Ιαπωνία: Ο υπουργός Περιβάλλοντος σπάει το ταμπού και παίρνει άδεια πατρότητος

Ιαπωνία: Ο υπουργός Περιβάλλοντος σπάει το ταμπού και παίρνει άδεια πατρότητος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σιντζίρο Κοϊζούμι γίνεται το πρώτο μέλος κυβέρνησης της Ιαπωνίας που παίρνει μια τέτοια απόφαση – Η άδειά του θα διαρκέσει συνολικά δύο εβδομάδες, ωστόσο θα υπάρχουν εξαιρέσεις για σημαντικές δημόσιες υποχρεώσεις 

21606617
Άδεια πατρότητας ανακοίνωσε ότι θα πάρει ο Ιάπωνας υπουργός Περιβάλλοντος, Σιντζίρο Κοϊζούμι, που γίνεται το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου της χώρας του που προβαίνει σε τέτοια πράξη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα πάρει την άδεια όταν γεννηθεί το πρώτο του παιδί αυτόν τον μήνα.

Ο Κοϊζούμι είναι 38 ετών, γνώστης των Μέσων ενημέρωσης και παντρεμένος με πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια. Όπως είπε κατά τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, η απόφαση ήταν δύσκολη καθώς έπρεπε να εξισορροπήσει από τη μία τα καθήκοντά του ως υπουργός και από την άλλη την επιθυμία του να είναι με το νεογέννητο μωρό του.

«Θέλω να πάρω σύνολο δύο εβδομάδες ευελιξίας, κάνοντας εξαιρέσεις για σημαντικά δημόσια καθήκοντα», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η απόφασή του θα βοηθούσε στην αλλαγή αντιλήψεων και θα ενθάρρυνε κι άλλους πατεράδες να πράξουν το ίδιο.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα πάρει τις δύο εβδομάδες διαδοχικά, ενώ αναμένεται να εργαστεί εξ αποστάσεως ή λιγότερες ώρες κατά τη διάρκεια της άδειας, η οποία θα διανεμηθεί σε διάστημα τριμήνου από τη γέννηση του παιδιού του.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στήριξε την απόφαση, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει εργασιακή ατμόσφαιρα και κοινωνική αποδοχή και στήριξη για τους άνδρες που ζητούν και λαμβάνουν άδεια πατρότητας.

Κλείσιμο
Παράλληλα, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας ανέφερε ότι ελπίζει ότι η απόφαση του Κοϊζούμι θα έχει θετικό αντίκτυπο σε στάσεις σχετικά με την πατρότητα.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει πρόβλημα γήρανσης πληθυσμού και μείωσης των γεννήσεων. Η κυβέρνηση πρόσφατα ξεκίνησε να προωθεί την άδεια πατρότητος. Για τους δημοσίους υπαλλήλους μπορούν να παίρνουν πάνω από ένα μήνα, στο πλαίσιο του δικαιώματος. Ωστόσο, θεωρείται ότι μόνον 6% από τους πατέρες κάνουν χρήση της άδειας, ενώ οι περισσότεροι λαμβάνουν λιγότερο από 15 ημέρες.

Γιος πρώην πρωθυπουργού, ο Κοϊζούμι χρίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να γίνει ο τρίτος νεαρότερος υπουργός στην Ιαπωνία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήδη, αντιμετωπίζεται ως πιθανός πολιτικός αστέρας, με τα σχόλια και τη συμπεριφορά του να βρίσκονται μόνιμα στο μικροσκόπιο των μίντια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης