Ουγγαρία: Χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους υπέρ του πανεπιστημίου του Τζορτζ Σόρος

Ουγγαρία: Χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους υπέρ του πανεπιστημίου του Τζορτζ Σόρος

Σε μία εβδομάδα εκπνέει η διορία για την ανάκληση της απόφασης Όρμπαν, μέσω της οποίας «εξορίζονται» όλα τα αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα από την ουγγρική επικράτεια

000_1B292B
Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σήμερα σε μια πορεία, που οργάνωσαν φοιτητές, αξιώνοντας εγγυήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία και αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές και ιδιαίτερα την απόφαση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να κλείσει το πανεπιστημιακό ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος στη Βουδαπέστη, με συνέπεια να δρομολογείται η μεταφορά του στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη.

Το Central European University (CEU) ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθεί στη Βιέννη εκτός κι αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συμφωνήσει έως την 1η Δεκεμβρίου να διασφαλίσει ένα νόμιμο πλαίσιο για τη λειτουργία του στην Ουγγαρία.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε έξω από τα κτίρια του πανεπιστημίου Corvinus, στις όχθες του ποταμού Δούναβη, είπαν ότι πρέπει να προασπιστούν το ακαδημαϊκό κλίμα που συμβολίζει το CEU, αυτό της ελεύθερης σκέψης και του ανοικτού διαλόγου.

000_1B28WO

«Το CEU αντιπροσωπεύει την ελεύθερη εκπαίδευση και την πολυπολιτισμικότητα… Έχω βαρεθεί με όσα συμβαίνουν εδώ» δήλωσε η 63χρονη Μαρία Παλμάι, μια συνταξιούχος τραπεζικός.

Κλείσιμο
Φοιτητές και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το ELTE και το Corvinus, έδωσαν επίσης το παρόν στην πορεία.

Η απόφαση του CEU να μεταφέρει εκτός χώρας τα αμερικανικά πιστοποιημένα προγράμματα, στη Βιέννη ακολουθεί τη μακροχρόνια μάχη με την κυβέρνηση Όρμπαν, περιλαμβανομένων των αλλαγών στο νομικό πλαίσιο, που θεωρήθηκαν ότι στοχοθετούν το CEU.

Η συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση κατηγορεί τον Σόρος ότι εξυφαίνει μια συνωμοσία για να καταστρέψει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό «πλημμυρίζοντας» την ήπειρο με μετανάστες. Ο Σόρος υποστηρίζει ότι η στήριξή του προς τους μετανάστες είναι μέρος της φιλανθρωπικής δράσης του.

000_1B28RE



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης