Με «συνταγή Λούλα» το σχέδιο Τσίπρα για επιστροφή στην εξουσία
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Με «συνταγή Λούλα» το σχέδιο Τσίπρα για επιστροφή στην εξουσία

Η εκλογική σημειολογία για το οικογενειακό ταξίδι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βραζιλία - Με αντάλλαγμα την τρίτη θέση στο Επικρατείας η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου - Μετά τα Φώτα οι αποφάσεις για τους υποψήφιους βουλευτές

Η Πρωτοχρονιά στη Βραζιλία δεν είναι όπως το Καρναβάλι, έχει όμως τη γοητεία της. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, πάντως, αξίζει. Η γιορτή στην Κοπακαμπάνα με τους καριόκας είναι φαντασμαγορική, ισάξια με το διάσημο Καρναβάλι, με το ίδιο μπρίο και την ίδια ξέφρενη διασκέδαση. Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάει στο Ρίο, αλλά στην Μπραζίλια, την πρωτεύουσα.

Εκεί έχει προγραμματιστεί να γίνει, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, η ορκωμοσία του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στην οποία έχει προσκληθεί να παραστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (εκτός αν ακυρωθεί και μετατεθεί η τελετή λόγω του θανάτου του Πελέ).

Τον Αλέξη στο μακρινό αυτό ταξίδι (η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 11.000 χιλιόμετρα) τον συνοδεύουν η σύζυγός του Μπέτυ Μπαζιάνα, τα δυο τους παιδιά και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης. Εξυπακούεται πως η επιστροφή δεν θα είναι πριν τα Φώτα, αφού τις τρεις ημέρες (36 ώρες να πάνε και 36 να επιστρέψουν) θα τις φάνε στα αεροπλάνα.

Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη και μόνο μία επίσκεψη στο Ρίο, πριν από την επιστροφή, μπορεί να αποζημιώσει την οικογένεια Τσίπρα. Σίγουρα, ένα δείπνο στη «Sallva», με θέα στη λίμνη Pontao do Lago Sul, αξίζει, όμως το να φας σολομό tartare και caprese ταπιόκας στο «L’ Etoile» ή στο «Don Pascual» στο Ρίο είναι άλλη εμπειρία. Και σίγουρα η Μπέτυ και τα παιδιά θα ήθελαν να τη ζήσουν, όπως και να ανεβούν στον λόφο Κορκοβάντο για να δουν το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή.

Για τον Τσίπρα και τον Καλπαδάκη τα αξιοθέατα καλά είναι, αλλά γι’ αυτούς μεγαλύτερη αξία έχει η σημειολογία του ταξιδιού. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι της επιστροφής του Τσίπρα στην εξουσία. Οπως ο αριστερός Λούλα επανήλθε στην εξουσία νικώντας τον δεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρο, υπέρ του οποίου ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι και ο Τσίπρας μπορεί να επανέλθει νικώντας τον δεξιό Κυριάκο.

Μάλιστα, οι συνεργάτες του Τσίπρα θυμίζουν πως το 2012, λίγους μήνες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλέξης επισκέφτηκε τη Βραζιλία και εκτός της τότε προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ είδε και τον Σίλβα, που τον συμβούλευσε τι έπρεπε να κάνει προκειμένου να κερδίσει την εξουσία, αλλά και του επέστησε την προσοχή λέγοντάς του: «Αλέξη, έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου, δρόμο όχι εύκολο, δρόμο δύσκολο, θα πέσεις και θα πρέπει να σηκωθείς, γιατί οι χώρες παντού, και στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, έχουν... νόμιμους ιδιοκτήτες που δεν θα σταματήσουν ποτέ να διεκδικούν την ιδιοκτησία τους».

Κλείσιμο
Το 2015 ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές, το 2019 τις έχασε και τώρα μετά την πτώση προσπαθεί να ξανασηκωθεί ελπίζοντας να κερδίσει τον Μητσοτάκη και όχι τους... νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας, οι οποίοι άλλωστε τον έχουν αποδεχτεί αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει πλέον στις συστημικές δυνάμεις και δεν απειλεί -ούτε και θέλει- να ανατρέψει το καθεστώς της αστικής δημοκρατίας.
Η Πόπη Τσαπανίδου

Μάλιστα, ορισμένοι της «Ομπρέλας», που επιμένουν αριστερά και ριζοσπαστικά, θεωρούν πως ακόμη και η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου για τη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στη συνεχή μετατόπιση του Τσίπρα προς το Κέντρο. «Θέλει ένα κόμμα απολίτικο», λένε παραγνωρίζοντας ότι η Τσαπανίδου έχει μια ξεχωριστή και πολύχρονη επαγγελματική διαδρομή στη δημοσιογραφία και κατά συνέπεια μπορεί να βοηθήσει στον τομέα της επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και με κόσμο πέραν των κομματικών τειχών. Αυτό άλλωστε ήταν και το κριτήριο για την επιλογή της. Είναι γυναίκα, όμορφη, αναγνωρίσιμη, χωρίς αντιθέσεις, γράφει στο γυαλί, έχει δουλέψει σχεδόν σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και ως εκ τούτου ξέρει καλά τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, μεταξύ των οποίων και μεγάλοι επιχειρηματίες.

Ενδεχομένως, δεν είναι «ατακαδόρισσα», όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, ούτε... τέρας πολιτικής μόρφωσης, αλλά τις πολιτικές παρεμβάσεις θα τις κάνουν ο ίδιος ο Τσίπρας και τα πρωτοκλασάτα στελέχη στον τομέα ευθύνης τους, ενώ την επικοινωνιακή στρατηγική, μέχρι τις εκλογές, θα συνεχίζουν να τη χαράσσουν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Ανδριόπουλος, ο Μπάμπης Παπαδάκης και οι υπόλοιποι που συμμετέχουν στον πρωινό καφέ της Κουμουνδούρου. Σε κάθε περίπτωση, είναι βλακώδες ακόμη και να προφέρεται ως επιχείρημα ότι η Πόπη σηματοδοτεί τη διεύρυνση προς το Κέντρο και θα φέρει ψήφους ακόμη και από την Κεντροδεξιά.

Η Τσαπανίδου δεν είναι πολιτικός που έχει εκλογικό ακροατήριο. Ούτε η παρουσία της θα διαμορφώσει τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Επαγγελματίας δημοσιογράφος είναι, που ανέλαβε να κοινοποιεί και να υπερασπίζεται στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε Σταύρος Θεοδωράκης είναι, ούτε Γιώργος Καρατζαφέρης, ούτε Γιώργος Τράγκας, που είχαν οπαδούς και διείσδυση σε τμήμα του εκλογικού σώματος και η ένταξή τους σε κάποιο κόμμα θα του πρόσθετε και ένα μικρό ποσοστό ομοδόξων τους.

Ο Τσίπρας έκανε μια επαγγελματική και όχι μια πολιτική μεταγραφή. Τη βιτρίνα του κόμματός του -με γυναικείο πρόσωπο- ανανέωσε. Τελεία και παύλα. Εξάλλου, η Τσαπανίδου μέχρι τις εκλογές θα είναι εκπρόσωπος Τύπου, μετά θα κάθεται στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Η συμφωνία περιλαμβάνει, όπως λένε αξιόπιστες πηγές από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Κατά συνέπεια, μετά τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη και τον καθηγητή Ιατρικής στο Χάρβαρντ Οθωνα Ηλιόπουλο, η Τσαπανίδου είναι η τρίτη που θα εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις 15 θέσεις του Επικρατείας ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πάρει πέντε, όσες και η Ν.Δ. Υπάρχει όμως και περίπτωση να πάρει τέσσερις εάν έρθει δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ εκλέξει δύο βουλευτές. Το πιθανότερο είναι ότι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν από πέντε έδρες και τα μικρότερα κόμματα, εφόσον στη Βουλή μπει και ο Κασιδιάρης, από μία. Αν Κασιδιάρης και Βαρουφάκης δεν πιάσουν το όριο του 3%, το ΠΑΣΟΚ θα λάβει σίγουρα δύο έδρες και η Ν.Δ. ενδεχομένως έξι, εάν είναι πρώτο κόμμα.

Ο Τσίπρας δεν έχει ακόμη καταλήξει ποια θα είναι, μετά την Τσαπανίδου, η δεύτερη γυναίκα που θα εκλεγεί στο Επικρατείας, ούτε ο άνδρας που θα καταλάβει την πέμπτη θέση στη λίστα των εκλόγιμων της Κουμουνδούρου. Κάποιοι από τους συνεργάτες του υποστηρίζουν πως το καλύτερο θα ήταν να είναι πρόσωπα που κάνουν γκελ στην κοινωνία, ακόμη και για συναισθηματικούς λόγους, όπως η πολύπαθη Ιωάννα Παλιοσπύρου. Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με την Κωνσταντίνα Κούνεβα στην Ευρωβουλή. Για την εκλόγιμη πέμπτη θέση περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ένας αριστερός που ανήκει μεν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απολαμβάνει, λόγω των επαγγελματικών του δεξιοτήτων, ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Για τον Τσίπρα το 2022 δεν ήταν άσχημη χρονιά. Εκανε συνέδριο, τον εξέλεξαν θριαμβευτικά αρχηγό, έλεγξε πλήρως το κόμμα του, μείωσε σημαντικά τη δημοσκοπική διαφορά από τη Ν.Δ. και η συζήτηση επιστροφής του στην πρωθυπουργία καθώς και η συμμαχία με ΠΑΣΟΚ για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης έχουν πλέον ακροατήριο και δεν μπορούν να αποκλειστούν. Επίσης, πιστοποιήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οριστικά το δεύτερο μεγάλο κυβερνητικό κόμμα στη χώρα και διεκδικεί να νικήσει ή να χάσει με μικρή διαφορά στις εκλογές.

Σχέδιο 7 σημείων

Το 2023, και μάλιστα στους λίγους μήνες που απομένουν έως τις κάλπες, ο ίδιος θα χρειαστεί μεγάλο κόπο και μεγαλύτερη προσπάθεια για να μην ηττηθεί για δεύτερη φορά από τον Μητσοτάκη στις εκλογές και κάποιοι που τον εχθρεύονται, ακόμη και στο κόμμα του, του αποδώσουν, όπως σφόδρα επιθυμούν, και πρωτίστως για να τον παροπλίσουν πολιτικά, τον χαρακτηρισμό «loser». Πάντως, και ανεξαρτήτως αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τον Τσίπρα, η αλήθεια είναι ότι ο τέως πρωθυπουργός, εκτός από ηγετική στόφα, έχει επιδείξει και αξιοπρόσεκτες πολιτικές αντοχές. Μάλιστα, αν καταφέρει να κόψει, έστω και με μία ψήφο διαφορά, πρώτος το νήμα των εκλογών θα έχει καταφέρει μία από τις μεγαλύτερες επιστροφές στη Μεταπολίτευση. Για να το πετύχει χρειάζεται:

n Να παρουσιάσει ομάδα διακυβέρνησης που να εμπιστευτούν οι ψηφοφόροι για τις πολιτικές και τεχνοκρατικές ικανότητές της να ηγηθεί της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία οι επιπτώσεις από την κλιματική, ενεργειακή και υγειονομική κρίση είναι σοβαρές και σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και την αποδυνάμωση της Ε.Ε. καθιστούν το γεωπολιτικό περιβάλλον της κυριολεκτικά εύφλεκτο. Προσώρας, πλην ορισμένων προσώπων, η ελκυστική και ικανή ομάδα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει εισέτι παρουσιαστεί από τον Τσίπρα, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις κυριαρχεί η τοξικότητα από συμπεριφορές του παρελθόντος.

n Να έχει ελκυστικούς υποψηφίους. Δεν είναι τα κομματικά βιογραφικά, αλλά οι αποτελεσματικοί τελάληδες του εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος, οι πολιτικοί «νευροδιαβιβαστές» αυτοί που θα φέρουν τις ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις βουλευτικές κάλπες καταγράφεται ο αριθμός των ψήφων που πήραν τα κόμματα και όχι το ποσοστά των εσωκομματικών ομάδων. Καλώς ή κακώς, αρέσει δεν αρέσει, ο ΣΥΡΙΖΑ -και πρώτα απ’ όλους ο Τσίπρας- θα κριθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και όχι από το αν τα ιδρυτικά του στελέχη διέσωσαν την αριστερή τους ψυχή.

Οσο πάντως καθυστερεί να ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες των νέων προσώπων να ανταγωνιστούν τους υφιστάμενους βουλευτές και τους πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται στα κανάλια και τα ραδιόφωνα και συμμετέχουν σε κοινωνικά δίκτυα, στα οποία η Κουμουνδούρου έχει πρόσβαση ή ακόμη και τον έλεγχο.

n Να δώσει υπόσταση στην προοδευτική διακυβέρνηση. Μέχρι τώρα εμφανίζεται ως το άθροισμα βουλευτών για να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία. Η προοδευτική διακυβέρνηση για να γίνει ελκυστική θα πρέπει να έχει αφήγημα, πρόγραμμα, θεσμικές αλλαγές και πρωταγωνιστές. Μέχρι τώρα αυτά απουσιάζουν.

n Να αναιρέσει την αντίληψη που έχει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων για την προηγούμενη διακυβέρνηση από την «πρώτη φορά Αριστερά». Οι πολίτες για να δώσουν την ψήφο τους ξανά στον Τσίπρα πρέπει να σταματήσουν να τον αντιμετωπίζουν ως τον πρωθυπουργό της υπερφορολόγησης, της «κωλοτούμπας» για το μνημόνιο και το δημοψήφισμα, της αλλοπρόσαλλης συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου και πολλά άλλα για τα οποία η αλήθεια είναι ότι έχει παραδεχτεί τα λάθη του και έχει ζητήσει ακόμη και συγγνώμη υποσχόμενος ότι δεν θα τα επαναλάβει.
n Να προχωρήσει σε αμφίπλευρη διεύρυνση. Ουσιαστική, σοβαρή και παραγωγική.

Καλές είναι οι δύο βουλευτές που πήρε από το κόμμα του Βαρουφάκη, αλλά χρειάζεται κάτι πιο δυνατό. Και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Εξυπακούεται ότι δεν συνιστούν διεύρυνση κάποιες «πολιτικές λινάτσες», όπως χαρακτηρίζει προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ περιπτώσεις πρώην βουλευτών και υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν πρόθυμοι να εγκατασταθούν στην Κουμουνδούρου και να υπηρετήσουν τον Τσίπρα.

n Να πείσει ότι είναι καλύτερος διαχειριστής των κρατικών υποθέσεων από τον Μητσοτάκη. Μπορεί να μην έχει το διεθνές λούστρο του πρωθυπουργού, όμως οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν αυτόν που θα βελτιώσει τα δικά τους οικονομικά, που θα γεμίσει τα ταμεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και όχι αυτόν που εκθειάζουν οι διεθνείς οικονομικοί οίκοι και τα ξένα funds media. Για να το καταφέρει πρέπει να αποδείξει ότι θα είναι καλύτερος οικονομικός διαχειριστής και δεν θα ξανακάνουν οι δικοί του υπουργοί... παλαβομάρες.

n Να βρει τα εκλογικά διλήμματα, ιδίως στην περίπτωση που οι εκλογές γίνουν με έντονο το άρωμα των λεγόμενων «εθνικών θεμάτων» και της αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Τα οικονομικά, οι υποκλοπές και το κράτος δικαίου είναι οι αιχμές της αντιπολιτευτικής και εκλογικής στρατηγικής του Τσίπρα, χρειάζεται όμως να πείσει ότι αυτός μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα από τον Μητσοτάκη και τα σύνορα και τα συμφέροντα της χώρας, κι ας έχει καταψηφίσει τον αμυντικό προϋπολογισμό και σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ίσως τον συμβουλεύσει ο Λούλα αν συναντηθούν κατ’ ιδίαν, ο Τσίπρας εν όψει των εκλογών θα πρέπει να ρισκάρει. Να κάνει κινήσεις «out of the box», όπως με την Τσαπανίδου. Οταν ρισκάρεις ίσως χάσεις, όμως όταν δεν παίρνεις ποτέ ρίσκο πάντα χάνεις...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK