«Madame La Presidente»: Η Μπριζίτ Μακρόν κάνει κουμάντο στο Ελιζέ

«Madame La Presidente»: Η Μπριζίτ Μακρόν κάνει κουμάντο στο Ελιζέ

Tο βιβλίο «Madame La Presidente» (Κυρία Πρόεδρε) κυκλοφορεί σήμερα ταράζοντας τα νερά στο Μέγαρο των Ηλυσίων

bri
Η Μπριζίτ Μακρόν είναι η «σιδηρά κυρία» του Ελιζέ. Είναι αυτή που έχει το «πάνω χέρι» στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπως γράφει το βιβλίο, υπό τον τίτλο: «Mαdame La Presidente» (Κυρία πρόεδρε) που κυκλοφορεί σήμερα στη Γαλλία . Αν και πανίσχυρη, το τρωτό της σημείο είναι ένα: όταν ακούει τα κακόγουστα σχόλια για τη διαφορά ηλικίας της με τον 41χρονο σύζυγό της, Εμανουέλ Μακρόν.

Στο βιβλίο (εκδόσεις Plon) που υπογράφουν οι πολιτικές συντάκτριες της εφημερίδας «Le Parisien», Αβά Νταμσιντί και Ναταλί Σικ, καταγράφονται μαρτυρίες συμβούλων του προεδρικού ζεύγους σκιαγραφώντας τον ρόλο της Μπριζίτ στο Ελιζέ.

Η «Πρώτη Κυρία» αρνείται το ρόλο της «γλάστρας» και βγαίνει μπροστά ως η βασική σύμβουλος του προέδρου της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Στο επίμαχο βιβλίο αναφέρεται ως η νέα «Μαρία Αντουανέτα» της Γαλλίας. Η Μπριζίτ με το ακριβό γούστο είναι σύζυγος, ερωμένη και κηδεμόνας του Εμανουέλ Μακρόν. Επιλέγει όχι μόνο τις γραβάτες του αλλά και τους υπουργούς του. «Χτενίζει» τις ομιλίες του κι έχει τεράστια επιρροή στο έργο του.

Η 65χρονη Μπριζίτ είναι αυτή που είπε στο Μακρόν ότι το Ελιζέ χρειάζεται επειγόντως ανακαίνιση, ύψους 600.000 ευρώ.Η πρώην δασκάλα και πρότυπο της γαλλικής φινέτσας «χώνει τη μύτη» της στο έργο του Μακρόν με τους άρρενες συνεργάτες του Γάλλου προέδρου να ονειρεύονται το θάνατό της... Θα ήταν καλύτερα ως θλιμμένος χήρος... φέρεται να λένε. Ότι είναι σήμερα ο Μακρόν το οφείλει στη Μπριζίτ. Η επιρροή της στον Γάλλο πρόεδρο προκαλεί ζήλια στους συνεργάτες του, όπως αναφέρεται στις σελίδες του βιβλίου «Madame La Presidente». Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας "φίλος" του ζευγαριού δήλωσε: «Της οφείλει τα πάντα. Αν είναι πρόεδρος, το οφείλει σε αυτήν».

Κλείσιμο
elyse1


Το βιβλίο για την Μπριζίτ Μακρόν κάνει μία αναφορά στα κακόγουστα σχόλια που δέχτηκε όταν έγινε γνωστό το ειδύλλιο του ζευγαριού. Εκτός από επικριτές της, έχει και ένθερμους υποστηρικτές όπως τη Μιριέλ Πενικό. Για την Υπουργό Εργασίας της Γαλλίας, η Μπριζίτ Μακρόν «έχει αυτή την αξιοπρέπεια των μεγάλων γυναικών».

Στους κόλπους της κυβέρνησης, η Μπριζίτ έχει κάποιες προτιμήσεις. Ήταν αυτή που έδειξε στον Μακρόν τον Ζαν -Μισέλ Μπλανκέ που διηύθυνε την ανώτερη εμπορική σχολή «Essec» για το υπουργείο Παιδείας.Η Μπριζίτ Μακρόν στηρίζει έμπρακτα δύο γυναίκες:την Μαρλέν Σκιαπά, υφυπουργό αρμόδια για την Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και την Ανιές Μπιζίν, υπουργό Αλληλεγγύης και Υγείας. Είναι τόσο καταλυτικός ο ρόλος της που για τον Ζεράρ Κολόμπ, πρώην υπουργό Εσωτερικών, ίσως θα έπρεπε να τεθεί η Μπριζίτ επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του κόμματος Μακρόν για τις ευρωεκλογές. Θεωρώντας «άθλια» την παραίτηση του υπουργού Οικολογίας ,Νικολά Ιλό που την ανακοίνωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο, η Μπριζίτ επηρέασε τον πρόεδρο να μην δεχτεί τον οικολόγο μετά την παραίτησή του.

Ένα σοβαρό «φάουλ» της Μπριζίτ ήταν η παρουσίαση στην εφημερίδα «Le Monde» της τσουχτερής ανακαίνισης στο Μέγαρο των Ηλυσίων την ώρα που τα «Κίτρινα Γιλέκα» είχαν κατακλύσει τους δρόμους του Παρισιού ζητώντας, μεταξύ άλλων, αύξηση του κατώτατου μισθού.Η Μπριζίτ έκανε σαρωτικές αλλαγές στα δωμάτια όπου είχαν καταλύσει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και δύο από τις γυναίκες της ζωής του:αρχικά η Βαλερί Τριερβελέρ και εν συνεχεία η ηθοποιός Ζουλί Γκαγιέ. Η Μπριζίτ έβαλε κουκέτες για τα εγγόνια της και το μόνο που άφησε στα δωμάτια ήταν τα στρώματα των κρεβατιών.

Η «Πρώτη Κυρία» δέχεται συνεχώς επιθέσεις για την ηλικία της και προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει με χιούμορ.«Θα γεράσω, δεν το διαλέγω», υποστηρίζει .Η διαφορά ηλικίας με τον σύζυγό της είναι μια πραγματικότητα που η Μπριζίτ δεν φοβάται να αντιμετωπίσει παρά το γεγονός ότι το θέμα είναι λεπτό, όπως γράφουν οι δύο Γαλλίδες δημοσιογράφοι.

Η 65χρονη πρώην καθηγήτρια που δίδασκε γαλλικά και θέατρο ανησυχεί για τα εγγόνια της και θέλει να τα κρατήσει μακριά από κακόβουλα σχόλια προς το πρόσωπό της. Σ' ένα απόσπασμα του βιβλίου γίνεται λόγος για τα λευκά μαλλιά του Γάλλου προέδρου που ολοένα και πληθαίνουν. Η Μπριζίτ έσπευσε να σχολιάσει θετικά τις λευκές τρίχες του συζύγου της:

«Ξέρεις, εγώ βλέπω σε αυτό κάτι καλό, ότι εκείνος γερνά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Ίσως να θέλει να με φτάσει!».

Από την πλευρά του, «O Mακρόν θέλει συνεχώς να κρατάει το χέρι της συζύγου του, να νιώθει ότι είναι εκεί, δίπλα του. Χρειάζεται την Μπριζίτ γιατί είναι η «πυξίδα» του, η «άγκυρά του», γράφουν οι δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Le Parisien» επικαλούμενες μαρτυρίες του περιβάλλοντος του προέδρου. Η Μπριζίτ, όπως γράφει το βιβλίο, δεν σταματά να τον συμβουλεύει...Φέρεται να του ζητάει να μιλάει συχνότερα με τον κόσμο, να απευθύνεται συχνότερα στον λαό και να διώξει από πάνω του την ρετσινιά του «προέδρου των πλουσίων» που του έχουν φορτώσει οι αντίπαλοί του. «Οι Γάλλοι δεν τον καταλαβαίνουν! Πρέπει να μιλάει περισσότερο και με περισσότερη σαφήνεια», φέρεται να υποστηρίζει σε συμβούλους του Ελιζέ η Μπριζίτ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης