Σοκάρουν οι εικόνες από την Ιαπωνία: Εξαντλημένοι εργαζόμενοι κοιμούνται στο δρόμο με κουστούμια!

Σοκάρουν οι εικόνες από την Ιαπωνία: Εξαντλημένοι εργαζόμενοι κοιμούνται στο δρόμο με κουστούμια!

«Είναι σκοτωμένοι από υπερβολική δουλειά. Είμαστε όλοι στο ίδιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό-καταναλωτικό κρεβάτι, κοιμισμένοι σαν σαλιγκάρια. Οι φωτογραφίες μου ωριμάζουν μαζί μου. Προσπαθώ να θέσω ερωτήματα, να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να σκεφτούν τον εαυτό τους, την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική οργάνωση», τονίζει ο φωτογράφος

awel_jaszczuk
Κοστούμι με ταιριαστές κάλτσες, πουκάμισο, γραβάτα γυαλισμένα παπούτσια. Αυτή την εικόνα έχουν οι περισσότεροι όταν ο λόγος έρχεται σε έναν επιτυχημένο άντρα.

Τι κάνουν, όμως, καλοντυμένοι Ιάπωνες, κουλουριασμένοι σαν έμβρυα στα πεζοδρόμια των μέσων μαζικής μεταφοράς;

astegoi-kostoumia7


Είναι οι «άστεγοι με τα κοστούμια», ένα νέο φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του στην Ιαπωνία και αποτελεί σημείο των καιρών. Σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται για εργαζομένους που δουλεύουν μέχρι πολύ αργά το βράδυ και καταρρέουν από την κούραση στον δρόμο της επιστροφής. Είτε τους παίρνει ο ύπνος στη στάση του λεωφορείου ή του τρένου, είτε δεν προλαβαίνουν τα τελευταία δρομολόγια και μη έχοντας χρήματα για πανάκριβα ξενοδοχεία, επιλέγουν να κοιμηθούν σε πεζοδρόμια και παγκάκια.

Οι υπερβολικές ώρες εργασίας και διάθεση για ένα ποτό μετά την δουλειά, προκειμένου να χαλαρώσουν, κάνουν πολλούς εργαζομένους να απομακρύνονται από το κρεβάτι. Η σκληρή δουλειά αλλά και η μέθη έχουν ως κατάληξη τον ύπνο στο πεζοδρόμιο.

Κλείσιμο
astegoi-kostoumia6


Ο Guardian μίλησε με τον φωτογράφο Pawel Jaszczuk, ο οποίος με την κάμερα του αποτύπωσε έναν από αυτούς τους ιδιότυπους αστέγους που είδε τυχαία σε στάση λεωφορείου. Η αντίθεση της εικόνας του τράβηξε το ενδιαφέρον, η κάμερα την αποτύπωσε και έτσι πέρασε στην αιωνιότητα.

«Η αντίθεση όπου βλέπεις έναν καλοντυμένο άντρα να κοιμάται στον δρόμο, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, μου τράβηξε την προσοχή αλλά το μήνυμα δυνάμωσε στην πορεία», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα.

Κάνοντας βόλτα μεταξύ σταθμών και μπαρ του Τόκιο, κατάλαβε τι συμβαίνει. Οι «άστεγοι με κοστούμι» ήταν γύρω του και έτσι άρχισε να τους φωτογραφίζει.

astegoi-kostoumia5


«Είναι καλοντυμένοι, με μια ενδιαφέρουσα συχνά πόζα, εικόνα που μοιάζει να προορίζεται για περιοδικό μόδας που κάνει προχωρημένο κόνσεπτ», αναφέρει ο φωτογράφος.
Στο βιβλίο «High Fashion», ο Jaszczuk γνωρίζει στον κόσμο τη νέα σκληρή πραγματικότητα: άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο με τα κοστούμια τους, ολομόναχοι.

«Είναι σκοτωμένοι από υπερβολική δουλειά. Είμαστε όλοι στο ίδιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό-καταναλωτικό κρεβάτι, κοιμισμένοι σαν σαλιγκάρια. Οι φωτογραφίες μου ωριμάζουν μαζί μου. Προσπαθώ να θέσω ερωτήματα, να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να σκεφτούν τον εαυτό τους, την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική οργάνωση», τονίζει.

astegoi-kostoumia3


«Κι όμως…οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ανθρώπους που τους έχουν εκμεταλλευτεί, που δουλεύουν υπερβολικά, που στρεσάρονται πολύ και που είναι εξουθενωμένοι. Θέλουμε όντως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;» αναρωτιέται.

Ο Pawel Jaszczuk είναι ένας από τους σπουδαιότερους φωτογράφους, ο οποίος φωτογράφιζε την πόλη και τους ανθρώπους του Παρισιού τη νύχτα.

«Ο σκοπός της Τέχνης είναι να ανεβάσει τους ανθρώπους σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης», υπογραμμίζει.

Μέσα από το σοκ των «αστέγων με τα κοστούμια» και τις σκέψεις που προκαλεί η εικόνα τους, ο φωτογράφος καταφέρνει να συνεχίσει μια μεγάλη καλλιτεχνική γενεαλογία.

astegoi-kostoumia
astegoi-kostoumia4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης