bogdanos01

Ο Ελληνισμός είναι ένα Σαγκρί Νάξου

Κωνσταντίνος Μπογδάνος

Το Σαγκρί Νάξου είναι ένα ημιορεινό χωριό που μοιάζει με τον Ελληνισμό. Έχει ιστορία που χάνεται στα βάθη των χιλιετιών, ακαταμάχητες ομορφιές, πολιτισμικό και μνημειακό πλούτο, πρωτογενή παραγωγή με τρομερές εμπορικές δυνατότητες και συγχρόνως άδηλο μέλλον, καθώς τα πλεονεκτήματά του μένουν ανεκμετάλλευτα και οι κάτοικοι σιγά-σιγά εγκαταλείπουν, ενώ όσοι μένουν τεκνοποιούν όλο και λιγότερο.

«Τοσκάνη», χαρακτηρίζουν την κοιλάδα του Σαγκρίου οι ξένοι επισκέπτες, έτσι διάσπαρτη με οπωρώνες, ελαιώνες, αγρούς, κυπαρίσσια και μαγκανοπήγαδα. Πριν από εκατό χρόνια κατοικούσαν εκεί γύρω στις χίλιες ψυχές. Σήμερα στα χαρτιά οι κάτοικοι περιορίζονται σε κάτι λιγότερο από τετρακόσιους, από τους οποίους πραγματικά μόνιμοι είναι περίπου οι μισοί. Κι όμως, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ασβεστωμένα σοκάκια, ενετικούς πύργους, πυργομονάστηρα, πολλές βυζαντινές εκκλησίες με πανάρχαιες συγκλονιστικές αγιογραφίες και με ένα από τα καλύτερα μουσεία των Κυκλάδων δίπλα στον υποδειγματικά αναστηλωμένο Ναό της Δήμητρας (το αρχαιότερο ιεροθέσιο στον Ελλαδικό χώρο), το χωριό μόνο αδιάφορο δεν είναι.

Και να’ταν μόνο η δεσπόζουσα θέση του χωριού στον λεγόμενο «Μυστρά των Κυκλάδων»; Νά’ταν μόνο η κομβική του γεωγραφία ανάμεσα στη Χώρα, τις παραλίες και τα ορεινά χωριά; Ανεκμετάλλευτα μένουν επίσης τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα του, από τις εκτάσεις με τα χωράφια και τα περιβόλια που φτάνουν ως τη θάλασσα. Τι κι αν περνούν από το χωριό ποταμοί επισκεπτών από και προς τον Ναό της Δήμητρας, ή προς τον Πύργο Μπαζαίου για το Φεστιβάλ Νάξου; Τα μοναδικής νοστιμιάς γλυκά των γυναικών του χωριού ποτέ δε βρήκαν ένα ράφι για να μοσχοπουληθούν. Ούτε τα τυριά. Ούτε τα βιολογικά κηπευτικά. Οι αγροτουριστικές προοπτικές και η δημιουργία παραδοσιακών ξενώνων ποτέ δεν συζητήθηκαν – κι ας είναι τα μισά σπίτια του χωριού κλειστά όλο το χρόνο.

Κι έτσι, το Σαγκρί Νάξου προτιμά να αφήνεται και σιγά-σιγά να γκρεμίζει, παρά να ξαναχτίζεται και να ακμάζει. Γιατί; Για τους ίδιους λόγους που φθίνει και φθείρεται κι ο ίδιος ο Ελληνισμός. Διότι τα πόστα βαστούν παραδοσιακά κάποιοι δεινόσαυροι, κάποιοι ρουσφετολόγοι και νταήδες, κάποιοι «Πολάκηδες», ίδιοι ανά την Ελλάδα, που κρατάνε τις ψήφους των γηραιοτέρων με εξυπηρετήσεις του προηγούμενου αιώνα, που υποκαθιστούν την ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους, αυτήν που οι ίδιοι συντηρούν. Την ψήφο παίρνει αυτός που πάει τα φάρμακα στη γιαγιά και τη σύνταξη στον παππού – ο ίδιος που καταδικάζει το χωριό να μένει μακριά από τις σύγχρονες τεχνολογίες, που σαμποτάρει κάθε επένδυση, ακόμα και το οδικό δίκτυο, ώστε η απομόνωση να τον βρίσκει βασιλιά των απελπισμένων.

Και συγχρόνως – μα πόσο ελληνικό το φαινόμενο! – οι υγιείς δυνάμεις του χωριού αδυνατούν να κάνουν μεταξύ τους μια στοιχειώδη, έστω, συνεννόηση. Ενώ υπάρχει λχ ο έμπειρος Στέφανος Στρατούρης, επιχειρηματίας, ανοιχτόμυαλος και ικανός, που μπορεί και θα άξιζε να ηγηθεί ανοιχτά, ενώ κινείται στον ίδιο πολιτικό χώρο ο δραστήριος Μιχάλης Μανιός, ενώ κι άλλοι ακόμα, της απέναντι ιδεολογικής αντίληψης, επίσης δείχνουν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη για αλλαγή και εξετάζουν συμπράξεις, οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης απειλούν το μέλλον του χωριού. Αντί να πάρουν αξία η γη, τα σπίτια, τα προϊόντα, αντί να ανοίξουν νέες δουλειές, να φυσήξει αέρα ζωής, να επιστρέψουν οι νέοι, να κάνουν οικογένειες, να ακουστούν ξανά παιδικές φωνές στα πλακόστρωτα, αντί για όλα αυτά, το χωριό φλερτάρει με τον αφανισμό.

Στις εκλογές που έρχονται, στις κάλπες που έρχονται, όλη η Ελλάδα είναι ένα Σαγκρί Νάξου, γιατί όλη η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την ίδια επιλογή. Από τη μία οι μάγκες της κακής μας μοίρας κι από την άλλη οι αξιόλογοι διχασμένοι διεκδικούν την ψήφο ενός λαού με άμεσες, πρακτικές ανάγκες, που συχνά δεν μπορεί να σηκώσει καν κεφάλι για να δει τη μεγάλη εικόνα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Για να επιβιώσουμε, πρέπει να κάνουμε νέες επιλογές και να παραδώσουμε σκυτάλη!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Ένας παπάς

Που είναι το σχόλιο μου, δεν το θωρώ Τι έγινε, φοβάσαι δημοσιογράφε τα λόγια μου. Πες μου, ηντα λοεις. Να το στείλω και εγώ και οι συνομιοι μου στο Νάξος πρες Αυτο μα θες.

Δημήτριος εφ όσον διατηρείς στήλη σχολίων

Έχε το θάρρος αξιότιμε Μπογδανε, εφ όσον διατηρείς ιδιαίτερα στήλη σχολίων, να αναγράφεις όχι μόνον τα μακροσκελή αλλά και τα μικρότερας γραφής κειμενα, τα οποία με τρόπον αξιοπρεπήν δηλωνουν την σκεψιν, τούτων όσων ανεγνωσαν μετά μεγιστης προσοχης το άρθρο σου αλλά διαθέτουν κάποιας αμφιβολιας.

Δημητριος

Εις το άρθρο τουτο ο κυρίος Μπογδανος αναφέρεται εις τον αναστηλωθεντα ναόν της Δήμητρας, το αρχαιότερο ιεροθεσιον του ελλαδικό χωρου,ως αναφερει. Ο περιωνυμος αυτός αρχαιολογικό χώρος, εκ της κείμενης νομοθεσίας προστατεύεται ως και μικρότερα αρχαιολογικης αξίας κτισματα. Και ρητώς απαγορεύεται η ανέγερσης κτιρίου εις αποστασίν δύο και πλέον χιλιομέτρων πέραν του περιβάλλοντος αυτον χώρου. Ο κύριοςΜπογδανος ως γνωστης της αξιας, ουσίας και σημασίας του ιερού τούτου, ως και περισπουδαστος μυστις της ιστορίας του τοπίου και του τόπου γενικοτερον, έτι δε ως κατέχων εις την κοιλάδα πέριξ τούτου, την επονομαζομενην υπο αυτού "Τοσκανη" , ξενοδοχειακον καστροπυργον, ερωτώ μήπως δύναται να μας αποκαλύψει την ακριβήν αποστσιν αυτής εκ του περιφημου ιερού της Δήμητρας και του παρακείμενου εξέχοντος μουσείου αυτου. Διότι δια κάθε κτίσμα απαιτείται η πολεοδομική νομιμοτης έτι δε περισσότερον δια κτίσματα υπό των ΕΣΠΑ χρηματοδοτουμενων. Ένθα και η πλέον ασήμαντος λεπτομέρεια ανομίας προσκρούει εις την ακυρωσιν της χρηματοδότησης ταυτης. Ας μας απαντήσει ο κύριος Μπογδανος.Αναμενομεν και πεποιθησιν ποιουμεθα ότι ο κύρος Μπογδανος θα ευρει χρόνον να δώσει εις εμάς την αρμοζουσα πληροφορήσιν την οποίαν πλείστοι κάτοικοι του Σαγκριου επιθυμουν ινα λάβουν και δια παντοιων τροπων θα προσπαθήσουν ινα λαβουν.

Μαρία Μαδουρα

Ο παντοτινός Έλλην μαμακιας ξαναχτυπησε. Υπό τας ευλογιάς της" αρχικής "μητρός του. Και το πνεύμα του σεληνιασμου, το οποίο ουδέποτε τον εγκαταλείπει, προσποριζοντας του ακόμη και τα πολλαπλά οφελη μιας δαιμονικης δημοσιοτητος.

Δημητριος

Άραγε τον ελληνισμο του Καβάφη, τον ένδοξο, εννοεί ο κύριος Μπογδανος στο άρθρο του αυτό.

Αναγνωστης

Κωνσταντίνε "Δώσε τον οβολό σου για το χωριό ΣΟΥ" μόνο έτσι θα αλλάξει ο ελληνισμος και ο ελληνισμος τουΣαγκριου και θα κλείσεις και τα στόματα των νταηδων. Δεν τα μάθες ακόμη, η αλλαγή ξεκινά από εμάς.Γινε ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ, αυτοί σωσανε τον ελληνισμο.

Naxia sophia

Αφιερωμένο μετά ιδιαίτερας αγάπης εις εν συνάδελφον ποιητή νέον, οστις επιμελώς κωφευει εις τας προκλησεις και ατενίζει το μέλλον του Σαγκριου με έκδηλον πονον. Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμενος για τα ωραία και μεγάλα εργα η αδικη αυτή σου ή τύχη παντα ενθάρρυνση κ'επιτυχια να σε αρνειται να σ' εμποδίζουν ευτελειςσυνηθειες και μικροπρεπειες κι αδιαφοριες Και τι φρικτή η μέρα που ενδιδεις η μέρα που αφέθηκε κ'ενδιδεις Και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σουσα και πιαινεις στον μονάρχην Αρταξερξη που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλη του και σε προσφέρει σατραπειες και τετοια Και συ τα δέχεσαι με απελπισια αυτά τα πράγματα που δεν τα θελεις Αλλά ζητεί η ψυχή σου, γι' αλλά κλαιει ...........................................................................

Νταης θηλυκού γένους

Σιγην ιχθύος κύριε Μπογδανος. Προφανώς, ανωτεροτητος φτωχικης ενεκεν.

Νταης γένους θηλυκου

Αλήθεια κύριε Μπογδανε μήπως πληρώθηκατε από δραστήριους επιχειρηματίας και χρήματα έχοντας αρκετά, ώστε να υπογράψετε και να αναβασετε τουτο το εξαιρετικής αναλήθειας και επιπολαιοτητος αρθρο σας, ολιγας ημέρας προ των κοινοτικών εκλογων, που τόσον πολύ σας ερεθίζουν και εξαπτουν την φαντασίαν σας. ΆΡΑΓΕ..... σκεφτομαι.

Αλεξάνδρα Καραμανη

Ειλικρινά, είναι γελοίο κάποιος να λέει ότι φταίει ένας δεινόσαυρος, γιατί δεν γεννούν οι γυναίκες του χωριού, δεν κτίζονται σπίτια αλλά γκρεμιζονται, δεν ανοίγονται νέοι δρόμοι, δεν βγάζει η γη καρπούς και δεν πουλιούνται αυτοί στο Κολωνάκι δεν παίζουν παιδιά στους δρόμους και δεν γυρίζουν τα μαγγανοπηγαδα.... Ντροπή κύριε συντάκτη... Άραγε αυτα τα ταπεινά σχόλια θα τα αναρτήσετε στο μπλοκ σας Έχετε τουλάχιστον αυτό το θάρρος; Μήπως καλύτερα να κοινοποιήσω αυτά τα σχόλια στην τοπική εφημερίδα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία