Για μια απόλυση
tsakiroglou_vasilis

Βασίλης Τσακίρογλου

Για μια απόλυση

«Σούμπιτος» θα είχε απολυθεί ο Αλέξης Τσίπρας εάν ο ίδιος ήταν διευθύνων σύμβουλος και εάν η Ελλάδα ήταν μια ανώνυμη εταιρεία.

Σε αυτό το υποθετικό, φανταστικό παράδειγμα, το διοικητικό συμβούλιο της «Ελλάς Α.Ε.» θα απάλλασσε τον κ. Τσίπρα από τα καθήκοντά του διότι απλώς δεν θα είχε άλλη επιλογή. Για το καλό της «επιχείρησης», εν ονόματι της προστασίας των συμφερόντων κάθε μικρομετόχου, αλλά και για λόγους στοιχειώδους αυτοσεβασμού των μελών του Δ.Σ., η απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν μονόδρομος. Και όχι επειδή το ΔΣ θα είχε κάθε δικαίωμα να νιώθει εξαπατημένο, εφόσον καμία από τις ρηξικέλευθες υποσχέσεις του χαρισματικού «CEO» δεν υλοποιήθηκε. 

Το ΔΣ, λόγω της προτεραιότητας που οφείλει να δώσει στην σωτηρία της εταιρίας με αποφασιστικές και άμεσες ενέργειες, προς στιγμήν θα παραβλέψει τα σχισμένα μνημόνια μέρα μεσημέρι, τις αγορές που θα παρακαλάνε να δανείσουν την «Ελλάς ΑΕ» αρκεί να είναι ο Τσίπρας στο τιμόνι (και ο Καρανίκας στον στρατηγικό σχεδιασμό), τα νταούλια, την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την ανάσταση της οικονομίας από τη Δευτέρα του Πάσχα και εξής, την ελάφρυνση του χρέους. 

Φυσικά, εξυπακούεται ότι σε μια έστω και υποτυπωδώς λειτουργική επιχείρηση η οποία, μάλιστα, προσπαθεί να επιβιώσει σε συνθήκες κρίσης, το «ΔΣ», προτού απολύσει τον Τσίπρα και τους συνεργάτες του, θα είχε εκφράσει επανειλημμένα και ηχηρά την ανησυχία του. Θα είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να τον ρωτήσει πχ «γιατί καθυστερούμε με την διαπραγμάτευση; Πού τζογάρετε πάλι κ. Τσίπρα; Στον εκβιασμό των δανειστών ή των δικών σας υποστηρικτών, ενώ τα ταμεία της εταιρείας είναι σχεδόν άδεια;» «Ωφέλησε την Ελλάς Α.Ε. η υπόθεση Wikileaks με τις υποκλοπές των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου;» «Γιατί, κύριε Τσίπρα, ζητήσατε σύγκληση Συνόδου Κορυφής ενώ γνωρίζατε πως η απόρριψη του αιτήματός σας ήταν βέβαιη;»

Κλείσιμο
Εξίσου φυσικά, ο CEO θα έπαιρνε το παραπονιάρικο/ηρωικό/μαρτυρικό του ύφος και θα υπερασπιζόταν τις κινήσεις του, επιρρίπτοντας ευθύνες στους τοκογλύφους δανειστές, στην τρόικα εσωτερικού, στην δόλια αντιπολίτευση κ.λπ. «Κύριε Γενικέ, αυτά μας τα έχετε ξαναπεί, τα ξέρουμε και από πέρσι» θα απαντούσε κάποιος από τους κυρίους του ΔΣ. Συμπληρώνοντας ενδεχομένως ότι «κε Τσίπρα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε εδώ για να ακούμε δικαιολογίες, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική στιγμή. Η Ελλάς Α.Ε. είναι σε μακράν χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν όταν αποφασίσαμε να εμπιστευτούμε σε εσάς τη διοίκησή της. Όλοι οι επιμέρους ζωτικοί δείκτες έχουν κατακρημνισθεί, το επιτελείο σας, από ό,τι ακούμε, δεν τολμά να κατέβει στο χώρο παραγωγής γιατί οι εργάτες είναι έξαλλοι μαζί του. Και, το κυριότερο, κύριε Τσίπρα: Οι μέτοχοί μας, αυτοί που πληρώνουν εσάς και εμάς, κουράστηκαν. Βαρέθηκαν. Η Ελλάς ΑΕ έχει απομονωθεί πλήρως, το κύρος της έχει καταρρακωθεί και η υπόληψή της είναι στα τάρταρα. Γελάνε μαζί μας οι άλλες εταιρείες, κύριε Τσίπρα, κι ας είναι μικρότερες. Μας θεωρούν παράδειγμα προς αποφυγήν. Κι εσείς επιμένετε να μας λέτε ότι δεν μπορεί να κάνατε τόση ζημιά σε τόσο λίγο χρόνο, ενώ οι προκάτοχοί σας διοικούσαν φαύλα επί δεκαετίες καταστρέφοντας την εταιρία, λαδώνονταν από τη Siemens κ.λπ.»

Και η κρίσιμη αυτή συνεδρίαση του Δ.Σ. της «Ελλάς Α.Ε» θα έληγε κάπως έτσι: «Κύριε Τσίπρα, για το καλό της εταιρείας μας αλλά και για το δικό σας επαγγελματικό μέλλον, όπως καταλαβαίνετε, η συνεργασία μας δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Παύεστε ευθύς αμέσως. Ευχαριστούμε για την προσπάθειά σας και είμαστε βέβαιοι ότι οι σύμβουλοί σας επί της επικοινωνίας θα χειριστούν άριστα την αποχώρησή σας. Παρεμπιπτόντως, ο προσωπικός σας image maker θα παραμείνει. Εκτός εάν θέλετε να απολυθεί αυτός και να αναλάβετε εσείς τα δικά του καθήκοντά. Διότι είναι σαφές ότι η διοίκηση δεν είναι το φόρτε σας. Στο να γίνεστε αρεστός και δημοφιλής όμως, στο να παραμένετε αγαπητός και πειστικός ενώ τα έχετε κάνει θάλασσα, πραγματικά είστε μοναδικός και ανεπανάληπτος». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ