ιρανοί.

Κάνουν λοιπόν λάθος όσοι νομίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου θα είναι συνάρτηση των νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα ομόφυλα ζευγάρια, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή για τη στάση της έναντι των αγροτών και τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Κλείσιμο
Τα χθεσινά θα προστεθούν στα μελλούμενα. Και θα επηρεάσουν και τις δημοσκοπήσεις. Όμως δεν θα είναι μόνον σε βάρος της κυβερνήσεως, αλλά και της αντιπολιτεύσεως εάν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνεχίσουν να ερίζουν για το ποιός θα κερδίσει στον «μικρό τελικό» και όχι πως μπορεί να αλλάξει βάρδια το γκουβέρνο.

Και φυσικά η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα είναι εντελώς διαφορετική εάν στο κυβερνητικό παιχνίδι και την πολιτική σταθερότητα προστεθούν οι παράγοντες της αποχής και της ακροδεξιάς.

Και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα εάν δυναμώσουν στην ΕΕ οι φωνές των απορριπτικών γενικώς για την πολιτική και την ενωμένη Ευρώπη. Έχουμε ευρωεκλογές και το μόνο που ακούμε για την Ευρώπη είναι για τα χάλια που αυτή έχει και τη συνεχή της υποχώρηση στο νέο παγκόσμιο σκηνικό που διαμορφώνεται.

Σήμερα, δεν είναι νωρίς να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επερχόμενα. Και αύριο θα είναι μάλλον αργά για να τα αλλάξουμε. Δυστυχώς, ούτε τώρα είναι η ώρα αφού κόμματα, πολιτικοί και δημοσιολογούντες περί άλλων τυρβάζουν και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ζουν και σε άλλο σύμπαν…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK