felekis_nikos

Ανήσυχοι, «μένουν όρθιοι» να παρακολουθούν την πορεία του Κυριάκου

Νίκος Φελέκης

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, προ ημερών στην τηλεόραση του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόϊτερ, περισσότερες συζητήσεις πυροδότησε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παρά στους ανά την επικράτεια καφενέδες. Οι βουλευτές και τα στελέχη της τάσης, που επιθυμεί τη μετεξέλιξη του κόμματος σ' ένα νέο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστική είναι φράση με την οποίαν στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού αποτίμησε τη συνέντευξη: "Επιτέλους, ο Αλέξης με τις απαντήσεις που έδωσε και τις προσεγγίσεις που έκανε στα θέματα του κορονοϊού, του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, της τουρκικής προκλητικότητας και εν γένει σε όσα απασχολούν τους πολίτες και την επικαιρότητα έδειξε ότι θέλει να είναι αρχηγός τακτικού στρατού και όχι επικεφαλής ατάκτων".

Αντίθετα, προβεβλημένα στελέχη της αριστερής μειοψηφίας εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την εικόνα του "ευαίσθητου διαχειριστή" των προβλημάτων, που εξέπεμψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην παρατήρηση ό,τι η κοινωνία έχει βαρεθεί την πολιτική αντιπαράθεση με όρους "άσπρο - μαύρο" και η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη της τεχνοκρατικής επάρκειας και της διαχειριστικής ικανότητας των κυβερνώντων, η απάντηση ήταν:

"Αν επιλέξουμε αυτή την τακτική -που η αλήθεια είναι ότι την εισηγούνται στον Τσίπρα αρκετοί εκ των συνεργατών του- τότε είναι σα να προσφέρουμε μία δεύτερη κυβερνητική θητεία στον Μητσοτάκη. Αν επικρατήσει το δίλλημα: "ποιός είναι ο καλύτερος διαχειριστής, ο αποτελεσματικός ή ο ευαίσθητος;" οι πολίτες θα προτιμήσουν, και σε περιόδους κρίσης είναι λογικό, τον αποτελεσματικό, δηλαδή τον Κυριάκο αφού αυτή είναι η εικόνα που προβάλλει και όχι τον Αλέξη που, στη συνέντευξη, εμφανίστηκε ως περισσότερο ευαίσθητος στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

Την εκτίμηση για μια πιθανή δεύτερη θητεία Μητσοτάκη την συνδέουν πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Σχεδόν άπαντες, ακόμη και οι πλέον φανατικοί, θεωρούν ότι στην περίπτωση που στηθούν κάλπες το Φθινόπωρο η ΝΔ, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, θα κόψει πρώτη και με διαφορά το νήμα. Μάλιστα, μέχρι και πριν μερικές ημέρες στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν ότι ο Μητσοτάκης θα προσφύγει όντως στη λαϊκή ετυμηγορία.

Μεταξύ αυτών και ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα, μετά και την απόφαση για τα 750 δις της ΕΕ και τα σημαντικά ποσά που αντιστοιχούν στη χώρα μας, οι περισσότεροι έχουν πειστεί ότι οι εκλογές πάνε όντως για το τέλος της τετραετίας. Βεβαίως, η αλλαγή των οικονομικών όρων του πολιτικού παιχνιδιού ουσιαστικά καταργεί και το "Μένουμε όρθιοι 2" που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο και ακυρώνει την κριτική στην κυβέρνηση για ολιγωρία και έλλειψη σχεδίου. Ο Τσίπρας μπορεί να υποστηρίζει ότι η απόφαση των Βρυξελλών συνηγορεί υπέρ της ορθότητας της πρότασής του, να υπάρξει εμπροσθοβαρής και γενναία βοήθεια σε επιχειρήσεις και εργαζομένους για να αντιμετωπιστούν ύφεση και ανεργία, όμως η ύπαρξη ενός ουσιαστικά δεύτερου ΕΣΠΑ για την επταετία 2021 -2028 δίνει το πλεονέκτημα σ' αυτόν που θα διαχειριστεί τα κονδύλια και όχι σ' αυτόν που το επικαλείται.

Και η αλήθεια είναι ότι για τα επόμενα επτά χρόνια είναι πολλά τα λεφτά που θα έχει να διαχειριστεί όποιος είναι στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς ξεπερνούν τα 100 δις. Στα 32,5 δις ταμείο, που σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών έχει αυτή τη στιγμή το Δημόσιο θα προστεθούν άλλα τόσα από το Ταμείο Ανακάμψης. Επιπροσθέτως, το ελληνικό μερίδιο από τον ενισχυμένο προϋπολογισμό της ΕΕ, μαζί με τις αγροτικές ενισχύσεις, φτάνει στην επταετία τα 37 δις. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά αφενός από το Πρόγραμμα SURE, τον ESM και την Αναπτυξιακή Τράπεζα που μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να αντλήσει η κυβέρνηση και αφετέρου από τις μελλοντικές εκδόσεις ομολογιών και εντόκων γραμματίων, που όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα θα είναι με επιτόκια που συμφέρουν το δημόσιο. Ακόμη κι αν τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι τελικά 32 δις, αλλά λιγότερα, ας πούμε 20, και πάλι στην επταετία τα κονδύλια που θά έχει να διαχειριστεί η παρούσα κυβέρνηση μέχρι το 2023 και η επόμενη μέχρι το 2027 είναι μεσοσταθμικά κατ' έτος περίπου 14-15 δις.

Είναι πολλά τα λεφτά. Και δίνει μεγάλο άνεση άμα και πλεονέκτημα σε όποιον έχει την ευθύνη διαχείρισή τους. Πλεονέκτημα πολιτικό και εκλογικό, το οποίο, όπως παραδέχονται και νουνεχή στελέχη της (μείζονος και ελάσσονος) αντιπολίτευσης, γίνεται ακόμη πιο ισχυρό αν αναλογιστούμε ότι μετά το 2022 δεν θα υπάρχει και η υποχρέωση των υπερπλεονασμάτων. Ο πρωθυπουργός θα έχει, εκτός δραματικού απροόπτου και υπό την προϋπόθεση ότι θα ελεγχθεί ιατρικά ο covid-19, άνεση χειρισμών. Και για να κερδίσει μια δεύτερη τετραετία θα μπορεί να συνδυάσει πολιτική παροχών, ακόμη και ρουσφέτια, σε συνδυασμό με μεταρρυθμιστική φιλολογία και απόπειρες παραγωγικής αναδιάρθρωσης Όλα τα ανωτέρω είναι που προβληματίζουν και διχάζουν την Κουμουνδούρου, αφού από μια πρώτη ανάγνωση, όπως παραδέχεται βουλευτής και πρώην υπουργός του Αλ. Τσίπρα, ευνοείται ο Μητσοτάκης.

"Αυτός είναι τώρα στην κυβέρνηση, τα πήγε καλά στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτός θα διαχειριστεί τον πακτωλό κονδυλίων και μάλιστα με χαλαρούς έως ανύπαρκτους δημοσιονικούς περιορισμούς", μάς λέει. Και ο διχασμός, τούτων δοθέντων, έγκειται στον τρόπο με τον οποίον πρέπει να αντιπολιτευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τα 750 δις των Μέρκελ - Μακρόν κοινός τόπος και των δύο ρευμάτων, (των νεοαυριανιστών και των νεοεκσυγχρονιστών όπως κατεγράφησαν στην κομματική αργκό) ήταν συναίνεση στα υγειονομικά και επίθεση στην κυβέρνηση στα οικονομικά αφού έρχονται μεγάλη ύφεση και ανεργία.

Υπάρχουν όμως τρία δεδομένα τα οποία -εκτός της σημαντικής οικονομικής βοήθειας που φαίνεται ότι θα έχει από την ΕΕ η κυβέρνηση- έχουν τροποποιήσει σημαντικά τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού και τα οποία, όπως συζητείται σε εσωκομματικούς κύκλους, δεν μπορεί να αγνοήσει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρώτο, είναι ότι η πανδημία του κορονοϊού βοήθησε την ελληνική κεντροδεξιά να αναδείξει κοινωνικά χαρακτηριστικά (δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, υπέρτατη αξία η ανθρώπινη ζωή, αλληλεγγύη, προστασία εργαζομένων) που μέχρι τώρα ήταν προνόμιο και σήμα κατατεθέν της σοσιαλδημοκρατίας. Στη ΝΔ κυριαρχούσαν οι σκληρές δεξιές έως και ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις.

Τώρα ο κοινωνικός νεοφιλευθερισμός, που επαγγέλεται η συντηρητική παράταξη δείχνει, όπως παραδέχεται και κορυφαίος υπουργός, να εμπλουτίζεται και με αρχές της αριστεράς. Η μετατόπιση λοιπόν της ΝΔ προς το Κέντρο γίνεται πιο εύκολα και όχι μόνο με δέλεαρ κυβερνητικές και κρατικές θέσεις, αλλά και με πολιτικές που μπορούν να παράσχουν το άλλοθι που πιθανώς χρειάζονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που θέλουν να προσχωρήσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η κεντρώα διείσδυση του Μητσοτάκη φέρνει σε δύσκολη θέση όχι μόνον τη Φώφη Γεννηματά, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα αφού εγείρονται επιπλέον αναχώματα στην προσπάθεια του Συριζα να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ και να καταλάβει αυτός το σύνολο του κεντρο-αριστερού χώρου.

Το δεύτερο, που ανέδειξε η πανδημία του covid-19, είναι το θέμα της ηγεσίας. Με τον τρόπο που πολιτεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύθηκε η "ενός ανδρός αρχή", που αλλάζει αποφάσεις, παραδέχεται λάθη, είναι αποτελεσματικός ακόμη και αυταρχικός. Πλέον το πρότυπο του ηγέτη που κερδίζει έδαφος δεν είναι αυτό του "μπαλκονάτου" που είναι ευφραδής και ξεσηκώνει τα πλήθη από την εξέδρα. Η τεχνοκρατική γνώση, οι ξένες γλώσσες, οι διεθνείς επαφές, τα δίκτυα επικοινωνίας, η πρόσβαση σε λομπι αποφάσεων, θεωρούνται προτερήματα για έναν πρωθυπουργό, αλλά και για τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν να ασκήσουν κυβερνητικά καθήκοντα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι τελικά ο κορονοϊός βοήθησε να μετακινηθεί το πολιτικό εκκρεμές προς τα δεξιά αφού όπως μάς λένε "η πανδημία ενίσχυσε στην Ευρώπη τους συντηρητικούς, αφού ο φόβος και η ανασφάλεια κυριάρχησαν, ενώ η συμμαχία Μακρόν - Μέρκελ αφόπλισε τελικά τον Νότο και επούλωσε τις πληγές της Γερμανίας που ηγείται του μπλοκ των βορείων". Η ευρωπαϊκή αριστερά, όπως παραδέχονται, ουσιαστικά μπήκε στο περιθώριο αφού δεν κατάφερε να συγκροτήσει μια διαφορετική εναλλακτική ή έστω να κάνει αισθητή την παρουσία της με ένα άλλο πρόγραμμα για τα θέματα των επιδημιών, της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης και όσων άλλων αναδεικνύονται σε θέματα αιχμής στον 21ο αιώνα.

Το τρίτο δεδομένο είναι ότι ακύρωσε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ο Τσίπρας, η ομάδα των λεγόμενων προεδρικών και οι πασοκογενείς ήλπιζαν ότι θα συνέβαλε αποφασιστικά στη μετεξέλιξη του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς σε φορέα της Προοδευτικής Παράταξης. Πλέον, "η ένταξη των πασοκογενών και λοιπών δυνάμεων θα πρέπει να γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην Προοδευτική Συμμαχία", μάς λέει στέλεχος των 53 και με τη θέση αυτή αρχίζουν να συμφωνούν και τμήματα της ομάδας των προεδρικών.

Η προτεραιότητα που θέτει τώρα ο Τσίπρας (αν πιστέψουμε συντρόφους του που γνωρίζουν, υποτίθεται, τις σκέψεις και τα σχέδιά του) είναι η προγραμματική συμμαχία με το ΚΙΝΑΛ και άλλες προοδευτικές συλλογικότητες και προσωπικότητες. Το συνέδριο κάποια στιγμή θα γίνει, όχι βέβαια ψηφιακά όπως πρότεινε ο Νίκος Παππάς, αλλά ο προσανατολισμός και οι όροι διεξαγωγής του θα πρέπει να επικεντρωθούν, μάς λέει συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, "όχι στις κομματικές διευθετήσεις, αλλά στη νέα στρατηγική εξουσίας, πως δηλαδή θα διαμορφώσουμε μια μεγάλη κυβερνητική προοδευτική παράταξη που θα αμφισβητήσει τη δεξιά ηγεμονία και θα διεκδικήσει, μέσω συμμαχιών, την επάνοδο στη διακυβέρνηση".

Ο ίδιος παραδέχεται πως ακόμη και σ' αυτό το στόχο ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε καλύτερη θέση αφού η μετατόπιση της ΝΔ προς το Κέντρο γίνεται με όρους εξουσίας. Στα κυβερνητικά και συστημικά κόμματα είναι δύσκολες οι διαφωνίες όταν κατέχουν το γκουβέρνο. Αντίθετα, το εγχείρημα της μετεξέλιξης και της μεγάλης Κεντρο-αριστεράς που επιχειρεί ο Τσίπρας, όντας στην αντιπολίτευση, προκαλεί τριβές και αντιδράσεις που γίνονται μεγαλύτερες επειδή "σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει αριστερά και δεν έχει προσχωρήσει τον κυβερνητισμό, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των πασοκογενών".

Τέλος, υπάρχει ένα ακόμη θέμα που φορτίζει τον εσωκομματικό προβληματισμό στην Κουμουνδούρου. Κι αυτό είναι το πρόγραμμα. Το "μένουμε όρθιοι 2" που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο και το "μένουμε όρθιοι 3" που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ δεν είναι η στρατηγική πρόταση, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προετοιμάζεται (από ομάδα υπό τον Γιώργο Σταθάκη) να παρουσιαστεί και να εγκριθεί στο συνέδριο -όταν αυτό γίνει. Το ερώτημα που, πάντως δικαιολογημένα, θέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής: "Δηλαδή αν ο Μητσοτάκης κάνει εκλογές και μεις δεν έχουμε κάνει συνέδριο, δεν θα έχουμε πρόγραμμα;". Την αντίφαση αυτή προσπαθεί να διασκεδάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι τα "Μένουμε όρθιοι 1, 2 και πιθανώς 3" είναι γέφυρα για το (κυβερνητικό) πρόγραμμα του συνεδρίου".

Όμως το κενό στην πολιτική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και εφόσον δεν βρουν τρόπους να το καλύψουν μπορεί να τους καταπιεί αφού διαγενομένου του χρόνου οι συνθήκες, και είναι λογικό, θα μεταβάλλονται, ενώ δεν αποκλείεται εάν κάτι στραβώσει στους σχεδιασμούς Μητσοτάκη να έχουμε ακόμη και εκλογές. Δύσκολο, αλλά και δεν μπορεί να αποκλειστεί. Γι' αυτό κάποιοι εισηγούνται το Πρόγραμμα να αποσυνδεθεί από τις κομματικές διαδικασίες και ενδεχομένως ίσως χρειάζεται, λένε, "ο Τσίπρας να εισηγηθεί το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, όπως το οραματίζεται, στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, προκειμένου να υπάρχει ένα πολιτικό προγραμματικό ντοκουμέντο, στο οποίο να μπορούν να αναφέρονται όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία".

Εξυπακούεται βεβαίως ότι το Πρόγραμμα θα πρέπει, εκτός από σύγχρονο και ελκυστικό για τους πολίτες, να γίνει, σύμφωνα με τη γνώμη που έχει ιστορικό,στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, και "σημείο αναφοράς για την ανάδειξη μιάς νέας ηγετικής ομάδας περί τον Τσίπρα, που αυτή τη στιγμή απουσιάζει ή εν πάση περιπτώσει δεν αναταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού και απαιτούν τα αντιπολιτευτικά καθήκοντα". Το πρόβλημα για τον Τσίπρα και το κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όταν οι εκπρόσωποι των διαφόρων τάσεων επιχειρούν να ορίσουν τα αντιπολιτευτικά καθήκοντα.

Άλλοι τα ορίζουν ως θέσεις και δράσεις που θα χαρακτηρίζουν την "αριστερά ως μια ώριμη, μετριοπαθή και διαχειριστικά ικανή δύναμη που μπορεί να επανέλθει στην εξουσία". Και άλλοι υποστηρίζουν ότι "η αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ αφενός για την κατάληψη του κέντρου και αφετέρου για το ποιός είναι καλύτερος διαχειριστής των κυβερνητικών και κρατικών υποθέσεων ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ".

Και ο λόγος είναι επειδή αυτό το πεδίο "είναι προνομιακό για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του", αλλά κυρίως γιατί "δημιουργεί κενό στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, που με την απλή αναλογική θα προσπαθήσουν πολλοί να το καλύψουν". Και παραδοσιακά οι αμφισβητίες της αριστεράς είναι περισσότεροι από τους διαμαρτυρόμενους της δεξιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ και λοιπές (αριστερίστικες) δυνάμεις αθροίζουν περίπου το 12% του εκλογικού σώματος, ενώ Βελόπουλος, Χρυσή Αυγή και Τζήμερος φτάνουν το 7%.

Κατά συνέπεια η "δεξιά στροφή" του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα από τα αριστερά, το οποίο δεν θα μπορέσει να καλύψει από το ΚΙΝΑΛ καθώς οι εναπομείναντες ψηφοφόροι της Χαριλάου Τρικούπη σε ποσοστό 70% δηλώνουν, τουλάχιστον σήμερα, ότι προτιμούν τον Μητσοτάκη από τον Τσίπρα. Και εν κατακλείδι, ο Τσίπρας καλώς θέλει να γίνει στρατηγός τακτικού στρατού, αλλά θα πρέπει να προσέξει μήπως οι απώλειες από τα χτυπήματα των ατάκτων, σε συνδυασμό με το αναμενόμενο σφυροκόπημα της δεξιάς, του προκαλέσουν ακατάσχετη αιμορραγία...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (60)

Γιώργος

Από το άρθρο κατάλαβα ότι, ο Σύριζα και ο Τσίπρας ακόμα ψάχνονται. Και θα ψάχνονται για πολύ ακόμα όσο ο Κυριάκος και η Ν.Δ. τα πάει καλά και έρχονται και καμιά 40 δισ. , με τα οποία θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα εκσυχρονισμού του κράτους. Μην ξεχνάτε ότι για να πάρει η Ελλάδα τα χρήματα αυτά, πρέπει να έχει πρόγραμμα που θα πάνε στην πραγματική οικονομία , και σε αυτά ο Κυριάκος είναι μανούλα. Να τα ξεχάσουν αυτοί που θέλουν να πάρουν σύνταξη ετών 40.

Geo f.

Περασε ΦΕΚ ο νομος που παει τη συνταξη στα 72......Ο οποιος περασε ενω ολοι ασχολουμασταν με τα γεγονοτα στον Εβρο!

ασημος "Δημοσκόπος"

Συριζαιε "Νικος 02/06/2020, 17:50" προς απάντηση του ερωτήματος σου. το παραδέχομαι , εχω φάει πολύ παντόφλα απο τη Συριζαια γυναίκα μου. Και πολύ δούλεμα απο τους Συριζαιους στη δουλειά, τους Συριζαιους γείτονες, τους Συριζαιους συγγενείς... Κουδούνιζει το κεφάλι μου!

Συριζαίοι, ο "δημοσκόπος", σας έχει...

"Ξεσκ@σε@".

Ποιος δημοσκοπος????

Α' μηπως εννοεις το συριζοπονεμενο τρολ που όταν ακουει 'Συριζα'' βαζει τα κλάματα και τρεμει συγκορμος?? Αυτον θα λες.....

Κάνεις λάθος...

Εννοεί τον "δημοσκόπο" που σε ξυπνάει κάθε πρωϊ, σπρώχνοντας... Βέβαια, δεν θα τον δεις ποτέ στο πρόσωπο, διότι πάντοτε ευρίσκεται πίσω σου!!!

Debate

Φελεκη Οποιος είδε τη συνέντευξη του Τσίπρα στον Σρόιτερ και αυτή του Μητσοτάκη στην Ζαχαρέα καταλαβαινει πολύ εύκολα το λόγο που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποφεύγει διαρκώς τις τετ α τετ μονομαχίες με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης!!

"Στριβειν δια του αραββωνος"

Να δούμε στις επόμενες εκλογές τι δικσιολογιες θα βρει παλι για να το αποφύγει. Πάντως αν δεχτεί, ο Τσίπρας θα τον κάνει μια χαψιά!!

ς

και ο απο πανω και απο κατω ειστε ασχετοι,μπας και κατι καταλαβετε,αλλα απο συριζαιους δεν περιμενω τιποτα ειστε και δυο περιωρισμενης πολιτικης ατιληψης,ακουτε,το ντι πει το θελει αυτος που χανει τις εκλογες,δεν εχει τιποτα να χασει,αυτος που ξερει οτι κερδιζει τις εκλογες δεν παει,γιατι ξερει οτι ειναι νικητης στις εκλογες τι να το κανει το ντι πει,καταλαβατε,.

Από την 07-07-2019, (ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών), έχουν ανακοινωθεί 70 δημοσκοπήσεις.

Δηλαδή, σε 11 μήνες περίπου, έχουν ανακοινωθεί 70 δημοσκοπήσεις. Σε όλες προηγείται η Νέα Δημοκρατία, με συνεχή αυξητική τάση. Την 27-03-2020 ανακοινώθηκε η πρώτη δημοσκόπηση, (της εταιρίας Opinion Poll), σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων. Από τότε, (27-03-2020), έχουν ανακοινωθεί 21 δημοσκοπήσεις διαφόρων εταιριών. Και στις 21 αυτές δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία κατακτά το μείζον. Δηλαδή, την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, (τόσο με το εκλογικό σύστημα του Σύριζα, (με το οποίο θα γίνουν οι προσεχείς εθνικές εκλογές), όσο και με το εκλογικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας, (με το οποίο θα γίνουν οι μεταπροσεχείς εθνικές εκλογές)). Στις 11 από τις δημοσκοπήσεις αυτές, η Νέα Δημοκρατία κατακτά και την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων.

Μπάνιο

Φίλτατε Βρομωκοπας νεοδημοκρατιλα απο χιλιόμετρα μακριά!!!

Αποκλείεται...

Για να είναι Νεοδημοκράτης, σημαίνει ότι είναι λογικός άνθρωπος, άρα επιμελείται επαρκώς της σωματικής υγιεινής του. Εσύ, ως Συριζαίος είσαι άπλυτος, άρα "βρωμοκοπάς αφόρητα συριζίλα, από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά"!!!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Από διαφορά 8,32 % στις εθνικές εκλογές της 07-07-2020, στο 26,05 % την 30-05-2020...

Ο Σύριζα ηττήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, με διαφορά 8,32 %. Την 30-05-2020, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρίας GPO, ο Σύριζα ηττάται από τη Νέα Δημοκρατία, με διαφορά 26,05 %. Δηλαδή, η διαφορά έχει υπερτριπλασιασθεί.. .(26,05 % = 8,32 % + 8,32 % + 8,32 % + 1,11 %). Συριζαίοι, τα πάτε περίφημα!!!

Ουστ, αχρείο έμμισθο νουδουοτρόλ!!!

Που πληρώνεσαι 0.60 ανα σχόλιο. Ουστ και πάλι ουστ!

ΓιαννηςΠ.

70 (!!) δημοσκοπησεις! Χωρίς να μιλώ με κομματικά κριτήρια, θεωρώ ότι η διεξαγωγή δημοσκοπήσεων (από ΟΠΟΥ κι αν προέρχονται), με τη ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ που τις βλέπουμε την περίοδο αυτή, δηλώνει δύο πράγματα: 1. Αδιαφορία (απαξίωση) για το εκλογικό σώμα που περνά δύσκολες στιγμές σε πολλά επίπεδα... κοινώς: "εδώ ο κόσμος καίγεται και το  ... "! 2. Ανασφάλεια από μέρους όποιου κόμματος μπαίνει στη διαδικασία, φανερώς ή αφανώς, να διερευνήσει, ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ,την άποψη του λαού... Καλό είναι να σεβαστούμε ΟΛΟΙ τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε...

Ανάλυση της πολιτικής κατάστασης.

Σήμερα, σχεδόν ένδεκα, (11), μήνες μετά τις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, στην Ελλάδα υπάρχει ένα τεράστιο πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία, που κινείται στο 50 % και διεκδικεί την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, για πρώτη φορά μετά το 1974, (έχοντας ήδη κατακτήσει το σημαντικότερο, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, που οδηγεί στη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης). Ακολουθεί ένα μεσαίο κόμμα, ο Σύριζα, που κινείται στο 25 %, (το κόμμα αυτό φαίνεται ότι επιδιώκει μάταια συμμαχία με το Κίνημα Αλλαγής). Έπονται δυο μικρά κόμματα, το Κίνημα Αλλαγής,( το οποίο προκρίνει την αυτόνομη παρουσία του,όπως προκύπτει από τη σημερινή δήλωση, (31-05-2020), της Γεννηματά) και το ΚΚΕ, (το οποίο ευρίσκεται πάντοτε στον δικό του κόσμο...), που κινούνται στο 6 % - 7 % και δύο ακόμα μικρότερα κόμματα, η Ελληνική Λύση, (που επιδιώκει να εκφράσει την εθνικιστική ψήφο) και το Μέρα 25, (που επιδιώκει να εκφράσει την ακροαριστερή ψήφο), που κινούνται στο 3 % - 4 %. Τα υπόλοιπα κομματίδια κινούνται κάτω του ορίου του 3 % και συνεπώς δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν κοινοβουλευτικά.

Δημοσκοπηση GPO

Το 53% είναι δυσαρεστημένο από το έργο της κυβέρνησης στα εργασιακά και το 51 % δυσαρεστημένο από το έργο της στην ΟΙκονομία. Αλλά ο "Μωυσής' στο βάθρο του, τι και αν τα ποιοτικά στοιχεία δεν δικαιολογούν τα ποσοτικά! Ούτε ο Μέτζης του Νέουκτη στη Νότια Ζηλανδία τέτοια  δημοσκόπηση...

Πλήρης, αξιόπιστη και αντικειμενική πολιτική ανάλυση.

Σε ευχαριστούμε "δημοσκόπε".

‘Εχετε απόλυτα δίκιo.

‘Εχετε απόλυτα δίκιo. Oι συριζαίοι έχουν πάθει και παθαίνουν καθημερινά τεράστια ζημιά από αυτόν τον σχολιαστή, διότι με τα σχόλιά του αποδεικνύει τα καταστροφικά για τον Σύριζα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και για τον λόγο αυτόν αποπειρώνται να τον δυσφημήσουν γράφοντας ότι δήθεν είναι έμμισθο τρολ. Εμείς τον εμπιστευόμαστε απόλυτα διότι τα σχόλιά του είναι ακριβή, πλήρη και αξιόπιστα!

Τσουναμι

Με το οικονομικο τσουναμι που έρχεται, ως το τέλος της τετραετίας η ΝΔ θα πάει να βρει το, άλλοτε κραταιο, πασοκ. Στο βόθρο της ιστορίας... σ.σ.Να δημοσιευτεί, δεν βρίζω

Το παρελθόν διδάσκει με απόλυτη σαφήνεια...

Οτιδήποτε αριστερό και οποιοσδήποτε αριστερός, πλέον ξεχωρίζουν αμέσως, όπως οι μύγες στο γάλα. Απορρίπτονται πλήρως, αυτοστιγμεί και παραχρήμα!!!

Ουστ, αχρείο έμμισθο συριζοτρόλ!!!

Ουστ και πάλι ουστ.

456

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις της Capital Economics για την ελληνική οικονομία. Ο διεθνής οίκος προβλέπει ύφεση 15%, αύξηση των «κόκκινων» δανείων σε νέο ιστορικό υψηλό και αύξηση της ανεργίας στο 25%. Σύμφωνα με την Capital Economics, το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2009 μέσα στην επόμενη δεκαετία, εξαιτίας και της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Ο οίκος προσθέτει πως το πλήγμα για την ελληνική οικονομία θα είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο οίκος προβλέπει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 15% στο σύνολο του 2020, έναντι 12% που προβλέπεται για την Ευρωζώνη και 10% που «βλέπει» το ΔΝΤ. Και παρά την ισχυρή ανάκαμψη που προβλέπει για το 2021, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν στο τέλος του 2019 για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η Capital Economics κάνει λόγο για «έκρηξη» της ανεργίας στο 25%, ποσοστό που θα έφτανε στο 32% αν δεν εφάρμοζε η κυβέρνηση το σχέδιο επιδότησης των μισθών. Εκτιμά, επίσης, ότι το ποσοστό των NPLs θα αυξηθεί πάνω από 9 ποσοστιαίες μονάδες και θα ξεπεράσει το 50% των συνολικών δανείων αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο κορονοϊός θα αποτελέσει ακόμη ένα χτύπημα για τις ελληνικές τράπεζες παρά τη βοήθεια της ΕΚΤ, σημειώνεται στην έκθεση. Τέλος, η Capital Economics επισημαίνει πως όσο θα αυξάνονται η ανεργία και τα επιχειρηματικά λουκέτα, τόσο θα «κοκκινίζουν» τα δάνεια, αντιστρέφοντας πλήρως την πρόσφατη τάση μείωσης. (πηγη CNN)

MARINA.

Όνειρα Συριζέικης καλοκαιρινής νύχτας. Μακάρι τα όνειρα να έβγαιναν πάντα αληθινά, αλλά δυστυχώς για εσένα η πραγματικότητα θα λέει Κυριάκος και ΝΔ.

Κατερίνα

Μα ήταν ανάγκη να χάσετε;

SPARTA.

Τους έκανε πελάτες ο Κυριάκος κύριε Φρλέκη τους αληταράδες της Κουμουνδούρου. Είχαν δίκιο τελικά ότι το φάρμακο για τον Τσίπρα ήταν ο Κυριάκος. Εάν μπεί κάποια στιγμή στην κυβέρνηση ο Τσιόδρας με τον Βενιζέλο τότε πιά θα μιλάμε για την Ελληνοκή Ντρίμ Τίμ και παντοκρατορία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δούρου, Τασία, Φίλης, Πολάκης, Παππάς, Γεροβασίλη, Καρανίκας θυμίζουν πλέον μακρυνό εφιάλτη.

Αλέξη, ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!

Συνώνυμο του διαττωντος αστέρα! Εμφανίστηκε από το πουθενά (3%), εκμεταλλευτηκε τα ζόρια του Έλληνα κατά την κρίση (εύκολο πρότζεκτ), επένδυσε στην ανωριμότητα και τον συναισθηματικο της μάζας (έταξε τα πάντα σε όλους) και επειδή το έργο και οι συνεργάτες του δεν ήταν αξιόλογα, τώρα ήρθε η ώρα να εξαφανιστεί. Κι αυτό θα γίνει με γεωμετρική πρόοδο. Καθηστε αναπαυτικά και απολαύστε! Αυτά παθαινεις όταν είσαι τυχοδιωκτης και κενος μεσα σου.

ΣΊΓΟΥΡΑ ΟΧΙ Ο ΣΎΡΙΖΑ

1974-1981 Νέα Δημοκρατία 1981-1989 ΠΑΣΟΚ 1990-1993 Νέα Δημοκρατία 1993-2004 ΠΑΣΟΚ 2004-2009 Νέα Δημοκρατία 2009-2011 ΠΑΣΟΚ 2011-2012 ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία-ΛΑΟΣ 2012-2013 ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Αριστερά 2013-2015 ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Μαντέψτε ποιος κατέστρεψε την οικονομία της Ελλάδας?

Η αριστερή αντίληψη ότι υπάρχουν "λεφτόδεντρα"...

Κατέστρεψε την Ελλάδα!!!

'Οπως οι μύγες στο γάλα...

Οτιδήποτε αριστερό και οποιοσδήποτε αριστερός, πλέον ξεχωρίζουν αμέσως, όπως οι μύγες στο γάλα. Απορρίπτονται πλήρως και αμέσως!!!

ς

θα προσπαθησω να στο κανω ποιο λαινα ,αλλα θα το καταλαβεις,σιγουρα οχι γιατι εισαι συριζαιος με περιωρισμενη πολιτικη αντιληψη,σου απαντησε ο απο κατω σου ειπε η αριστερη αντιληψη,ακου τωρα,ο κρατισμος κατεστρεψε την χωρα,ολα στην ελλαδα εισαν κρατικα,ολα τα μεσα παραγωγης,ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΤΡΑΠΕΖΕς,ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ,ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕς,ΕΥΔΑΠ,ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ,ΛΙΜΑΝΙΑ,ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ,κτλ,κτλ,ολα αυτα τα κρατικοποιησε η ΝΔ,εσεις αυτο θελατε και αυτο εγινε,αυτα τα κρατικοποιησε ο καραμανλης απο το 1955 μεχρι το 1963,το πασοκ δεν κρατικοποιησε καμια επιχειρηση,το πασοκ εκανε αυτο,δημιουργησε τους παρακρατικους συνδικαλισταραδες,οι οποιοι εγιναν κρατος εν κρατει,αυτοι οι παρακρατικοι εξαφανισαν ολες τις βιομηχανιες με τις απεργιες,αυτο το θελατε εσεις οι συριζαιοι και αυτο εγινε,.οι παρακρατοικοι συνδικαλισταρδες επεισαν τους δημοσιους υπαλληλου,κοπριτες,και ψηφισαν το συριζα,ενο αυτοι ειχαν φαει τα λεφτα,οι δημοσιοι υπαλληλοι εφαγαν τα λεφτα,γιατι ετσιτο ηθελε ο συριζα,κκε,και ετσι εγινε με παχουλοτατους μισθους και συνταξεις,στα 50,αυτα τα λιγα,σε ρωταω εγω ,ποιος φταιει για την χρεοκοπια,.

Γιώργος

Το 50% του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας αγωνίζεται να το κάνει 100%.

George

Ακριβως! Βέβαια ο λαός - "χρυσόψαρο " ξεχνάει γρήγορα. Και περασαν 10 χρόνια απ' οταν μας εβαλαν στα μνημόνια...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία