Ο Αντετοκούνμπο και οι εθνικά «καθαροί» Έλληνες
kalogeropoulos

Μάριος Καλογερόπουλος

Ο Αντετοκούνμπο και οι εθνικά «καθαροί» Έλληνες

Μια ευχάριστη γεύση «υγείας» μου άφησε το πρώτο και μοναδικό φιλικό της Εθνικής ομάδας μπάσκετ επί ελληνικού εδάφους κόντρα στην Τουρκία.

Και το χαμόγελο αυτό έχει όνομα και επίθετο: Γιάννης Αντετονκούμπο.

Οι λόγοι, όμως, δεν είναι αγωνιστικοί αλλά καθαρά εξωαγωνιστικοί.

Ένα ολόκληρο γήπεδο από την πρώτη στιγμή που είδε τον άσο των Μιλγουόκι Μπακς να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο αλλά και κάθε φορά που έπιανε τη μπάλα τον επευφημούσε και επικροτούσε κάθε του κίνηση αδιαφορώντας για το χρώμα του, την καταγωγή του ή οτιδήποτε άλλο. Ακόμα και αυτοί οι 15-20 - νεαροί ως επί το πλείστον - που φώναζαν «Ελλάς, Ελλάς ή ταν ή επι τας» κάθε φορά που ο «Giannis», όπως τον αποκαλούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ακουμπούσε τη μπάλα στεκόντουσαν σιωπηλοί και αμήχανοι παρακολουθώντας έναν μαύρο να φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο.

Κλείσιμο
Και πού, δηλαδή, να φτάσει στην «μεγάλη» εθνική και ο αδερφός του ο Θανάσης. Φαντάζεστε μια πεντάδα της Ελλάδας με τους δύο αδερφούς Αντετοκούνμπο στις θέσεις των φόργουορντ και τον Σχορτσιανίτη στη θέση του σέντερ; Ούτε ψύλλος στον κόρφο ορισμένων...

Θα μου πείτε ότι όλα αυτά έχουν ένα ίσως ταπεινό κίνητρο. Τη διάκριση στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας - σε πρώτη φάση - και τις ελπίδες αναγέννησης του ελληνικού μπάσκετ μετά την σταδιακή «απόσυρση» της καθόλα επιτυχημένης γενιάς των Διαμαντίδη, Σπανούλη, Ζήση και σια που οδήγησαν την επίσημη αγαπημένη στη δεύτερη θέση του κόσμου και στην πρώτη θέση της Ευρώπης.

Θα μου πείτε ότι τα κίνητρα ορισμένων από εκείνων που έστριψαν προς τα άκρα δεξιά είναι η οργή και η απόγνωση από τη μείωση των εισοδημάτων, τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, την υψηλή φορολογία, τα ατιμώρητα σκάνδαλα με πρωταγωνιστές πολιτικούς κτλ. που ασφαλώς και δεν μπορούν να διορθωθούν από ένα 20χρονο παιδί.

Επειδή όμως «dum spiro spero», μακάρι έστω κι έτσι όσοι δεν είναι ενσυνείδητοι, αποφασισμένοι και κακώς εννοούμενοι εθνικιστές, που κρίνουν τους ανθρώπους από το χρώμα του δέρματος ή το σχήμα των ματιών τους, να κάτσουν να σκεφτούν κάπως καλύτερα, να καθαρίσουν το μυαλό τους και να επανεξετάσουν τις επιλογές τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα