Νόμπελ Χημείας 2019: Γκούντιναφ, Γουίτινγχαμ και Ακίρα Γιοσίνο οι νικητές

Νόμπελ Χημείας 2019: Γκούντιναφ, Γουίτινγχαμ και Ακίρα Γιοσίνο οι νικητές

Ένας Αμερικανός, ένας Αμερικανοβρετανός και ένας Ιάπωνας οι νικητές

4811176
Η Σουηδική Επιτροπή Απονομής Νόμπελ ανακοίνωσε σήμερα τους νικητές του Νόμπελ Χημείας 2019, οι οποίοι είναι ο Αμερικανός Τζoν Γκούντιναφ, ο Βρετανός Στάνλεϊ Γουίτινγχαμ και ο Γιαπωνέζος Ακίρα Γιοσίνο. Οι τρεις αυτοι ερευνητές τιμώνται με το βραβείο για τη δημιουργία μπαταριών ιόντων λιθίου.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αναφέρει σε δήλωσή της για το έπαθλο των 906 χιλιάδων δολαρίων: «Αυτή η ελαφριά, επαναφορτιζόμενη και ισχυρή μπαταρία χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή παντού, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Επίσης, μπορεί να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα».

Ποιος είναι ο Τζον Γκούντιναφ
john1

Ο Τζον Μπάνιστερ Γκούντιναφ γεννήθηκε 1922 στην Ιένα και είναι Αμερικανός φυσικός και επιστήμονας των υλικών. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές για την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας ηλεκτρικών συσσωρευτών.

Ποιος είναι ο Στάνλει Γουίτινγχαμ
stanleu

O Στάνλει Γουίτινγχαμ είναι Αμερικανοβρετανός χημικός. Είναι καθηγητής φυσικής και διευθυντής στο Ινστιτούτο Έρευνας Υλικών και στο Πρόγραμμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στο πανεπιστήμιο του Μπινχάμπτον, παράτρημα του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. 

Ποιος είναι ο Ακίρα Γιοσίνο 
Κλείσιμο
yoshino_ph01

Ο Ακίρα Γιοσίνο είναι Ιάπωνας χημικός. Είναι ο εφευρέτης της μπαταρίας ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται συχνά σε κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης