Γιατί είμαι αισιόξοξος για το 2021
kuriakos

Γιώργος Κυριακός

Γιατί είμαι αισιόξοξος για το 2021

Σε λίγες ημέρες αφήνουμε πίσω μας το 2020 -μια χρονιά που πολλοί την αποκαλούν η χειρότερη χρονιά- και μπαίνουμε στο 2021. Ολοι μας είμαστε πολύ κουρασμένοι -ακόμα και εξουθενωμένοι-, πολλοί έχουμε δυστυχώς χάσει κάποιον συγγενή, φίλο ή γνωστό από τον κορωνοϊό, τα οικονομικά της πλειονότητας των Ελλήνων είναι σε δύσκολη κατάσταση - αν και οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 15 και πλέον δισ. ευρώ. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επιδεινώνουν τις ψυχολογικές δυσκολίες. Καλή η τεχνολογία, αλλά ευχές και κάλαντα μέσω τηλεδιάσκεψης φαντάζει και είναι τόσο απρόσωπο.

Το γιορτινό κλίμα έχει μεταβληθεί σε απαισιόδοξο. Το 2020 μας αφήνει με μια μεγάλη ανασφάλεια, αλλά και μια προσμονή. Να γυρίσουμε σελίδα και να ξαναβρούμε έναν βηματισμό πιο ελεύθερο, μια καθημερινότητα πιο ελκυστική, με λίγα λόγια να ξαναζήσουμε ως ελεύθεροι άνθρωποι. Λίγες ημέρες πριν από το 2021 η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι στα χειρότερά της. Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που δυστυχώς είχαμε τους περισσότερους θανάτους. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς ούτε για λάθη ούτε για ρίσκο. Τα συστήματα υγείας δοκιμάστηκαν παγκοσμίως, η μετάλλαξη του κορωνοϊού ανησυχεί τους επιστήμονες, η Αγγλία ξαναδοκιμάζεται και μαζί της όλη η Ευρώπη.

Η Αμερική έχει αποκτήσει πρόεδρο, ο οποίος και εμβολιάζεται δημόσια.

Με ρωτάνε, λοιπόν, πολλοί φίλοι μου πώς είναι δυνατόν να είμαι (τόσο) αισιόδοξος για το 2021. Πολλοί άνθρωποι που με τιμούν και διαβάζουν τα άρθρα μου μπορεί να νομίζουν ότι είμαι εκτός πραγματικότητας. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά. Ξέρω ότι πολλοί δεν θα συμφωνήσουν μαζί μου. Αλλά εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος. Κατ’ αρχάς, σιγά-σιγά μπαίνουμε στην αρχή του τέλους της πανδημίας. Το φως στο τούνελ έχει φανεί και με τη συνδρομή όλων μας -αλλά και των εμβολίων- σε λίγους μήνες (κατά τη γνώμη μου, από τρεις έως οκτώ) θα μπορούμε να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη. Φτάνει να σταματήσουν οι θεωρίες της καταστροφής και της απαξίωσης των γιατρών και ερευνητών που τόσο γρήγορα μπόρεσαν και μας έδωσαν τα διάφορα εμβόλια.

Ολοι μας πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Να οραματιστούμε. Να στοχεύσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Να σκεφτούμε -πραγματικά- τι μάθαμε το 2020. Νέες τάσεις έρχονται το 2021. Πρωτίστως, είναι σημαντικό να ξέρουμε τον σκοπό για τον οποίο δρούμε. Να έχουμε στόχους, αλλά και εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, στους πολιτικούς μας ηγέτες, στη χώρα μας, στις δυνατότητές μας. Εμπιστοσύνη και σεβασμό. Σεβασμό στους μεγαλύτερούς μας, στις αξίες. Σεβασμό στους θεσμούς. Να αναγνωρίζουμε το ταλέντο απ’ όπου κι αν αυτό προέρχεται. Να εμπιστευόμαστε πιο πολύ. Η λέξη «αποδόμηση», που τόσο συχνά χρησιμοποιείται στην πολιτική, είναι τόσο ρηχή. Πόσο πιο ωραία ακούγονται οι λέξεις «σύνθεση», «συμμετοχή», αλλά και η -αντίστοιχη πολιτική λέξη- «ζύμωση».

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Ζούμε σε καιρούς μεγάλων αλλαγών και βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με άσχημα νέα και ιστορίες που επηρεάζουν την ελπίδα μας για μια καλύτερη ζωή. Κινδυνεύουμε να εμπλακούμε στο κύμα της αρνητικότητας που όλο και πιο πολύ παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης. Πόσοι από εμάς δεν ανακουφιζόμαστε λέγοντας: «Τουλάχιστον αυτό δεν συνέβη σε μένα».

Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε αλλά και να εκπαιδευτούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τις πιθανότητές μας για επιτυχία. Χωρίς αισιοδοξία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Το να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να έχει αισιόδοξη νοοτροπία είναι μεγάλη πρόκληση. Λένε οι ειδικοί ότι ο νους λειτουργεί ως δεξαμενή και πρέπει να μάθουμε πώς να τροφοδοτούμε αυτή τη δεξαμενή. Η αισιοδοξία είναι ένας τρόπος και μια φιλοσοφία ζωής σχετικά με το πώς αποδίδουμε νόημα στα καθημερινά γεγονότα. Κατά την αξιολόγηση ενός γεγονότος της ζωής, τα απαισιόδοξα άτομα και τα αισιόδοξα άτομα έχουν αντίθετες προοπτικές μεταξύ τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας τρόπος για να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να είναι πιο αισιόδοξο είναι με την καθημερινή καταγραφή θετικών γεγονότων στην ημέρα μας - δεν έχει σημασία πόσο μικρά είναι αυτά. Με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να επικεντρωθεί στα θετικά γύρω του. Και καθημερινά ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε κρατήσει μια ανοιχτή νοοτροπία για την εκμάθηση και την άσκηση αισιοδοξίας. Δεν είναι εύκολο, αλλά με σκληρή δουλειά και επιμέλεια θα είμαστε σε θέση να παραμείνουμε αισιόδοξοι απέναντι στην αρνητικότητα. Αλλωστε, εάν σε κάθε ευκαιρία βλέπουμε μόνο τον κίνδυνο αντί να βλέπουμε σε κάθε κίνδυνο την ευκαιρία, δύσκολο να πετύχουμε τον στόχο μας.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σταθώ στους λόγους που με κάνουν αισιόδοξο για τη νέα χρονιά. Ξεκινώντας από τον πιο σημαντικό παράγοντα που λέγεται υγεία, όλα δείχνουν ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα του κορωνοϊού. Είναι δε πολύ σημαντικό ότι η νέα τεχνολογία φαρμάκων θα μπορεί να δώσει σύντομα λύσεις και σε πολλές ασθένειες που ταλαιπωρούν τον κόσμο.

Στην οικονομία, μετά τις σημαντικές επενδύσεις μεγάλων εταιρειών το 2020, πολλές από αυτές θα γίνουν στην Ελλάδα. Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον το διήμερο συνέδριο που διοργανώνουν ο Νίκος και η Ολγα Μπορνόζη στη Νέα Υόρκη -μπράβο τους για τη συνεχή στήριξη στη χώρα μας!-, όπου όλοι οι επενδυτές μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, τονίζοντας την πρόθεσή τους να επενδύσουν άμεσα.

Το πακέτο Πισσαρίδη, ύψους 32 δισ. ευρώ, σιγά-σιγά θα αρχίσει να υλοποιείται και ο τουρισμός προβλέπεται να ξεπεράσει το 50% του επιπέδου του 2019. Ταυτόχρονα πολλοί νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα επενδύουν στην τεχνολογία, σε νέες εταιρείες, σε νέες ιδέες. Πολλοί επιλέγουν να επιστρέψουν στη χώρα μας. Κάτι κινείται, επιτέλους! Είμαι αισιόδοξος γιατί παρ’ όλες τις δυσκολίες όλοι μας γίναμε πιο ανθεκτικοί.

Κλείσιμο
Οταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας τον COVID-19, μελλοντικά προβλήματα θα φαντάζουν ασήμαντα. Είμαι αισιόδοξος γιατί η χώρα μας αποκτάει σιγά-σιγά μια τεχνολογία που θα βοηθήσει την καλύτερη ζωή όλων μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητά μας. Παράδειγμα, το 5G στην τηλεφωνία, οι επενδύσεις στα data centers, αλλά και, ας μην το ξεχνάμε, η πολύ μεγαλύτερη πλέον επιδεξιότητα -σε όλες τις ηλικίες- στα κομπιούτερ.

Είμαι αισιόδοξος γιατί το 2021 θα υπάρξει επιτέλους ένα γενναίο πλέγμα μεταρρυθμίσεων που τόσο χρειάζεται η χώρα μας

Είμαι αισιόδοξος γιατί ο πολιτισμός και όλες οι εκδηλώσεις της τέχνης θα επανέλθουν δυναμικά. Για δε τους λάτρεις του αθλητισμού, πολλά σημαντικά γεγονότα θα λάβουν χώρα. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σημαντικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Είμαι αισιόδοξος γιατί μέσα στις δυσκολίες του 2020 καταλάβαμε -αρκετοί από εμάς- το πραγματικό νόημα της ζωής, που δεν είναι άλλο από ένα σύνολο μικρών -ή μεγάλων- στιγμών που μας κάνουν ευτυχισμένους
Τώρα που το 2020 φεύγει, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με διαβάζουν και με τα πολύτιμα σχόλιά τους με κάνουν να προσπαθώ να εξωτερικεύω καλύτερα τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου. Εύχομαι από καρδιάς να έχουμε μια εξαιρετική νέα χρονιά! Ας προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι! Χρόνια πολλά σε όλους!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ