Τα 'μαθες κυρά Ρηνιώ; Κάναμε ρεκόρ πλεονάσματος!
hiotis_vasilis

Βασίλης Χιώτης

Τα 'μαθες κυρά Ρηνιώ; Κάναμε ρεκόρ πλεονάσματος!

“Όπου ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι” έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου και τον επικαλούνταν συχνά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.

Πανηγυρίζει από χθες το κυβερνών κόμμα για το θηριώδες πλεόνασμα που δημιούργησε το πρώτο δίμηνο του 2018, αποσιωπώντας το γεγονός πως για να το πετύχει, στέρεψε κάθε πηγή κρατικής δαπάνης που δεν σχετίζεται με ψηφοθηρικές προθέσεις, και δεν πρόκειται να αποδώσει κομματικά οφέλη.

Λεφτά για προσλήψεις στους δήμους έχει το κράτος. Για να αυξήσει τα κονδύλια στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχει!

Λεφτά για υπερωρίες στους συνεργάτες των υπουργών έχει. Λεφτά για επίδομα θέρμανσης δεν έχει. Λεφτά για την ίδρυση νέου Πανεπιστήμιου έχει. Λεφτά για να ξαναλειτουργήσουν οι φοιτητικές εστίες δεν έχει.

Την ίδια στιγμή λοιπόν, που η κυβέρνηση πέτυχε υπερπλεόνασμα 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν της περισσεύουν ούτε εκατό εκατομμύρια ευρώ για να τονώσει κάπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά ούτε και μερικές χιλιάδες ευρώ, για να ανταποκριθεί το κράτος σε ορισμένες στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.

Δεν του περισσεύουν του κράτους, 6.000 ευρώ τον χρόνο για να πάρει το επίδομα που της έκοψαν, η 73χρονη κυρά Ρηνιώ από την Κίναρο. Όταν το βράδυ θα ακούσει – μόνη σε ένα ολάκερο νησί της Δωδεκανήσου- από την τηλεόραση για το πλεόνασμα, μάλλον θα κουνήσει το κεφάλι της με θλίψη.

Δεν περισσεύουν στο κράτος ούτε 600.000 ευρώ για να μπορέσει το νοσοκομείο Παίδων να εγκρίνει κοχλιακά εμφυτεύματα σε παιδάκια τριών ετών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακοής, με τους γονείς να διαδηλώνουν πλέον, για να αποκτήσουν τα παιδιά τους μια φυσιολογική ζωή.



Και φυσικά δεν περισσεύουν στο κράτος μερικές χιλιάδες ευρώ, για να έχουν πετρέλαιο τον χειμώνα τα σχολεία που κάνουν μάθημα μέσα στα χιόνια.



Κι όλα αυτά γιατί; Για να πάει ο Τσακαλώτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου και να εμφανίσει την θεαματική απόδοσης της Ελληνικής Οικονομίας, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα αποφύγει, ορισμένα από τα επώδυνα μέτρα του 2019, που έχει ήδη υπογράψει.

Μέχρι τότε, το κράτος δεν διαθέτει χρήματα για να καλύψει τις οφειλές του για επιστροφές φόρου. Αλλά 119 εκατομμύρια για να δώσει το Κοινωνικό Μέρισμα Αλληλεγγύης τα Χριστούγεννα βρήκε!


Κλείσιμο
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το υπερπλεόνασμα και φέτος, αλλά αυτό η κυβέρνηση δεν το λέει. Υπερηφανεύεται πως αυξήθηκαν τα έσοδα από την φορολογία των φυσικών προσώπων, αλλά δεν λέει πως αυξήθηκαν υπό την απειλή κατασχέσεων. Υπερηφανεύεται πως αυξήθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, αλλά δεν λέει επειδή αυξήθηκε ο ΦΠΑ στα νησιά, που έλεγε πως δεν θα αυξήσει.


Ακόμη κι ο Τσακαλώτος που θα δηλώσει περήφανος που το πέτυχε, ψέματα θα πει. Στην πραγματικότητα δεν είναι...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ