Αναζητώντας δύσκολες ισορροπίες
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Αναζητώντας δύσκολες ισορροπίες

O τρόμος που δημιουργεί το σενάριο της πανδημίας με την εξάπλωση του κορονοιού κυριαρχεί και καλύπτει την επικαιρότητα. Ωστόσο, ένα από τα επικρατέστερα (και μάλλον αισιόδοξο) σενάριο είναι ότι με τη βελτίωση του καιρού και την έναρξη δοκιμών του εμβολίου σε ανθρώπους, κάπου προς τα τέλη Απριλίου, η ψυχραιμία θα επανέλθει και η επιδημία σταδιακά θα ελεγχθεί.

Αν όμως παραλύσει η Κίνα και κυρίως αν διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα, οι οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Μπροστά σε αυτή την απροσδιόριστη και ευμετάβλητη συγκυρία, η Κυβέρνηση έχει τη δύσκολη αποστολή να προστατεύσει ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Και προστασία της οικονομίας σε αυτή τη φάση σημαίνει να μην πληγεί ο τουρισμός.

Δυστυχώς η διαχείριση αυτής της κρίσης δεν εξαρτάται από τις ικανότητες ή μη των κυβερνητικών στελεχών, αλλά από την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοιού. Αν πράγματι τα γεγονότα κινηθούν με βάση το σενάριο που θέλει από τον Απρίλιο και μετά να καταγράφεται ύφεση στην επιδημία, η ατζέντα θα αλλάξει και θα επανέλθουμε στην καθημερινότητα των προβλημάτων. Εκείνη ακριβώς την περίοδο, την 1η Μαίου, λήγει και η προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Η Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με βάση τις περιορισμένες δυνατότητες που υπάρχουν. Διαχειριστές δανείων και funds δίνουν υποσχέσεις για μεταχείριση των κόκκινων δανειοληπτών με κοινωνική ευαισθησία και μακάρι να το πράξουν. Ωστόσο, όταν θα αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες των τιτλοποιήσεων και από τα έσοδα των συγκεκριμένων δανείων θα πρέπει να πληρωθούν οι μισθοί των εκατοντάδων υπαλλήλων που απασχολούν οι εταιρίες διαχείρισης όπως και τα υπόλοιπα έξοδα τους, να πληρωθούν τα ομόλογα που κρατούν οι τράπεζες για να μη χτυπήσουν τα κεφάλαια τους όπως και οι αμοιβές των εταιριών κλπ η πίεση θα είναι μεγάλη και είναι πιθανόν τα πράγματα να αλλάξουν.

Η Κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα δίνοντας στους κόκκινους δανειολήπτες την επιλογή του sale and lease back, δηλαδή της πώλησης και επαναμίσθωσης της πρώτης κατοικίας. Είναι μια πρόταση που είχε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ο έμπειρος τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας και μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις.

Η Κυβέρνηση ορίζει την περίμετρο της πρώτης κατοικίας που επιλέγει να προστατέψει. Όσοι κόκκινοι δανειολήπτες εμπίπτουν στην περίμετρο αντί να χάσουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό θα παραχωρούν την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα και ταυτόχρονα θα υπογράφουν σύμβαση sale and lease back για το σπίτι τους. Η τράπεζα θα γράφει το ακίνητο και τα έσοδα από το sale and lease back στα βιβλία της, οι δανειολήπτες θα συνεχίζουν να μένουν στο σπίτι το οποίο νοικιάζουν (με ένα μίσθωμα στα μέτρα τους) από την τράπεζα και έχουν ζωντανή την προοπτική να το αποκτήσουν πίσω με την ωρίμαση της σύμβασης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK