Οι «μπουλντόζες» της επόμενης μέρας…
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Οι «μπουλντόζες» της επόμενης μέρας…

Το θεωρώ δεδομένο. Έχετε – όπως και εγώ- βαρεθεί να διαβάζετε και ξαναδιαβάζετε για το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων ή την πορεία των μεγάλων επενδύσεων που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. 

Μπορεί όμως να αλλάξει το καθεστώς με τα «βαθιά χασμουρητά» που υπονομεύει κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης και αναπτυξιακής προοπτικής; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ. Αρκεί, να βγει από την κάλπη μια νέα πολιτική πλειοψηφία που όχι μόνο δεν θα αντιμάχεται την ανάπτυξη με τις πολιτικές επιλογές και συμπεριφορές της (όπως γίνεται με την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑplus) αλλά θα είναι πρωτοπόρος σε σχέση με την προώθηση αναπτυξιακών projects μεγάλης κλίμακας συνδυασμένη με την προσέλκυση επενδυτών και κεφαλαίων από την διεθνή αγορά.

Το συμφωνήσαμε… Έχετε (και εγώ μαζί σας) βαρεθεί να διαβάζετε για τα εμπόδια στην διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης της «Εγνατία Οδός», για τις καθηλωμένες σε απραξία μπουλντόζες στο Ελληνικό, με τις συνδεδεμένες με αυτήν την κατάσταση καθυστερήσεις που σχετίζονται με την άδεια καζίνο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις περιβαλλοντικές άδειες, για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος «άνθρακες οι θησαυρός», για το φιάσκο με τις κυβερνητικές επιδιώξεις και εξαρτήσεις στον διαγωνισμό για την πώληση των μετοχών των ΕΛΠΕ και πάει λέγοντας…

Δεν γνωρίζω τι σχεδιάζει – από τώρα- το επιτελείο της νέας κυβέρνησης που θα διαδεχθεί το σημερινό κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑplus αλλά ένα στοιχείο πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στους σχεδιασμούς επί χάρτου που κρατούν μήνες και χρόνια… Χρειαζόμαστε άμεσες λύσεις. Εδώ και τώρα. Πρώτα, από όλα: Ένα συντονιστικό αλλά και αποφασιστικό επιτελικό κέντρο, δίπλα στον Πρωθυπουργό, που να επιλύει εκκρεμότητες παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Με άλλα λόγια, ένα κέντρο στον οποίο θα συγκεντρωθούν όλες οι διάσπαρτες αρμοδιότητες και το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα συγκεκριμένες ενέργειες για να διαμορφωθεί άμεσα ένα νέο, διαφορετικό σκηνικό στο χώρο των μεγάλων επενδύσεων.

Προσοχή! Όχι, δεν χρειαζόμαστε άλλες δηλώσεις και εξαγγελίες αρμοδίων κλπ. αλλά δράση σε όλα τα επίπεδα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Ακόμη και μια φωτογραφία στα social media με τις περιβόητες … «μπουλντόζες» να έχουν πιάσει δουλειά στο Ελληνικό και στο λιμάνι του Πειραιά ή το βιογραφικό των νέων αφεντικών στην «Εγνατία», στα ΕΛΠΕ και τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αλλάζει δραστικά το κλίμα εντός και εκτός της ελληνικής επικρατείας. Και αυτό έχει από μόνο του την αξία του. Ιδιαίτερα στο εξωτερικό – από τις Βρυξέλλες μέχρι τις διεθνείς αγορές… Δυστυχώς, αλλά για πολλά ακόμη χρόνια θα εξαρτιόμαστε από την «καλωσύνη των ξένων». Οπότε…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ