Τα ρεκόρ του τουρισμού
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τα ρεκόρ του τουρισμού

Οι επιχειρηματίες του κλάδου και οι τραπεζίτες προβλέπουν πως το 2024 θα είναι επίσης μια πολύ καλή χρονιά, όπως το 2023

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε την Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2023 έφθασε τα 31,97 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 27,25 εκατ. την ίδια περίοδο του 2022. Το νούμερο των επισκεπτών το 2023 ήταν αυξημένο κατά 17,3% με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να αυξηθούν 15,4% και να φθάσουν τα 20,1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Alpha Bank στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, οι εκτιμήσεις για το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι θετικές, καθώς τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ήταν αυξημένη κατά περίπου 21% σε ετήσια βάση και κατά 18% και 12% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019, αντίστοιχα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, τον Οκτώβριο η διεθνής επιβατική κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατέγραψε ετήσια αύξηση κατά 7,3%, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη επίδοση του Οκτωβρίου του 2019 κατά 23,3%. Το γεγονός αυτό αφενός ενισχύει την εκτίμηση ότι το 2023 θα αποτελέσει έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, ξεπερνώντας τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις του 2019 και αφετέρου υποδηλώνει ότι ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για την ελληνική οικονομία, θα συμβάλει και το τέταρτο τρίμηνο στην άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας.

Εκτός από τις προφανείς εισπράξεις και οφέλη, ο τουρισμός ενισχύει και την ιδιωτική κατανάλωση συντελεστή με κρίσιμη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Το 2023 αναδεικνύεται για τον τουρισμό σε χρονιά ρεκόρ και η δυναμική αυτή φαίνεται να διατηρείται και για εφέτος. Οι επιχειρηματίες του κλάδου και οι τραπεζίτες προβλέπουν πως το 2024 θα είναι επίσης μια πολύ καλή χρονιά και τα μηνύματα που εισπράττουν από προκρατήσεις, μεγάλους tour operators και αεροπορικές εταιρίες, επιτρέπουν αυτήν την αισιοδοξία. Οι εκτιμήσεις -εφόσον, φυσικά, δεν παρουσιαστούν απρόοπτες εξελίξεις- είναι για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα κατά 15%, χωρίς να αποκλείεται και παραπάνω.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK