Η ώρα των μάνατζερ στα Πανεπιστήμια
Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Η ώρα των μάνατζερ στα Πανεπιστήμια

Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια είναι προβληματική. Και ενώ η πανεπιστημιακή αστυνομία που θεσμοθετήθηκε μετά βαΐων και κλάδων δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή της, έρχεται τώρα στην επιφάνεια ένα νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την τοποθέτηση μάνατζερ

Πανεπιστημιακή αστυνομία για την εφαρμογή του «νόμος και τάξη» και μάνατζερ για καλύτερη διοίκηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Την τοποθέτηση μάνατζερ στα πανεπιστήμια σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Το μάνατζμεντ στα ΑΕΙ από διευθύνοντα σύμβουλο επιχειρήθηκε αρκετές φορές να εφαρμοστεί και στο παρελθόν, αλλά χωρίς να πραγματοποιηθεί ποτέ, καθώς αντιδρούσαν οι πανεπιστημιακοί. Οι μάνατζερ θα έχουν οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες, θα ελέγχονται από οικονομική επιτροπή και θα λογοδοτούν στο υπουργείο Παιδείας.

Τόσο η ρύθμιση αυτή όσο και η επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ είναι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Παιδείας και θα συμπεριληφθούν σε νέο νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, ο οποίος θα ανακοινωθεί την άνοιξη. Για τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου νόμου δεν έχουν ενημερωθεί μέχρι στιγμής επίσημα τα πανεπιστήμια.

Εντονες συζητήσεις μεταξύ των πανεπιστημιακών θα γίνουν στο Λαύριο, στο Τεχνολογικό Πάρκο, που πραγματοποιείται έως αύριο η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Το σκεπτικό μάνατζερ στα ΑΕΙ βασίζεται, όπως λένε στο υπουργείο, ότι τα οικονομικά θέματα δεν τα χειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πανεπιστημιακοί που μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερες γνώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο οικονομικοί διευθυντές, οι οποίοι θα επιλέγονται με όρους ιδιωτικοοικονομικούς για να παρακολουθούν τα οικονομικά των πανεπιστημίων. «Κάποια πανεπιστήμια έχουν τεράστιο οικονομικό φόρτο και έχουν και θέματα που σχετίζονται με την περιουσία τους και με την εκμετάλλευσή της» δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου.

Οι πανεπιστημιακοί και οι πρυτάνεις πάντως δεν θέλουν καλά καλά ούτε τα Συμβούλια Διοίκησης θα θέλουν μάνατζερ στο κεφάλι τους;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK