SOS από την Unesco: Ανησυχητική η αύξηση στις δολοφονίες δημοσιογράφων

SOS από την Unesco: Ανησυχητική η αύξηση στις δολοφονίες δημοσιογράφων

Τα εγκλήματα αυξήθηκαν κατά 18% μεταξύ 2014 και 2018 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία

000_1LB2A3
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Unesco γις επιχειρήσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και συγκεκριμένα για τα εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων. Σχεδόν το 90% αυτών που ευθύνονται για τις δολοφονίες δημοσιογράφων που καταγράφηκαν μεταξύ 2006 και 2018 στον κόσμο «δεν τιμωρήθηκαν», καταγγέλλει η Unesco σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, που καταγγέλλει αυτή την ατιμωρησία, 1.109 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν κατά την περίοδο αυτή.

Εξάλλου, τα εγκλήματα αυτά αυξήθηκαν κατά 18% μεταξύ 2014 και 2018 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η πιο φονική για τον τύπο η περιοχή των αραβικών κρατών

Η περιοχή των αραβικών κρατών ήταν η πιο φονική για τον Τύπο (30% των δολοφονιών παγκοσμίως), ακολουθεί η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (26%) καθώς και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (24%). Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων, το Σάββατο.

Η Unesco εργάζεται για την ασφάλεια των δημοσιογράφων μέσω του σχεδίου δράσης του ΟΗΕ για το θέμα αυτό και για το θέμα της ατιμωρησίας.

Από τον Ιούλιο, η Unesco διευθύνει ένα νέο παγκόσμιο ταμείο προστασίας των μμε, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Βρετανίας και του Καναδά που ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν αντίστοιχα 3 εκατομμύρια στερλίνες σε πέντε χρόνια (σχεδόν 3,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και ένα εκατομμύριο δολάρια Καναδά (765.000 δολάρια ΗΠΑ).

Το ταμείο αυτό αναμένεται να επιτρέψει την ενίσχυση της νομικής προστασίας των επαγγελματιών των μμε, τη συνέχιση του έργου δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί και τη χρηματοδότηση για την εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας όσων εργάζονται σε εμπόλεμες ζώνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης