Εκλογές στη Γουατεμάλα: Στον «τελικό» Σάντρα Τόρες και Αλεχάντρο Γιαματέι

Εκλογές στη Γουατεμάλα: Στον «τελικό» Σάντρα Τόρες και Αλεχάντρο Γιαματέι

Στις 11,6 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά μεταξύ τους στον πρώτο γύρο - Προβλήματα στους υπολογιστές, οδήγησαν στη διαδικασία επαλήθευσης των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου

21324967
Μετά την επαλήθευση των εκλογικών πρακτικών, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) της Γουατεμάλας επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα, τη 16η Ιουνίου, παρά τις πολλές καταγγελίες για παρατυπίες.

Βάσει των αποτελεσμάτων όπως επαληθεύτηκαν από το TSE, η πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες, υποψήφια ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, και ο γιατρός και πρώην διευθυντής φυλακών Αλεχάντρο Γιαματέι, υποψήφιος της δεξιάς, κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις και θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, την 11η Αυγούστου, για την τετραετή θητεία στην προεδρία.

Με το 99% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, η Τόρες εξασφάλισε 25,54% των ψήφων (λίγες περισσότερες από 1,1 εκατ.), ποσοστό σημαντικά υψηλότερο του Γιαματέι, ο οποίος συγκέντρωσε το 13,95% (608.083 ψήφους).

Οι παρατυπίες και οι ασυμφωνίες που διαπιστώθηκαν στην καταμέτρηση με υπολογιστές σε σχέση με την χειρωνακτική καταμέτρηση οδήγησαν στη διαδικασία επαλήθευσης και ανακαταμέτρησης. Σύμφωνα με το TSE, τα προβλήματα οφείλονταν σε ανθρώπινο λάθος στον προγραμματισμό των υπολογιστών και επηρέασαν κυρίως τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των δημάρχων και των μελών της εθνοσυνέλευσης.

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από τον αποκλεισμό μιας σημαντικής μορφής του αγώνα εναντίον της διαφθοράς στη Γουατεμάλα. Η Θέλμα Αλντάνα, πρώην δικαστικός και πρώην γενική εισαγγελίας, δεν μπόρεσε να συμμετάσχει εξαιτίας έρευνας σε βάρος της για κατάχρηση, που η ίδια διατείνεται ότι έχει πολιτικά κίνητρα. Η εκστρατεία σημαδεύτηκε επίσης από τις απειλές κατά της ζωής του εισαγγελέα του εκλογοδικείου, που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Παρά τα πολλά περιστατικά και τη σωρεία καταγγελιών υποψηφίων περί νοθείας, η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έκρινε ότι «τα αποτελέσματα αντανακλούν την πραγματικότητα».

Κλείσιμο
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ταραχές που ξέσπασαν μετά την ψηφοφορία στα μέσα Ιουνίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης