Η Μέρκελ τρέμει και η Γερμανία δεν... αισθάνεται καλά

Η Μέρκελ τρέμει και η Γερμανία δεν... αισθάνεται καλά

 Η ατμομηχανή της Ευρωζώνης αποδυναμώνεται αποκαλύπτοντας το τρωτό της σημείο

germania_merkel
Κάτι δεν πάει καλά στη Γερμανία. Η ατμομηχανή της Ευρωζώνης αποδυναμώνεται αποκαλύπτοντας το τρωτό της σημείο.

Οι πολίτες κινδυνεύουν στους δημόσιους χώρους, με τις αρχές να εμφανίζονται ανίσχυρες να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

Υπό το φως της ημέρας άνδρες σπρώχνουν μικρά παιδιά στις ράγες των τρένων, χωρίς λόγο και αιτία. Όπως ακριβώς ο Αμπτέ Αράγια από την Ερυθραία. Ο 40χρονος άνδρας, πατέρας τριών παιδιών, σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο το πρωί της Δευτέρας στη Φρανκφούρτη βυθίζοντας στη θλίψη μία ολόκληρη χώρα.

Οι αποβάθρες των τρένων μετατρέπονται σε σκηνές εγκλημάτων, με τη Γερμανία να δείχνει ανέλπιστα εύθραυστη. Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, «σημαία» της Άνγκελα Μέρκελ στην τέταρτη και τελευταία θητεία της στην Καγκελαρία, μπαίνει για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο. Η Γερμανίδα καγκελάριος τρέμει όπως και οι συμπολίτες της. Το θέμα της δημόσιας ασφάλειας τίθεται εκ νέου επί τάπητος με τους μετανάστες να γίνονται δολοφόνοι στις χώρες όπου βρίσκουν καταφύγιο. Η διαδικασία ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία δαινομονοποιείται...

Ο θάνατος ενός οκτάχρονου αγοριού στον κεντρικό σταθμό της Φρανκφούρτης ρίχνει λάδι στη δημόσια αντιπαράθεση για τη γερμανική μεταναστευτική πολιτική. Το θέμα της αστυνόμευσης στη χώρα κινητοποιεί την κυβέρνηση της Βερολίνου εν μέσω θέρους.

Το σχέδιο ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπως και στα σύνορα της χώρας, τίθεται σε εφαρμογή.

 «Αυτό που μου φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι μια αυξημένη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων σε δημόσιους χώρους. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα αυξήσει αισθητά την παρουσία της σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και  θα  διενεργούνται περιστασιακοί στοχευμένοι έλεγχοι —που δεν είναι αισθητοί, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικοί— στις περιοχές κοντά στα σύνορα», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ. 

Η φρίκη που έζησε η 40χρονη μητέρα βλέποντας το παιδί της να ξεψυχά μπροστά στα μάτια της είναι «βούτυρο στο ψωμί» των Γερμανών ακροδεξιών και του αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD) .

Η πολιτική ανοικτών θυρών του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία αναζωπυρώνει τον δημόσιο διάλογο την ώρα που η Μέρκελ απολαμβάνει τις διακοπές της στο νότιο Τιρόλο —τον αγαπημένο της θερινό προορισμό. Ύστερα από το δημόσιο τρέμουλο που την εξέθεσε τρεις φορές στα μάτια των συμπολιτών της, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να το διαγράψει από τη μνήμη της. Το ίδιο και οι Γερμανοί πολίτες. Προσπαθούν να ξεχάσουν αυτό που συνέβη στη Φρανκφούρτη και τους υπενθυμίζει ότι η χώρα τους δεν μπορεί να τους εγγυηθεί 100% ασφάλεια.

Κλείσιμο
 Όπως σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα "Neue Zürcher Zeitung", «Κάτι δεν πάει καλά στη Γερμανία. Η χώρα φαίνεται παράξενα εύθραυστη. Αλλά και οι αντιδράσεις των πολιτών και των πολιτικών δείχνουν, ότι πολλοί άνθρωποι δεν συμφωνούν με τη γερμανική μεταναστευτική πολιτική. Οι συζητήσεις για τα νέα μέτρα ασφαλείας στους σταθμούς μαρτυρούν ότι πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς».

Η Γερμανία σκληραίνει την στάση της λαμβάνοντας ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στους 5.600 σιδηροδρομικούς της σταθμούς, γράφει η εφημερίδα "Merkur" του Μονάχου.

«Αυτά που συμβαίνουν στη Γερμανία θέτουν εν αμφιβόλω το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», προσθέτει.

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα αίτια της εγκληματικής πράξης στη Φρανκφούρτη. Η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Φρανκφούρτης Ιζαμπέλ Νόιμαν εξηγεί τον δικό της συλλογισμό:

«Το νέο τραγικό περιστατικό προκαλεί μεγάλη ανησυχία και θέτει ως επιτακτικό πλέον το θέμα ασφάλειας των ταξιδιωτών στις αποβάθρες των σιδηροδρομικών σταθμών».

Την ίδια ώρα, πολιτικοί απ' όλα τα κόμματα ζητούν να αυξηθεί η παρουσία των αστυνομικών και να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Εκπρόσωποι του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» το εξέλαβαν ως ευκαιρία για να στηλιτεύσουν τη γερμανική πολιτική απέναντι στους ξένους.

Η συχνότητα των περιστατικών τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει συναγερμό στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Βαυαρός υπουργός Χορστ Ζεεχόφερ, διέκοψε τις διακοπές του και μετέβη στη Φρανκφούρτη για να ενημερωθεί σχετικά από την αστυνομία.

Η τραγωδία στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης με μία μητέρα να βλέπει το οκτάχρονο γιο της να ξεψυχά στις ράγες του τρένου δικαίως εγείρει πολλά ερωτήματα. Ο 40χρονος δράστης, Χριστιανός ορθόδοξος από την Ερυθραία και πατέρας τριών παιδιών, ζούσε από το 2006 στην Ελβετία. Είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ζυρίχη. Το 2008 η αίτησή του εγκρίθηκε και το 2011 έλαβε άδεια παραμονής στην χώρα. Στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων για πρόσφυγες και μετανάστες, είχε σταθερή εργασία, ενώ μιλούσε καλά γερμανικά και δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές. Τελευταία εργαζόταν στην τεχνική υπηρεσία της δημόσιας επιχείρησης μεταφορών στην Ζυρίχη. Ήταν υποδειγματικό παράδειγμα ενσωμάτωσης, σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές. Ο Αράγια ταξίδεψε ανενόχλητος με τρένο από τη Βασιλεία στη Φρανκφούρτη αν και είχε «φάκελο» στην Ελβετία.

Τον τελευταίο χρόνο είχε επιχειρήσει να κλειδώσει την οικογένειά του στο διαμέρισμα όπου διέμενε αλλά και να στραγγαλίσει μία γειτόνισσά του. Οι ελβετικές αρχές τον είχαν βάλει στο...μάτι, ωστόσο, ο ίδιος κατάφερε όχι μόνο να περάσει στη Γερμανία απαρατήρητος αλλά και να γίνει ο δολοφόνος ενός οκτάχρονου αγοριού.

Το Βερολίνο δεν είχε καμία ενημέρωση ότι ο άνδρας αυτός ήταν επικίνδυνος. Ο 40χρονος Αμπτέ Αράγια είχε διαγνωστεί με ψυχολογικά προβλήματα . Από τις 25 Ιανουαρίου σταμάτησε να εργάζεται, όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Ελβετίας.

Από τις αρχές της Ζυρίχης , οι οποίες είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε η σύζυγός του, δεν είχαν διαβιβαστεί στοιχεία ούτε προς την Γερμανία ούτε προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο επικεφαλής της Αστυνομίας, ο άνδρας ήταν άγνωστος και στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Γιόνας Γκεμπρεχιβέτ, δημοσιογράφος από την Ερυθραία στην Ελβετία, δήλωσε ότι οι συμπατριώτες του Αράγια βιώνουν τις τελευταίες μία άνευ προηγουμένου ρατσιστική συμπεριφορά.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τα μηνύματα μίσους στο διαδίκτυο», δήλωσε.

Σε βάρος του δράστη απαγγέλθηκαν κατηγορίες για μία δολοφονία και δύο απόπειρες δολοφονίας, εναντίον της μητέρας του αγοριού, η οποία έπεσε στις γραμμές αλλά κατόρθωσε να αποφύγει την διερχόμενη αμαξοστοιχία και μιας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία δεν έπεσε στις γραμμές αλλά υπέστη σοβαρό τραυματισμό στον ώμο.
 
Τα απανωτά περιστατικά... «τρέλας» σε σταθμούς τρένων εγείρουν έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Πώς να διανοηθεί ο ανθρώπινος νους ότι ένας άνδρας και, μάλιστα πατέρας τριών παιδιών, αποφασίζει να σπρώξει ξαφνικά μία μητέρα και το οκτάχρονο παιδί της στις ράγες του τρένου; Αλλά και μία ηλικιωμένη γυναίκα;

«Η τραγωδία στη Φρανκφούρτη ήταν μια πράξη τρέλας», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:

«Ένας 40χρονος άντρας σπρώχνει μία 40χρονη μητέρα και τον οκτάχρονο γιο της στις ράγες του τρένου στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης. Η μητέρα μπόρεσε να σωθεί, όμως ο γιος της δεν τα κατάφερε...  Το κίνητρό του: ασαφές! Δεν έχει καμία σχέση με τη μητέρα και το παιδί. Ο άντρας με το γκρίζο σακάκι, αφού έσπρωξε το αγόρι, άρχισε να τρέχει στις ράγες του τρένου. Στη συνέχεια διασχίζει έναν παρακείμενο δρόμο. Αλλά δεν πάει μακριά! Ένας αστυνομικός τον συλλαμβάνει και η αστυνομία μπλοκάρει μεγάλα τμήματα του σιδηροδρομικού σταθμού για αρκετές ώρες. Πολλοί άνθρωποι αγκαλιάζονται και ξεσπούν σε κλάματα. Η μητέρα του νεκρού αγοριού υπέστη  νευρικό κλονισμό...».

«Αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά!... Οι αποβάθρες των τρένων μετατρέπονται σε σκηνές εγκλήματος. Ξανά και ξανά αθώοι άνθρωποι καταλήγουν στις ράγες των τρένων.

«Στις 20 Ιουλίου, ο 28χρονος Τζάκσον Β., σερβικής καταγωγής, οδήγησε με τον ίδιο τρόπο στο θάνατο την 34χρονη Άνια, μητέρα ενός 13χρονου κοριτσιού. Η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στον σιδηροδρομικό σταθμό  «Voerde» στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Ασαφές προς το παρόν το κίνητρό του.

Στις 27 Ιανουαρίου, οι 16χρονοι συμμαθητές Λούκα και Φρεντερίκ επέστρεφαν από ένα πάρτι. Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Νυρεμβέργης διαπληκτίστηκαν με δύο 17χρονους νέους. Ξαφνικά οι δύο άνδρες σπρώχνουν τους 16χρονους στις ράγες. Δευτερόλεπτα αργότερα περνάει τρένο σκοτώνοντας τα δύο αγόρια. Οι 17χρονοι κατηγορούνται για δολοφονία.

Όπως υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα "Bild", τα φρικαλέα αυτά περιστατικά δεν είναι γερμανικό φαινόμενο. Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί σε Ινδία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία και Ρωσία με τους δράστες να παλεύουν με τους... δαίμονές τους: πρόκειται για είτε  ψυχικά διαταραγμένα άτομα είτε για άτομα που βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ και διαφόρων ουσιών.

Σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν ληφθεί μέτρα για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό "Focus". Σε πολλούς σταθμούς του μετρό στο Παρίσι —όπως στην στάση «Invalides»— έχουν τοποθετηθεί γυάλινες πόρτες στις αποβάθρες οι οποίες ανοίγουν αφού σταματήσει το τρένο για να επιβιβαστεί το κοινό. Το ίδιο ισχύει στη Ρώμη και τη Σιγκαπούρη.

Δείτε βίντεο: Η Μέρκελ τρέμει και η Γερμανία δεν... αισθάνεται καλά
Η Μέρκελ τρέμει και η Γερμανία δεν... αισθάνεται καλά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης