Ιράκ: Διαδηλωτές ξαναβγήκαν στους δρόμους

Ιράκ: Διαδηλωτές ξαναβγήκαν στους δρόμους

Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν και έπληξαν χθες την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη 

iraw
Τρεις ρουκέτες έπληξαν χθες Κυριακή, για πρώτη φορά απευθείας, την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη την ώρα που σε όλο το Ιράκ χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αψηφούσαν τις δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση των ρουκετών οι ΗΠΑ «ζήτησαν από την κυβέρνηση του Ιράκ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προστατεύσει τις διπλωματικές (μας) εγκαταστάσεις».

Η εκτόξευση των ρουκετών προστίθεται σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν εξαπολυθεί τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, που βρίσκεται στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, και αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές, όμως η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.

Μία ρουκέτα προσγειώθηκε χθες στο καφέ της πρεσβείας την ώρα του δείπνου, ενώ δύο ακόμη έπεσαν σε κοντινό σημείο, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Κλείσιμο

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από την επίθεση, εξήγησε υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η εθνικότητα του θύματος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι από τον Σεπτέμβριο «έχουν εξαπολυθεί περισσότερες από 14 επιθέσεις από το Ιράν και πολιτοφυλακές που στηρίζει εναντίον του αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ».

Από την πλευρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι κατήγγειλε «την επιθετικότητα» η οποία ενδέχεται «να μετατρέψει το Ιράκ σε εμπόλεμη ζώνη».

«Καταγγέλλουμε τη συνέχιση των παράνομων αυτών ενεργειών, οι οποίες αποδυναμώνουν το κράτος και παραβιάζουν την εθνική του κυριαρχία», τόνισε ο Άμπντελ Μάχντι σε ανακοίνωσή του.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει να αναπτυχθούν στρατεύματα στην περιοχή και να διεξαχθούν έρευνες προκειμένου να συλληφθούν οι δράστες της επίθεσης.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ένας Αμερικανός εργαζόμενο σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας σκοτώθηκε από ρουκέτα που έπεσε σε βάση στο βόρειο Ιράκ.

Σε αντίποινα η Ουάσινγκτον διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές στις 29 Δεκεμβρίου εναντίον πολλών βάσεων της Κατάιμπ Χεζμπολάχ, μιας σιιτικής ένοπλης οργάνωσης στο Ιράκ, μέλος του παραστρατιωτικού συνασπισμού Χασντ αλ Σάαμπι στον οποίο κυριαρχούν φιλοϊρανικές ομάδες και ο οποίος πλέον έχει ενταχθεί στον τακτικό στρατό της χώρας.

Τουλάχιστον 25 μαχητές της Κατάιμπ Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από τις επιδρομές και στις 31 Δεκεμβρίου χιλιάδες υποστηρικτές της επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία.

Περίπου 5.200 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ. Το αντιαμερικανικό αίσθημα έχει ενισχυθεί μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου.

Ο ισχυρός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ διοργάνωσε την Παρασκευή στη Βαγδάτη μεγάλη συγκέντρωση των υποστηρικτών του ζητώντας την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Multiple rockets hit near U.S. embassy in Baghdad


«Μόνο για εσένα, Ιράκ!»

Χιλιάδες φοιτητές που σχημάτιζαν με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατούσαν ιρανικές σημαίες βγήκαν ξανά χθες Κυριακή στους δρόμους και τις πλατείες της ιρακινής πρωτεύουσας και σε πολλές πόλεις στο νότιο Ιράκ.

Στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα ένας διαδηλωτής είχε γράψε σε πανό: «Μόνο για εσένα, Ιράκ!», αναφερόμενος στην άρνηση του αντικυβερνητικού κινήματος να δεχθεί την ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας ξένων δυνάμεων.

Στη Νασιρίγια οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Ένας εξ αυτών σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα.

Στη Βαγδάτη οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν ξανά χθες πραγματικές σφαίρες για να διαλύσουν μικρές συγκεντρώσεις στις πλατείες Χαλάνι και Ουάτμπα, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης.

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομίας, ενώ ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε. Τουλάχιστον 17 ακόμη τραυματίστηκαν, οι έξι από τους οποίους από σφαίρες, επεσήμανε αστυνομική πηγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης