tziovaras_grigoris

Εθνικές παραχωρήσεις για ένα… πινάκιο χρέους;

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Είναι παντελώς ακατανόητη η σπουδή με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ επιμένουν στις προαναγγελίες για επερχόμενη λύση στο Σκοπιανό. Κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ως να είμαστε εμείς οι επισπεύδοντες που πρέπει να βιαστούμε να συμβιβαστούμε με τους βόρειους γείτονες για «να μη χαθεί η ευκαιρία».

Ποια «ευκαιρία», όμως, είναι αυτή; Και από πού ως πού επειγόμαστε εμείς να μη χαθεί; Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν οι θιασώτες του δόγματος «λύση εδώ και τώρα» είναι σαθρή και μόνον με όρους πολιτικής εμμονής μπορεί να δικαιολογηθεί, αφού εκείνοι που την προωθούν προέρχονται κατά βάση από τις τάξεις όλων εκείνων που εδώ και χρόνια διατείνονταν ότι «δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε ακόμη και αν τους αναγνωρίσουμε ως σκέτη “Μακεδονία”».

Για όποιον δεν τρέφει αυταπάτες, κατά τα 27 χρόνια τα οποία πέρασαν από τότε που, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, επανήλθε στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της ονομασίας που θα λάβει το κρατίδιο των Σκοπίων, απεδείχθη ότι είχαν δίκιο όλοι όσοι από την πρώτη στιγμή επέμεναν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να συναινέσει στην ψευδεπίγραφη ονομασία που διεκδικούν οι γείτονες μας.

Πως απεδείχθη; Με τις προ καιρού αποφάσεις του νυν πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να αποσύρει τα αγάλματα που παρέπεμπαν στον Μεγαλέξανδρο και στην κλεψίτυπη ιστορία των αρχαίων Μακεδόνων και να αλλάξει ονόματα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του και στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στα ελληνικά σύνορα.

Αν η Αθήνα, για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, δεν είχε απαρέγκλιτα επιμείνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμβιβασμός αποτελεί η αφαίρεση όλων των ανιστόρητων και αλυτρωτικών συμβόλων, είναι βέβαιο ότι οι Σκοπιανοί θα συνέχιζαν να εμφανίζονται ως αποκλειστικοί κληρονόμοι των Μακεδόνων βασιλέων, ενώ και στα κυβερνητικά κτίρια των Σκοπίων θα κυμάτιζε ακόμη η εμβληματική σημαία της Βεργίνας που κατέβηκε μετά την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

Οι ισχυρισμοί ότι τάχατες η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια «απώλεσε διπλωματικό κεφάλαιο» είναι παντελώς ανυπόστατοι. Κανένα διπλωματικό κεφάλαιο δεν απωλέσαμε ακόμη και όταν η επιμονή μας να χρησιμοποιείται διεθνώς η προσωρινή ονομασία FYROM προσέκρουε είτε σε κουτοπονηριές των γειτόνων μας είτε σε έλλειψη κατανόησης ή επίδειξη αδιαφορίας από ορισμένους (εντός ή εκτός εισαγωγικών) συμμάχους μας.

Το γεγονός ότι τα Σκόπια δεν μπήκαν στο ΝΑΤΟ το 2008, όπως διακαώς επιθυμούσαν υπερατλαντικοί παράγοντες, εξαιτίας της απειλής μας για «βέτο» δείχνει ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά διπλωματικά όπλα για να υπερασπιστεί τα ιστορικά της δίκαια. Το ίδιο ισχύει και για τον ευρωπαϊκό δρόμο των γειτόνων μας οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν ότι η διαδρομή τους προς τις Βρυξέλλες περνάει υποχρεωτικά από την Αθήνα.

Άνευ αντικρίσματος είναι, εξάλλου, οι ισχυρισμοί ότι η μη εξεύρεση λύσης, όπως αυτής που θέλουν οι Σκοπιανοί –να τους λέμε εμείς όπως θέλουμε και αυτοί να έχουν διεθνώς άλλη ονομασία- διευκολύνει δήθεν την διείσδυση της ερντογανικής Τουρκίας στα Βαλκάνια. Αν, δηλαδή εμείς, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, δεχθούμε να μπει ο προσδιορισμός «Βόρεια» (Servena), «Άνω» (Gorna) ή «Νέα» (Nova) πριν από τη λέξη «Μακεδονία» σε τί θα εμποδίσουμε την Άγκυρα να προσεγγίσει με τα Σκόπια;

Εξίσου έωλο είναι επίσης και το δήθεν επιχείρημα ότι εξαιτίας της εκκρεμότητας με το όνομα πλήττονται τα οικονομικά μας συμφέροντα επειδή δεν αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Οι πάμπολλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γείτονα, όπως και το σπίτι που έχει αποκτήσει ο πρωθυπουργός τους για να κάνει τα μπάνια του στη Χαλκιδική, συνιστούν αψευδείς μαρτυρίες ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, όπως διατείνονται ορισμένοι.

Αλλά και αν δεχθούμε ότι στην προκειμένη περίπτωση μπλέκονται τα εθνικά με τα οικονομικά συμφέροντα, ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις οιουδήποτε γεγονότος είναι συνήθως πρόσκαιρες και αφορούν -στην χειρότερη περίπτωση- μια γενιά, ενώ οι εθνικές παραχωρήσεις μπορεί να αποδειχθούν αιώνιες και ανεπίστρεπτες.

Η τελευταία αυτή επισήμανση αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας του γεγονότος ότι η δικαιολογία η οποία παρασκηνιακά διακινείται για τη σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου να συμβιβαστεί με τον Ζόραν Ζάεφ είναι ότι έχουν ληφθεί υποσχέσεις σύμφωνα με τις οποίες διεθνείς παράγοντες –από την Ευρώπη, αλλά και υπερατλαντικά- θα επιδείξουν μεγαλύτερη «γενναιοδωρία» στη διευθέτηση του χρέους, εάν και εφόσον εμείς «τα βρούμε» με τα Σκόπια.

Φημολογίες τέτοιου είδους, ωστόσο, είτε προέρχονται από την ίδια μήτρα που γέννησε τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες των νυν κυβερνώντων, τις οποίες βιώσαμε τόσο επώδυνα το 2015, είτε διαθέτουν ψήγματα αληθείας, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές από τον ελληνικό λαό.

Είναι πασιφανές τόσο από το σύνολο των μετρήσεων της κοινής γνώμης που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα όσο και από τη μαζικότητα των συλλαλητηρίων που διεξήχθησαν ότι οι Έλληνες πολίτες μπορεί, εκόντες άκοντες, να ανέχτηκαν τη φτωχοποίηση που τους επεβλήθη, δεν είναι όμως διατεθειμένοι να ανεχτούν και το εθνικό ξεπούλημα για ένα… πινάκιο χρέους.

Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι κυβερνώντες. Και φυσικά όσοι τους σιγοντάρουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Προφανώς...

...δεν έχεις καταλάβει ότι αρθρογραφείς σε ένα site με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις. Δεν είναι αργά, προσπάθησε...

Γιώργος Χατζηγεωργίου

Δεν τα στέλνετε αυτά στο συνάδελφό σας, κ. Δανίκα; Πραγματικά, θα ήθελα κάποιος που υποστηρίζει τη συμφωνία να μας εξηγήσει τί έχει χάσει η Ελλάδα τόσα χρόνια με το βέτο. Αν το όνομα ήταν "χαμένη υπόθεση", τότε γιατί σε κάθε σύνοδο του ΝΑΤΟ μας παρακαλάνε να τα βρούμε; Ποιος υποχρέωσε την Ελλάδα να δεχτεί την οποιαδήποτε λύση στο ζήτημα;

kostasv

Προς αποκατάσταση : το 1/4 του αιώνα πέρασε με κανένα κέρδος για την Ελλάδα γιατί το διάστημα αυτό δεν είδαμε καμιά βελτίωση, τουναντίον μάλιστα η δεκαετία Γκρουέφσκι οδήγησε τα πράγματα στα άκρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στα Σκόπια μια κυβέρνηση που δείχνει πως θέλει να λύσει το πρόβλημα. Ήδη έχει αποσύρει αγάλματα, ονόματα κ.λ.π. φαίνεται να δέχεται το egra omnes, αλλάζει γραμμή η τοπική εκκλησία, υπάρχει ο διακαής πόθος από τη μεριά τους για ΝΑΤΟ και Ε.Ε. . Αφού έχουμε ως Ελλάδα πετύχει όλα αυτά δεν είναι καλύτερο τα 140 κράτη που αποκαλούν τα Σκόπια ήδη "Μακεδονία" από το 1993 να την αποκαλούν πλέον North Macedonia? Τώρα τα περί προδοτών και λοιπά μάλλον από ανθρώπους με χαμηλό νοητικό επίπεδο εκστομίζονται.

Μπάμπης Μπαμπίδης

Ζεις στην κοσμάρα σου.!!! Όπως και όλοι οι ψευτοαριστεροί.

ΚΡΗΤΙΚΟΣ

κ.Τζιοβαρα αποριπτετε τα ανω,βορεια,νεα και ξεχνατε πως τους αποκαλουμε εμεις σημερα. αν στη θεση του'' βορεια '' βαλετε τη φραση ''πρωην Γιουγκοσλαβικη'' πεστε μου τι αλλαζει? παραμενει παλι η λεξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ? οσο για το ΝΑΤΟ καταλαβετε το. αν θελουν οι μεγαλοι να τους βαλουν, υπαρχουν τροποι και πισω πορτες πολλες. και θα μπουν πλεον με το ονομα που τους εχουν αναγνωρισει 140 χωρες. και τοτε τελος και σκοπια και το φυρομ.

Μακεδώνας

αν υπήρχαν πίσω πόρτες θα τις είχαν χρησιμοποιήσει από το 2008. Δυστυχώς οι κερκόπορτες ανοίγουν από προδότες εκ των έσω

Ελληνικα γνωριζεις;

Καταλαβαινεις Ελληνικα αριστερουλη ή μοναχα την γλωσσα του πατερουλη. Πρωην" σημαινει κατι το οποιο δεν ειναι ισχυει πλεον, και "γιουγκοσλαβικη" σημαινει οτι οι Σκοπιανοι ειναι Σλαυοι. Αν δεχτουν οτι ειναι Σλαυοι εθνολογικα και γλωσσικα το θεμα τελειωνει εκει, αφου δεν υφισταται πλεον ο ψευτομακεδονισμος. Αλλα δεν γινεται να καπηλευεται ενας κατακτητικος λαος, την ιστορια μιας περιοχης η οποια δεν τους ανηκε. Ολοι οι Σλαυοι, εχουν μια ονομασια που παραπεμπει στην εθνικη τους ομαδα. Σλοβακοι, Πολωνοι, Σερβοι, Κροατες κλπ. Ας ονομαστουν Νοτιοσλαβοι. Που ειναι το προβλημα τους; Αλλα θελουν εκ του πονηρου να σφετεριστουν την ιστορια, την ταυτοτητα της Μακεδονιας, με σκοπο να διεκδικησουν την πραγματικη Μακεδονια, και φυσικα το αιωνιο ονειρο των Σλαυων για εξοδο στο Αιγαιο. Και ερωτω εσυ θα τους αφηνες;

Chris

Στη Γιουγκοσλαβία, υπήρχε μια επαρχία, που ονομαζόταν "socialist republic of macedonia". Αποτελούσε κρατική οντότητα, αλλά, προς τα έξω, στους διεθνείς οργανισμούς, υπήρχε μόνο το όνομα Γιουγκοσλαβία (Νότιοι Σλάβοι δηλαδή). Το όνομα, FYROM, ουσιαστικά λέει, ότι το νέο κράτος (όπως και αν ονομασθεί), θα βρίσκεται στη γεωγραφική περιοχή, που βρισκόταν η επαρχία, που είχε αναγνωρισθεί ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το FYROM, σημαίνει αυτό και μόνο αυτό. Τίποτα άλλο.

Παλληκάρια της φακής

Αυτοί είναι σε θέση να τα ξεπουλήσουν αντί πινακίου φακής. Βάλε όπου "φακή" την προσκόλληση στις καρέκλες εξουσίας...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία