Το Minority Report της κ.υφυπουργού
iriotou_matina

Ματίνα Ηρειώτου

Το Minority Report της κ.υφυπουργού

Στην Ουάσινγκτον του 2054, τρία μεταλλαγμένα ανθρώπινα όντα προβλέπουν τα εγκλήματα και οι δράστες συλλαμβάνονται πριν τα διαπράξουν. Αυτή η πρακτική της τιμωρίας του εγκλήματος πριν καν διαπραχθεί λειτουργεί στην ταινία Minority Report μέχρι τη στιγμή που κατηγορείται για φόνο ένας κορυφαίος αστυνομικός.

Στην Ελλάδα του 2019 πολίτες συλλαμβάνονται προληπτικά γιατί θα διέπρατταν αδικήματα στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και ναι μεν στην ταινία της επιστημονικής φαντασίας η πλοκή και η δράση φτάνουν τελικά στην απόδειξη του παράλογου της πρακτικής, στην ελληνική πραγματικότητα η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στα μυαλά ορισμένων τέτοιες αποκρουστικές προοπτικές δεν είναι εξ ορισμού απορριπτέες. «Αν προλάβεις να πιάσεις κάποιον πριν τελέσει το αδίκημα, έχεις λύσει το πρόβλημα», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας - εν αγνοία της, προφανώς- το βασικό εύρημα της ταινίας (που επαναλαμβάνω, είναι επιστημονικής φαντασίας). Και βέβαια, αποτελεί πρόληψη να απενεργοποιήσεις τη βόμβα πριν εκραγεί ή να αφοπλιστεί ο δολοφόνος πριν πυροβολήσει το θύμα του, αλλά να συλλάβεις τον πολίτη ενώ πίνει καφέ, γιατί αργότερα θα διαμαρτυρηθεί και θα χαλάσει την ωραία ατμόσφαιρα στην εκδήλωση του όποιου κ.Κουβέλη, πόρρω απέχει τόσο από τη Δημοκρατία, όσο και από την αντεγκληματική πολιτική.

Στην πραγματική ζωή αυτό που τρομάζει δεν είναι μόνο η εφαρμογή του δόγματος των προληπτικών προσαγωγών με στόχο να μην πληγεί κι άλλο το κυβερνητικό γόητρο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και η αιτιολόγησή του ως αντεγκληματική πολιτική, τη στιγμή που πλήττονται βασικές αρχές της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Τον εφιάλτη που αναδύεται τον περιέγραψε με μια φράση ο δικηγόρος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ.Μαρίνος Σκανδάμης: «Μετακινούμαστε από τον έλεγχο της πράξης στον έλεγχο της σκέψης των ανθρώπων»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK