Brexit: Η απόφαση για τα ιρλανδικά σύνορα θα ληφθεί τον Ιούλιο του 2020

Brexit: Η απόφαση για τα ιρλανδικά σύνορα θα ληφθεί τον Ιούλιο του 2020

Για τον Ιούλιο του 2020 παρέπεμψαν το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων για το Brexit ΕΕ και Βρετανία – Η Μέι καλείται να πείσει το υπουργικό συμβούλιο να αποδεχθεί τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες 

brexit2
Για τον Ιούλιο του 2020 παραπέμπει την απόφαση για τα σύνορα Βρετανίας – Ιρλανδίας το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξαν Βρυξέλλες και Λονδίνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας, ΕΕ και Βρετανία θα αποφασίσουν τον Ιούλιο του 2020 τι θα πρέπει να γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ανοικτό ιρλανδικό σύνορο μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Brexit, στην περίπτωση που δεν υπάρχει μια νέα εμπορική συμφωνία, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, η Βρετανία θα έχει δύο επιλογές. Η πρώτη αφορά στην παράταση της μεταβατικής περιόδου για μετά τον Δεκέμβριο του 2020 και πιθανώς μέχρι το τέλος του 2021. Η δεύτερη προβλέπει τη σύναψη «στοιχειώδους τελωνειακής ρύθμισης που θα καλύπτει όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στην οποία η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας θα είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένη με τους τελωνειακούς κανονισμούς και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την παραγωγή, δήλωσαν τρεις διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Πάντως, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας προσπαθεί να πείσει σήμερα τους υπουργούς της να αποδεχθούν το σχέδιο συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά τους, ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι η επιλογή της τελωνειακής ρύθμισης περιλαμβάνει ρήτρες για να διασφαλίσει «ίσους όρους», ορίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς της ΕΕ για την κρατική βοήθεια και τον ανταγωνισμό, το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις - κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit στο διχασμένο Συντηρητικό κόμμα.

Η Βόρεια Ιρλανδία θα μείνει εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, εάν η λύση έκτακτης ανάγκης για να παραμείνουν ανοιχτά τα ιρλανδικά σύνορα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν υπάρχει μια μεμονωμένη συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

Κλείσιμο
Μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι τρόποι αποχώρησης από την τελωνειακή ένωση. Οι Βρυξέλλες θέλουν να γίνει κάτι τέτοιο μέσω ενός κοινού μηχανισμού διαιτησίας της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου –της Κοινής Επιτροπής– που θα συσταθεί μετά το Brexit. Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα ζητήσουν τη συμβουλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ).

Από την άλλη, το Λονδίνο θέλει να έχει τη δυνατότητα μονομερούς αποχώρησης και σε κάθε περίπτωση, τερματισμό της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης