Να επιλέξεις τους καλύτερους κ. Πρωθυπουργέ
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Να επιλέξεις τους καλύτερους κ. Πρωθυπουργέ

Το επόμενο, εξ ίσου σημαντικό, αποφασιστικό βήμα, κ. πρωθυπουργέ, μετά τη σοφή απόφασή σου ( ικανοποίησε πολλούς) για τη διενέργεια των εκλογών στο τέλος της θητείας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, είναι η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις προσεχείς εκλογές

Έχεις πλέον το χρόνο και πρέπει να ασχοληθείς, δυστυχώς ο ίδιος, και με αυτό.

Τα καράβια που πλέουν σταθερά χωρίς να κλυδωνίζονται είναι πόλος έλξης πολλών, που πασχίζουν, εναγωνίως, να επιβιβαστούν. Στην πλειοψηφία τους, ειδικά αυτοί που εκλιπαρούν να «συμμετάσχουν στην προσπάθεια», αποβλέπουν στη νομή της εξουσίας. Είναι εν πολλοίς οι ίδιοι, τρωκτικά, που εγκαταλείπουν πρώτοι το καράβι όταν αρχίζει να μπάζει νερά και κινδυνεύει.

Το δικό σου πολιτικό καράβι πλέει σταθερά, κ. πρόεδρε, και εν όψει της διαφαινόμενης επανεκλογής οι επίδοξοι (συν)επιβάτες όλο και θα πληθαίνουν.
Πρώτο μέλημά σου πρέπει να είναι η διαλογή και η επιλογή:
-αυτών που θα επιβιβαστούν στις «προνομιακές θέσεις»,
-αυτών που θα απορριφθούν και
Κλείσιμο
-κάποιων που πρέπει να αποβιβαστούν, νισάφι πια, ό, τι μπορούσαν να δώσουν το έδωσαν.

Κανόνας και κριτήριο στην επιλογή προσώπων, ειδικά στην παρούσα περίσταση που έχεις, ως κυρίαρχος του παιχνιδιού, την πολυτέλεια της αθρόας προσφοράς υποψηφιοτήτων, είναι τα κίνητρα και οι προθέσεις των ενδιαφερομένων. Προκύπτουν από τη διαδρομή τους στη ζωή και την κοινωνία.

Είναι γνωστό πως στο μπαξέ της πολιτικής φυτρώνουν, αυτοφυή κατά κανόνα, όλα τα «λουλούδια»:
-φιλόδοξοι που διψούν, βιάζονται, για κοινωνική ανάδειξη, καταξίωση, προβολή.
-κατ’ επάγγελμα πολιτευόμενοι, για βιοπορισμό (και καμιά αρπαχτή άμα κάτσει).
-πετυχημένοι της ζωής, όλο και λιγοστεύουν αυτοί, από μεράκι, κέφι, αγάπη για την πολιτική, διάθεση προσφοράς, ανιδιοτελείς.

Έσο καχύποπτος και ιδιαίτερα προσεκτικός, ειδικά με όσους αυτοπροτείνονται και ακόμα περισσότερο με όσους βάζουν λυτούς και δεμένους, ακόμα και από το στενό σου περιβάλλον, να σε πείσουν να τους βάλεις στα ψηφοδέλτια. Αυτοί που γλείφουν, κουβαλώντας μέχρι και την τσάντα, είναι κατά κανόνα ελλιπείς, ακατάλληλοι.

Είναι σίγουρα δύσκολος ο αποκλεισμός προσώπων που ασχολούνται δεκαετίες, των λεγόμενων «αγωνιστών» της παράταξης. Τα «δικά μας παιδιά» που κουβαλάνε τις σημαίες και οργανώνουν τις κομματικές εκδηλώσεις. Η λογική και η φιλοσοφία ΠΑΣΟΚ έχει επικρατήσει, δυστυχώς απόλυτα, σε όλη την έκταση της πολιτικής και τη δράση των κομματικών σχηματισμών. Ανάμεσά τους θα υπάρχουν πάντα, για να θυμηθούμε κάποιες αξέχαστες περσόνες του αείμνηστου Διονύση Παπαγιανόπουλου, οι ιδιοτελείς (Γκρούεζες - σιτιζόμενοι από το κόμμα) αλλά και αγνοί, ανιδιοτελείς παραδοσιακοί κομματάρχες (Κοσμάς Σκούταρης στο νησί). Δύσκολο να παραμεριστούν.

Εξ ίσου δύσκολο είναι να «κοπούν» και όσοι έχουν καλλιεργήσει σχέσεις και μακροχρόνιους πολιτικούς δεσμούς στην περιοχή τους και κουβαλάνε ψήφους.

Μέχρι ενός σημείου σεβαστές και κατανοητές οι κομματικές δεσμεύσεις που δεν επιτρέπουν την κατάρτιση των ψηφοδελτίων από μηδενική βάση.
Μπορεί όμως, πρόεδρε, και επιβάλλεται να αλλάξει το μείγμα, η σύνθεση των ψηφοδελτίων, της ομάδας, κατά περιοχή και γενικά στη χώρα. Να ανανεωθούν, αναβαθμιστούν και εμπλουτισθούν με πολίτες:
-νεώτερους,
-πετυχημένους και καταξιωμένους στην πραγματική ζωή,
-με διάθεση προσφοράς, χωρίς απαιτήσεις.
-που όχι μόνο δεν το ζητούν, αλλά θα χρειαστεί να τους προσκαλέσεις, ακόμα και να παρακαλέσεις, να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια.
-Με τα ειδικά προσόντα που απαιτούν οι περιστάσεις και θα ήθελες εσύ πρώτα αλλά και οι ψηφοφόροι, να είναι συνεργάτες σου.
-που θα πείσουν τους ψηφοφόρους που πιστεύουν και αποβλέπουν κυρίως σε σένα, Κυριάκο Μητσοτάκη, να βάλουν σταυρό και να μην ρίξουν ασταύρωτο το ψηφοδέλτιο του κόμματος, εκφράζοντας έμμεσα την απαξία τους στα πρόσωπα που συμμετέχουν.

Όσο περισσότερα τέτοια πρόσωπα καταφέρεις να προσελκύσεις, όχι μόνο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, παντού και ειδικά στην επαρχία που λίγο πολύ όλοι γνωρίζονται, τόσο πιο συνειδητή, μαζική και έντονη θα είναι η συμμετοχή και η προσπάθεια των ψηφοφόρων που σε στηρίζουν. Θα το εισπράξει η κοινωνία ολόκληρη σαν βήμα προς την αξιοκρατία , ήττα του πολιτικαντισμού.

Δώσε τέλος, πρόεδρε, περιόρισε τουλάχιστον, αρχής γενομένης από τις προσεχείς εκλογές, τον πολιτικαντισμό. Ας μείνουν απέξω, ήρθε η ώρα, όσοι δεν έχουν καταφέρει να εκλεγούν ποτέ και επιμένουν, για να ζητάνε μετά βόλεμα στο πολύπαθο δημόσιο. Όσοι εκλέγονται δεκαετίες.

Αξιολόγησε, όσο γίνεται ο ίδιος και ειδικά, τις «προτάσεις» και «εισηγήσεις» για πολιτικές «μεταγραφές», από κόμματα, αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς φορείς. Στην παράταξη που ηγείσαι πρέπει να μειωθούν δραστικά, έως αποκλεισμού, εκτός από τους «δημοσυντήρητους» ανεπάγγελτους κατ’ επάγγελμα πολιτευόμενους, οι φαύλοι, οι γλύφτες και οσφυοκάμπτες, οι αφερέγγυοι, οι ξεφωνημένοι στην κοινωνία, οι ΟΦΑ (Όπου Φυσάει ο Άνεμος) και άλλοι πολλοί.

Το μεγαλύτερο βέβαια πρόβλημα είναι η άμεση ενημέρωση. Πως θα ενημερωθεί, για να μπορέσει να κρίνει, ο πολυάσχολος πρωθυπουργός, για πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις. Πως θα «ξεφύγει» από τους παρατρεχάμενους. Ίσως με ένα «προσωπικό άτυπο δίκτυο ενημέρωσης», απευθείας επικοινωνίας με επιλεγμένα προσεκτικά πρόσωπα από την δρώσα κοινωνία, υπεράνω, που δεν αποβλέπουν και δεν προσδοκούν οφέλη από την πολιτική και κυρίως δεν διστάζουν, με αγάπη και παρρησία, να κάνουν εποικοδομητική κριτική, να φωτογραφίζουν την πραγματικότητα και να λένε φωναχτά αλήθειες, όσο πικρές και αν ακούγονται.

Τέτοιες πρωτοβουλίες και ριζοσπαστικές αποφάσεις περιμένουν από σένα κάποιοι, και είναι πολλοί, Κυριάκο Μητσοτάκη.

O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ