Μήπως δεν είναι ανθέλληνας ο Ερντογάν;
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Μήπως δεν είναι ανθέλληνας ο Ερντογάν;

Πόσο πιθανό είναι να έχουμε... παρεξηγήσει τον Ερντογάν; Είναι δυνατόν ο πρόεδρος της Τουρκίας να ετεροκαθορίζεται στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων που τον θεωρούν εκ των προτέρων μοχθηρό, ύπουλο, ραδιούργο, κακό, υποχθόνιο λόγω της συνήθους καχυποψίας με την οποία αντιμετωπίζουμε τους Τούρκους λόγω της μόνιμης συνήθειάς τους να θέλουν να αφανίσουν ό,τι το ελληνικό από προσώπου γης;

Είναι απίθανο το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 2003 μέχρι το 2014 και πρόεδρος της γειτονικής χώρας την τελευταία εξαετία να είναι λιγότερο σκληρός στις θέσεις του απέναντι στην Ελλάδα από τους κεμαλιστές του CHP; Τα χρόνια που κυβερνούσαν οι πολιτικοί απόγονοι του Κεμάλ δεν σημειώθηκαν μια σειρά από κρίσεις που λίγο έλειψε να εξελιχθούν σε πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα; Από τους κεμαλιστές δεν έγιναν τόσοι και τόσοι διωγμοί σε βάρος των Ελλήνων;

Οι κεμαλιστές δεν ήταν που όλα τα χρόνια ξεδίπλωναν την τουρκική αναθεωρητική ατζέντα έναντι της Ελλάδας; Είναι απλοϊκό να σκεφτεί κάποιος ότι από το 2003 που ο Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία σαν σουλτάνος δεν έχει συμβεί κάποιο άγριο πολεμικό επεισόδιο πέραν της κρίσης στην Κάρπαθο το 2006 με την δολοφονία του σμηναγού Ηλιάκη;

Είναι υπερβολικό να σκεφτεί κάποιος ότι τελικώς ο Ερντογάν δεν είναι και τόσο ανθέλληνας όσο νομίζουμε συγκρινόμενος με τους κεμαλιστές;

Θα σκεφτεί κάποιος, τι κάνεις τώρα, θα φτάσεις μήπως να τολμήσεις να μας πεις ότι ο Ερντογάν είναι και φιλέλληνας; Πού το πας; Να προβάλλεις τον ισχυρισμό ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι δήθεν υπερασπιστής των ελληνικών κυριαρχικών δικαιώματων; Κάπου δεν κολλάει όλο αυτό;
Σωστά, θα πω πρώτος!

Προφανώς κι ο Ερντογάν δεν είναι φιλέλληνας! Τούρκος είναι! Μοιάζει όμως, όσο κι αν λειτουργεί ανεξέλεγκτα, έξω από καλούπια και νόρμες που συνήθως προσδιορίζουν τους ηγέτες των δυτικών χωρών να λειτουργεί με βάση τον πραγματισμό, και παρά τα όσα λέει δημοσίως ο Ερντογάν νομίζω ότι αποφασίζει τελικώς χωρίς συναισθηματισμούς, με βάση τι είναι ωφέλιμο για την χώρα και τον λαό του.

Κλείσιμο
Μακριά από εμένα η σκέψη ότι δήθεν ο Ερντογάν θα κινηθεί προς ενίσχυση και αρωγή της Ελλάδας! Μην τρελαθούμε κιόλας! Ο σχεδιασμός του είναι να μας την κάνει, εάν και όταν του δοθεί η ευκαιρία και μας βρει σε θέση αδυναμίας! Να μειώσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, να επαναφέρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, να αποτρέψει το ενδεχόμενο επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, να μειώσει την επήρεια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, να σβήσει από τον χάρτη το Καστελόριζο, να αρπάξει για τον εαυτό του τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου, να είστε σίγουροι ότι αυτά σχεδιάζει ο Ερντογάν!

Κι αυτό δεν αποτελεί υποψία, ούτε ονειροφαντασία ενός καχύποπτου Έλληνα. Οι επιδιώξεις αυτές των Τούρκων και του ίδιου του Ερντογάν επισήμως διακηρυγμένες είναι από τον σουλτάνο και από τους στενούς του συνεργάτες όπως ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου.

Ομως στα δύσκολα για την Τουρκία, όπως η σημερινή περίοδος που οι γείτονες αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής, τα σχέδια του Ερντογάν και των σκληρών της Άγκυρας μπορεί και να αναβάλλονται προσωρινά ή να αναθεωρούνται για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Άρα, τι κάνουμε εμείς οι Έλληνες; Δεν ξεχνάμε τον κίνδυνο από την Τουρκία! Δεν παραγνωρίζουμε τις απειλές των Τούρκων, ούτε και υποβαθμίζουμε τους σχεδιασμούς που κάνουν από χρόνια για να μειώσουν την ελληνική κυριαρχία!

Είμαστε πάντα σε εγρήγορση και σε καθεστώς επαγρύπνησης και διαρκούς ετοιμότητας! Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός απειλή, είναι και ο Τούρκος! Οφείλουμε οι Έλληνες να είμαστε έτοιμοι, πρέπει όμως να αντιλαμβανόμαστε και τις μικρές αλλαγές στο κλίμα των ελληνοτουρκικών θεμάτων, ή τις κινήσεις που κάνει ο Ερντογάν και να μην παραβλέπουμε ότι οι Τούρκοι μας υπολογίζουν μόνο όταν καταλαβαίνουν ότι είμαστε ισχυροί!

Οπως κατάλαβαν τη δύναμη της Ελλάδας από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν ο ελληνικός στρατός και η ελληνική αστυνομία απόκρουσαν την προσπάθεια εισβολής στον Έβρο. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να σταματήσει την Τουρκία: Η ισχυρή αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας.

Κι όπως έδειξε η αποστρατεία του εμπνευστή της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» ναυάρχου Γιαϊτζί, ο Ερντογάν είναι έτοιμος να θυσιάσει ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του αν αυτό εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του. Το έκανε στο παρελθόν με τον Γκιουλ, τον Νταβούτογλου και τόσους άλλους όπως και τώρα με τον Γιαϊτζί που εξωθήθηκε σε παραίτηση εν μία νυκτί.

Εμείς οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ξύπνιοι και ετοιμοπόλεμοι. Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK