Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρος της Κομισιόν - Λαγκάρντ για ΕΚΤ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρος της Κομισιόν - Λαγκάρντ για ΕΚΤ

Το χαρτοφυλάκιο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -υπουργός Άμυνας της Γερμανίας- αλλά και το γεγονός πως είναι γυναίκα λειτουργούν υπέρ της υποψηφιότητάς της καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει ζητήσει τουλάχιστον δυο γυναίκες  στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ - Το όνομα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ακούγεται για την ΕΚΤ -Δείτε τη λίστα με τα ονόματα που προκρίνει ο γαλλογερμανικός άξονας

synthesi_main01
Με καθυστέρηση μιας ώρας ξεκινά  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. Πλέον, δύο κυρίες προβάλλονται ως φαβορί για την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Πρόκειται για την Γερμανίδα υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ, αντίστοιχα.

Μετά τη χθεσινή αποτυχία της Συνόδου Κορυφής, νέα ονόματα ακούγονται ως πιθανοί υποψήφιοι, οι οποίοι ενδεχομένως να μπορέσουν να βρουν την απαραίτητη πλειοψηφία. Σε αυτό συνέβαλε και η δήλωση της Άνγκελα Μερκελ η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο έκανε λόγο για μια «καινούργια δυναμική». Η απόφαση της καγκελαρίου να στηρίξει τη συμφωνία Τιμερμανς - Βεμπερ, η οποία προέβλεπε ο πρώτος να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν και ο δεύτερος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκαλε «εμφύλια διαμάχη» στα στελέχη του ΕΛΚ.

Οι χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) μαζί με την Ιταλία απορρίπτουν τον Φρανς Τιμερμανς και προτείνουν την πρώην Επίτροπο και ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλινα Γκεοργκιεβα από τη Βουλγαρία. Στήριξη φαίνεται να έχει και από την Ιρλανδία και την Λετονία.

Ωστόσο σήμερα στις Βρυξέλλες ακούγεται έντονα το όνομα της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. Το χαρτοφυλάκιό της αλλά και το γεγονός πως είναι γυναίκα λειτουργούν υπέρ της υποψηφιότητας της καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει ζητήσει τουλάχιστον δυο γυναίκες  στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. Το όνομα του πρώην Επιτρόπου και επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit ,Μισέλ Μπαρνιέ ακούγεται εκ νέου ως πιθανός συμβιβασμός, ωστόσο ο Γάλλος πολιτικός απορρίπτεται από ομάδα κρατών -μελών στις οποίες κυριαρχεί η Αυστρία. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας επανέλαβε ότι πρεπει να υπάρξει συμβιβασμός με το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζει τον Φρανς Τιμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν.
Κλείσιμο
merkel_ursula


Η Γερμανίδα και η Γαλλίδα για ΕΕ και ΕΚΤ

H πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το αξίωμα του προέδρου της Kομισιόν αποτελεί έκπληξη. Χθες το όνομα της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας είχε ακουστεί έντονα για το αξίωμα της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επιτρόπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε.Σήμερα όμως η Ούρσουλα του γερμανικού στρατεύματος θεωρείται μία καλή λύση για την προεδρία της Κομισιόν.
Για τη γαλλική εφημερίδα «Liberation», μία Γερμανίδα στο «τιμόνι» της Κομισιόν και μία Γαλλίδα στο τιμόνι της ΕΚΤ θα ήταν η καλύτερη λύση για τον γαλλογερμανικό άξονα. Το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ για να διαδεχτεί τον Μάριο Ντράγκι παίζει αρκετά.

Η λίστα του γελλογερμανικού άξονα

Η λίστα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες με τα πρόσωπα που προαλείφονται για τα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt»:

1. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν: Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, είναι ένα συμβιβαστικό πρόσωπο και θεωρείται κατάλληλη για να διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
2. Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ: Η Γαλλίδα «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ θεωρείται καλή λύση για να διαδεχτεί τον Μάριο Ντράγκι.
3. Το αξίωμα του επικεφαλής του Ευρωπαικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.
4.Ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς αναλαμβάνει το αξίωμα του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

5.Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- επί 2,5 χρόνια ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ και επί 2,5 χρόνια οι Σοσιαλιστές.
6.Επίτροπος της Ε.Ε σε θέματα Βιομηχανίας-Οικονομίας: Ολλανδός Σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς
7.Επίτροπος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ: Η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο, πρώην υπουργός Οικονομίας και πρώην γενική διευθύντρια για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης