Άτσαλα
pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

Άτσαλα

Στοιχειώδες. Θα έμενε- που αλλού;- στο Παγκράτι. Που είναι οι δρόμοι του γεμάτοι.

Για να κρύβει στο μποτιλιάρισμα το τεχνολογικά υπερεξοπλισμένο Λάντα της. Για περνάει απαρατήρητη στα πολυσύχναστα μπαρ της πλατείας Προσκόπων όταν πίνει «χτυπημένη και όχι ανακατεμένη» βότκα μαρτίνι. Για να σκεπάζει με τα εργόχειρα του μαγαζιού της το « Εγχειρίδιο Κατασκοπείας και Ανταρτοπόλεμου» του Αλεξάντρ Ορλώφ .

Λογικό. Διότι, αν έμενε στην «ερημιά» πχ της Εκάλης ή της Βουλιαγμένης, όλο και κάποιος καχύποπτος γείτονας θα μυριζόταν το απόκρυφο οπλοστάσιο της. ¨Ότι έχει, ας πούμε, σφηνωμένο στη καλτσοδέτα ένα φονικό στυλό με λέιζερ.

Ότι φοράει μια «αόρατη» μικροκάμερα στο κουμπί του πουκαμίσου και ένα δαχτυλίδι - πομπό υπερυψηλής συχνότητας στο δάκτυλο της Τελικά, από το τρολάρισμα ως την ασυναρτησία, ένα γκάτζετ δρόμος.

Προφανώς, μεγάλη μερίδα και του εγχώριου κοινού έχει «μασήσει» με τα κατασκοπευτικά θρίλερ στο αγωνιώδες φόντο μιας σκοτεινής εξτραβαγκάντζας. Νομίζει ότι κάθε κατάσκοπος θηλυκού γένους είναι μια εντυπωσιακή καλλονή που λειτουργεί ως μηχανή ολέθρου.

Ένας ρομποτικός οργανισμός, εξπέρ στις διαστημικές παρακολουθήσεις, ειδήμων στο χάκινγκ και με μάστερ στις πολεμικές τέχνες. Κάτι σαν την Σαρλίζ Θερόν στο «Atomic blonde», την Αντζελίνα Τζολί στο «Salt» , την Τζένιφερ Λόρενς στο «Κόκκινο Σπουργίτι. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική, αν όχι απογοητευτικά διαλυτική για τις ψευδαισθήσεις που γεννάει η μυθοπλασία.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για συνηθισμένες μικρόσωμες, αδύνατες ή κοντόχοντρες, αθόρυβες και μυστικοπαθείς, σχεδόν απρόσωπες, θολές γυναίκες. Δρουν στη σκιά με κάλυψη μιας ψεύτικης ταυτότητας και λουφάζουν πίσω από τη βιτρίνα μιας υποτιθεμένης επαγγελματικής ενασχόλησης .

Κλείσιμο
Βιώνουν στο προσκήνιο μια κατακερματισμένη, μπερδεμένη και πληκτική ζωή, σκεπασμένη με μπόλικα παραμύθια, υπεκφυγές, προσποιήσεις και παραπλανήσεις. Αλλά αυτή είναι η δουλειά τους στην οποία προσαρμόζουν το εκάστοτε προφίλ τους.

Από τη στιγμή που θα «φυτευτούν» σε μια χώρα παραμένουν «εν υπνώσει». Περιμένοντας απλώς το σήμα της εκπλήρωσης του στόχου για τον οποίο έχουν εκπαιδευτεί. Από ποιους, πότε, πού και με τι σκοπό, αδιευκρίνιστο. Υπονομευτικό πάντως.

Η «κατάσκοπος με το βελονάκι» Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα που αποκαλύφτηκε ότι ενεργοποιούνταν επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα δεν ξεφεύγει από το μοτίβο των μυστικών υπηρεσιών. Μια ακόμη στρατολογημένη περίπτωση της κατηγορίας illegals.

Αφότου, βέβαια, τη ξετρύπωσαν από το βαθύ λαγούμι της, αυτή την κοπάνησε στη πατρίδα της. Η «απόδραση» της έγινε αφορμή για βιαστές μομφές. Συνοδευόμενες με κραυγαλέες επικρίσεις του στυλ «Φιάσκο για το Μαξίμου και την ΕΥΠ», επειδή άφησαν να τους ξεφύγει η επικίνδυνη Ρωσίδα.

Δεν πέρασε άραγε από το μυαλό κανενός εκ των φουριόζων κατηγόρων ότι τη «καμένη» πλέον κατάσκοπο επέλεξαν να την διώξουν σιωπηλά; Για φανταστείτε το σάλο που θα ξέσπαγε με μια σύλληψη της; Για αναλογιστείτε τον διεθνή επικοινωνιακό αντίκτυπο μιας συνακόλουθης δίκης της με τη βαριά κατηγορία της κατασκοπείας;

Με πιθανούς μάρτυρες ντόπιους πράκτορες που θα κατέθεταν πώς έφτασαν στον εντοπισμό και τη ταυτοποίηση της, την ενδεχόμενη λεπτομερειακή αφήγηση περιστατικών της μυστικής δράσης της και τις υπόνοιες ή τα στοιχεία για τις εμπλοκές με ξένους διπλωμάτες που τη χειρίζονταν.

Η άλλη εκδοχή θα ήταν να τη μπαγλάρωναν σε κάποιο μυστικό μπουντρούμι αναμένοντας την ανταλλαγή της με τον υποτιθέμενο εγχώριο κατάσκοπο που θα συλλαμβανόταν στη Μόσχα επειδή θα είχε διεισδύσει στα άδυτα του Κρεμλίνου. Ας μην προχωρήσουμε σε εικασίες. Το σίγουρο είναι ότι σε ένα κράτος δικαίου αυτές οι περίπλοκες υποθέσεις είναι δύσκολα διαχωρίσιμες.

Το χειρότερο, εν προκειμένω, είναι τα συνομωσιολογικά σενάρια που ξεδιπλώθηκαν υστερικά από το τσούρμο των πάσης φύσεως ανισόρροπων. Για αυτούς η κατάσκοπος ήταν ένα πανούργο κόλπο για να ξεχαστούν τα Τέμπη.

Με το ίδιο διαταραγμένο σκεπτικό και ο σταθμάρχης στη Λάρισα έδρασε δόλια για να ξεχαστούν οι υποκλοπές που δρομολογήθηκαν ύπουλα για τη λήθη της πανδημίας, που , που ,που…, έως την αιτιολόγηση του προπατορικού αμαρτήματος.

Αναπόδραστα, τέτοια ασυμμάζευτα μυαλά που έχουν ξεφύγει από κάθε λογική ταξινόμηση θα συνεχίσουν να αντιδρούν ακατάστατα, αδέξια και τσαπατσούλικα, ρυπαίνοντας συκοφαντικά το δημόσιο βίο.

Θα λειτουργούν μέσα στη παράκρουση τους ως παραληρηματικοί σαμποτέρ κάθε ευρυθμίας εξυπηρετώντας με το παροξυσμό τους μικροκομματικές σκοπιμότητες. Όπως στην περίπτωση της κατασκόπου με το δήθεν βαφτιστικό όνομα Μαρία Τσάλλα, επιχείρησαν ήδη άτσαλα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ