Μακελειό στις ΗΠΑ: 29 κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον δράστη της σφαγής σε συναγωγή

Μακελειό στις ΗΠΑ: 29 κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον δράστη της σφαγής σε συναγωγή

Κατηγορίες για 29 κακουργήματα απαγγέλθηκαν στον δράστη του μακελειού σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ - Ο ένοπλος Ρόμπερτ Μπάουερ άνοιξε πυρ αδιακρίτως και προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 6

makeleio_us
Για 29 κακουργήματα κατηγορείται ο δράστης του μακελειού σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ, στα βορειοανατολικά της Πενσιλβάνια, όπου έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι έξι.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι με βάση το κατηγορητήριο, στον ένοπλο δράστη Ρόμπερτ Μπάουερ απαγγέλθηκαν 11 κατηγορίες για οπλοχρησία με σκοπό τη διάπραξη φόνου και 11 κατηγορίες για παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος του θρησκεύεσθαι με συνέπεια τον θάνατο των πιστών, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιο για τη δυτική περιφέρεια της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπου βρίσκεται η πόλη Πίτσμπουργκ.

Πριν παραδοθεί φώναζε συνθήματα κατά των Εβραίων

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τρεις αστυνομικοί, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ οι αρχές του Πίτσμπουργκ διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των θυμάτων.

Ο δράστης, ο οποίος βρισκόταν μέσα στον χώρο της συναγωγής, τελικά παραδόθηκε και βρίσκεται υπό κράτηση, ενώ φέρεται να έχει τραυματιστεί. Πρόκειται για έναν λευκό άνδρα, 46 ετών με μούσι, φώναζε πριν παραδοθεί ότι «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν. Δεν θέλω να ζει κανείς απ αυτούς».
Τουλάχιστον τέσσερα όπλα έφερε πάνω του ο 46χρονος Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος άνοιξε πυρ σε εβραϊκή συναγωγή στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους. 

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό ο ένοπλος κρατούσε ένα ημιαυτόματο τυφέκιο AR-15  και ένα πιστόλι τύπου Glock. Ακόμη στον αστράγαλό του βρέθηκε ένα ακόμη όπλο, όπως επίσης και ένα ακόμη πιστόλι στη ζώνη του.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή εξετάζεται ένα «σακίδιο στρατιωτικού τύπου» ελέγχεται στο χώρο της συναγωγής, έπειτα από αναφορές ότι έφερε μαζί του και εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο δράστης παραδόθηκε και φέρεται να είναι τραυματισμένος, ενώ προτού παραδοθεί φώναξε ότι «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν. Δεν  θέλω να ζει κανείς από αυτούς».

Διέθετε λογαριασμό στο Gab

Ο ένοπλος έχει γεννηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 1972, με ακραίες απόψεις περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, ενώ διέθετε  λογαριασμό στο Gab, μέσο κοινωνικής δικτύωσης για ακροδεξιούς εξτρεμιστές και νεοναζί.

Μάλιστα, στην περιγραφή του προφίλ του στο μέσο αποκαλεί τους Εβραίους παιδιά του Σατανά , ενώ έχει αναρτήσει μηνύματα αντισημιτικού περιεχομένου. 

Λίγο πριν εξαπολύσει την φρικαλέα επίθεσή του, ο Μπάουερς είχε αναρτήσει στο λογαριασμό του στο Gab ότι «δεν μπορεί να κάθεται να βλέπει το λαό του να σφαγιάζεται. Γ... τις απόψεις σας, έρχομαι».

Στο ιστορικό των αναρτήσεων του Μπάουερς από τότε που εγγράφθηκε στο μέσο, τον Ιανουάριο, μπορεί κανείς να διακρίνει έναν οργισμένο άνδρα, με αντισημιτικές απόψεις, που έγραφε μηνύματα όπως: «Καθημερινή Υπενθύμιση: η πολυπολιτισμικότητα σημαίνει να διωχθεί ο τελευταίος λευκός άνθρωπος».

Πριν από έναν μήνα, ο 46χρονος από το Πίτσμπουργκ ανήρτησε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν οι επιδόσεις του κατά την εξάσκησή του στο στόχο σε ένα σκοπευτήριο και μια συλλογή από τρία περίστροφα τα οποία αποκαλούσε «η οικογένειά του από glock» (όπως ονομάζεται η εταιρεία κατασκευής).

Ο Μπάουερς είναι καταχωρημένος ως ψηφοφόρος «χωρίς κομματική ταυτότητα» στην κομητεία Αλεγκίνι στην Πενσιλβάνια είχε στραφεί σε ένα μήνυμα και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, που δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την «εισβολή» των Εβραίων στις ΗΠΑ.

«Για την ιστορία, δεν τον ψήφισα ούτε έχω στην κατοχή μου, έχω φορέσει ή ακόμα κι αγγίξει ένα καπέλο με το σύνθημα MAGA» (Make America Great Again), που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

gab
Η επίθεση σημειώθηκε στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) στην συναγωγή «Το Δέντρο της Ζωής», η οποία ήταν κατάμεστη λόγω της λειτουργίας του Σαββάτου. Ο ένοπλος εισέβαλε στο χώρο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Τελικά παραδόθηκε και βρίσκεται υπό κράτηση, ενώ φέρεται να έχει τραυματιστεί. Πρόκειται για έναν λευκό άνδρα, 46 ετών με μούσι, φώναζε πριν παραδοθεί ότι «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν. Δεν θέλω να ζει κανείς απ αυτούς».

Δείτε live εικόνα από το σημείο:





«Μην βγαίνετε από τα σπίτια σας»


Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10 το πρωί του Σαββάτου, ημέρα αργίας των Εβραίων, με αρκετούς πιστούς να έχουν συγκεντρωθεί στη συναγωγή «Το Δέντρο της Ζωής» για τη λειτουργία. Έπειτα από δεκάδες κλήσεις που έγιναν την αστυνομία του Πίτσμπουργκ, περιπολικά περικύκλωσαν τη συναγωγή.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες όπου διακρίνονται αστυνομικοί να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή κρατώντας αυτόματα και φορώντας κράνη. Ασθενοφόρα βρίσκονται επίσης κοντά στη συναγωγή και η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε δρόμους.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν τεράστια, ενώ τη συναγωγή μετέβη και κλιμάκιο της επίλεκτης ομάδας SWAT, ενώ ζητήθηκε ειδικός εξοπλισμός για να ανοίξουν κλειδωμένες πόρτες στους πάνω ορόφους. Όπως έγινε γνωστό ο δράστης ανέβηκε στον τρίτο όροφο του κτιρίου και άρχισε να πυροβολεί προς τους αστυνομικούς. 

Τις έρευνες για το περιστατικό αναλαμβάνει το FBI.
«Μια τέτοια ημέρα, οι πόρτες παραμένουν ανοικτές, τελείται θρησκευτική λειτουργία, οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να βγει» εξήγησε στο KDKA ο Μάικλ Άισενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της συναγωγής, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία ενισχύει την παρουσία της στη συναγωγή για λόγους ασφαλείας μονάχα στις μεγάλες εορτές.

Την ίδια ώρα, ο Τζεφ Φινκελστάιν, ο διευθύνων σύμβουλος της εβραϊκής ομοσπονδίας του Πίτσμπουργκ, είπε σε δημοσιογράφους ότι στη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου παρίστανται συνήθως περίπου 50-60 άνθρωποι στη συναγωγή Δένδρο της Ζωής. Η περιοχή Σκουίρελ Χιλ είναι μια συνοικία με κυρίως εβραϊκό πληθυσμό στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τραμπ: Υπάρχουν πολλά θύματα, ο θεός μαζί τους


Με μήνυμά του στο Twitter, o Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλά θύματα στο Πίτσμπουρκγκ. «Παρακολουθώ τα όσα συμβαίνουν στο Πίτσμπουργκ. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο. Άνθρωποι στην περιοχή Squirrel Hill πρέπει να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί. Προσοχή στον ένοπλο. Ο Θεός μαζί σας»!
Σε δεύτερο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «τα γεγονότα στο Πίτσμπουργκ είναι πολύ πιο λυπηρά από ό,τι θεωρούνταν αρχικά. Μίλησα με τον δήμαρχο και τον κυβερνήτη για να τους ενημερώσω ότι η Ομποσπονδιακή Κυβέρνηση είναι και θα είναι μαζί τους. Θα μιλήσω στα μέσα ενημέρωσης σύντομα και θα κάνω περαιτέρω ανακοινώσεις».
tree
Η συναγωγή «Το Δέντρο της Ζωής»
«Μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχω δει ποτέ μου»

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους αναφορικά με τη σημερινή ένοπλη επίθεση στη συναγωγή ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί». Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ταυτότητά του υπόπτου.

Ο Ουέντελ Χίσριτς μίλησε για 6 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων είναι αστυνομικοί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης