Η πέτρινη καρδιά και ο πόλεμος των Ορθοδόξων
Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Η πέτρινη καρδιά και ο πόλεμος των Ορθοδόξων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που συγκλονίζει την Ευρώπη έχει και μία θρησκευτική, εκκλησιαστική πτυχή. Ότι δηλαδή μάχονται Ορθόδοξοι εναντίον Ορθοδόξων

Δεν είναι πολύ συνηθισμένο ομόδοξοι χριστιανοί να πολεμούν μεταξύ τους και να βλέπουμε απίστευτες φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων, ακόμα και αθώων παιδιών ενώ χιλιάδες άμαχοι στη Μαριούπολη έχουν αρχίσει να στερούνται φαγητού, νερού και φαρμάκων. Στην πόλη Λβιβ οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές σε βαρέλια για να ζεσταθούν και μαγειρεύουν ότι βρουν σε υπαίθριες εστίες στους δρόμους.

Αλλά όπως λέει και ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος μόνο όσοι έχουν πέτρινη καρδιά και έχουν χάσει τη συνείδησή τους μπορούν να βρουν δικαιολογίες» για τους βάρβαρους βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων και χωριών από τη Ρωσία, για τα συνειδητά εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο επιτιθέμενος».

Ισως είναι και αυτό μία απάντησε σε όλους αυτούς και μάλιστα δικούς μας συμπολίτες, που περίμεναν από το ορθόδοξο «ξανθό γένος» να έρθει να μας σώσει. Προς το παρόν τουλάχιστον η ορθόδοξη Ρωσία επιλέγει να έχει καλές σχέσεις με την μουσουλμανική Τουρκία .

Και την ίδια ώρα ακούμε τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να μας λέει ότι για την ρωσική εισβολή ευθύνονται τα gay parede ! Από την άλλη ο Πούτιν επικαλείται ως πρόσχημα την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Και έρχεται και ο Νεκτάριος Μουλατσιώτης ο γνωστός από τους παπαροκάδες για να μας πει ότι οι Ρώσοι εισέβαλλαν στην Ουκρανία γιατί ο Ζελένσκι έχει εβραική καταγωγή! Ρατσισμός ή το απόλυτο μπάχαλο με άλλα λόγια.

Ηδη πάντως σημειώθηκε το πρώτο ρήγμα εντός του Πατριαρχείου της Μόσχας. Ουκρανοί κληρικοί του Μητροπολίτη Ονουφρίου που πρόσκειται στο Πατριαρχείο Μόσχας δεν θέλουν να μνημονεύουν τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο καθώς τον βλέπουν ως τον θρησκευτικό ηγέτη της εχθρικής χώρας και απομακρύνονται από την ρωσόφιλη Εκκλησία στην Ουκρανία και προσχωρούν στη νέα, Αυτοκέφαλη Εκκλησία με Μητροπολίτη τον Επιφάνιο ή ζητούν αυτονομία και δεν μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ονούφριος, Μητροπολίτης της εν Ουκρανία Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, ζήτησε μάλιστα να επιτραπεί η άμεση απομάκρυνση των αμάχων από οικισμούς στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Μένει να αποδειχθεί τι και ποιον θα ακούσουν καθώς οι Ρώσοι θεωρούν οτι επειδή διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό πιστών στην Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να πάρουν και τα πρωτεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραβιάζοντας τους κανόνες της Εκκλησίας , με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που πράττουν και με το διεθνές δίκαιο , εισβάλλοντας σε ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες και διεξάγοντας πολεμικές επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK