Βρετανός υπουργός Οικονομικών: Η συμφωνία του Brexit αντιμετωπίζει ένα σοβαρό εμπόδιο

Βρετανός υπουργός Οικονομικών: Η συμφωνία του Brexit αντιμετωπίζει ένα σοβαρό εμπόδιο

«Είναι αυτονόητο ότι αυτό που πετύχαμε με τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι η σωστή προσέγγιση για την οικονομία μας, πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική», είπε ο Σάτζιντ Τζαβίντ

brexit
Μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Σάτζιντ Τζαβίντ μίλησε για το νέο στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των Συντηρητικών. 

«Η συμφωνία του Brexit στην οποία κατέληξε η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ένα σοβαρό εμπόδιο κατά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο το Σάββατο αλλά η έγκρισή της είναι καλύτερη από την εναλλακτική μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε.

«Είναι αυτονόητο ότι αυτό που πετύχαμε με τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι η σωστή προσέγγιση για την οικονομία μας, πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική», είπε ο Τζαβίντ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο συναντήσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είναι η σωστή ενέργεια για τον λόγο αυτό αλλά επίσης -και αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα- είναι η σωστή ενέργεια για τη δημοκρατία μας».

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, η συμφωνία κατέστη τελικά δυνατή, κυρίως γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχτηκε τους τελωνειακούς ελέγχους στο «σημείο εισόδου», κάτι που επιτρέπει την αποφυγή συνοριακών ελέγχων στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει την ενιαία αγορά.

«Επιτρέπει επίσης να αποφευχθεί το χάος και η συγκρουασιακή ατμόσφαιρα μεταξύ της Ε.Ε. και του Ην. Βασιλείου», επισήμανε, λέγοντας ότι τώρα «περιμένουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Βρετανικό κοινοβούλιο […] Η μπάλα βρίσκεται στο βρετανικό γήπεδο» είπε.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. «Η ΕΕ πάντα βάζει πρώτα τους ανθρώπους», τόνισε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η πολιτική δήλωση παρέχει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ενώ η συμφωνία έγινε εφικτή μετά τη συναίνεση του Ιρλανδού πρωθυπουργού. Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος που υπήρξε συμφωνία, αλλά και θλιμμένος γιατί το Brexit συμβαίνει. Ενδιαφέρουσα ήταν και η απάντηση που έδωσε ο Γιούνκερ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο τι έχει να πει για το 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. «Ότι είχαν δίκιο», ήταν η απάντησή του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης