Σοκάρουν οι εικόνες από την Ιαπωνία: Εξαντλημένοι εργαζόμενοι κοιμούνται στο δρόμο με κουστούμια!

awel_jaszczuk

«Είναι σκοτωμένοι από υπερβολική δουλειά. Είμαστε όλοι στο ίδιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό-καταναλωτικό κρεβάτι, κοιμισμένοι σαν σαλιγκάρια. Οι φωτογραφίες μου ωριμάζουν μαζί μου. Προσπαθώ να θέσω ερωτήματα, να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να σκεφτούν τον εαυτό τους, την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική οργάνωση», τονίζει ο φωτογράφος

Κοστούμι με ταιριαστές κάλτσες, πουκάμισο, γραβάτα γυαλισμένα παπούτσια. Αυτή την εικόνα έχουν οι περισσότεροι όταν ο λόγος έρχεται σε έναν επιτυχημένο άντρα.

Τι κάνουν, όμως, καλοντυμένοι Ιάπωνες, κουλουριασμένοι σαν έμβρυα στα πεζοδρόμια των μέσων μαζικής μεταφοράς;

astegoi-kostoumia7


Είναι οι «άστεγοι με τα κοστούμια», ένα νέο φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του στην Ιαπωνία και αποτελεί σημείο των καιρών. Σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται για εργαζομένους που δουλεύουν μέχρι πολύ αργά το βράδυ και καταρρέουν από την κούραση στον δρόμο της επιστροφής. Είτε τους παίρνει ο ύπνος στη στάση του λεωφορείου ή του τρένου, είτε δεν προλαβαίνουν τα τελευταία δρομολόγια και μη έχοντας χρήματα για πανάκριβα ξενοδοχεία, επιλέγουν να κοιμηθούν σε πεζοδρόμια και παγκάκια.

Οι υπερβολικές ώρες εργασίας και διάθεση για ένα ποτό μετά την δουλειά, προκειμένου να χαλαρώσουν, κάνουν πολλούς εργαζομένους να απομακρύνονται από το κρεβάτι. Η σκληρή δουλειά αλλά και η μέθη έχουν ως κατάληξη τον ύπνο στο πεζοδρόμιο.

astegoi-kostoumia6


Ο Guardian μίλησε με τον φωτογράφο Pawel Jaszczuk, ο οποίος με την κάμερα του αποτύπωσε έναν από αυτούς τους ιδιότυπους αστέγους που είδε τυχαία σε στάση λεωφορείου. Η αντίθεση της εικόνας του τράβηξε το ενδιαφέρον, η κάμερα την αποτύπωσε και έτσι πέρασε στην αιωνιότητα.

«Η αντίθεση όπου βλέπεις έναν καλοντυμένο άντρα να κοιμάται στον δρόμο, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, μου τράβηξε την προσοχή αλλά το μήνυμα δυνάμωσε στην πορεία», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα.

Κάνοντας βόλτα μεταξύ σταθμών και μπαρ του Τόκιο, κατάλαβε τι συμβαίνει. Οι «άστεγοι με κοστούμι» ήταν γύρω του και έτσι άρχισε να τους φωτογραφίζει.

astegoi-kostoumia5


«Είναι καλοντυμένοι, με μια ενδιαφέρουσα συχνά πόζα, εικόνα που μοιάζει να προορίζεται για περιοδικό μόδας που κάνει προχωρημένο κόνσεπτ», αναφέρει ο φωτογράφος.
Στο βιβλίο «High Fashion», ο Jaszczuk γνωρίζει στον κόσμο τη νέα σκληρή πραγματικότητα: άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο με τα κοστούμια τους, ολομόναχοι.

«Είναι σκοτωμένοι από υπερβολική δουλειά. Είμαστε όλοι στο ίδιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό-καταναλωτικό κρεβάτι, κοιμισμένοι σαν σαλιγκάρια. Οι φωτογραφίες μου ωριμάζουν μαζί μου. Προσπαθώ να θέσω ερωτήματα, να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να σκεφτούν τον εαυτό τους, την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική οργάνωση», τονίζει.

astegoi-kostoumia3


«Κι όμως…οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ανθρώπους που τους έχουν εκμεταλλευτεί, που δουλεύουν υπερβολικά, που στρεσάρονται πολύ και που είναι εξουθενωμένοι. Θέλουμε όντως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;» αναρωτιέται.

Ο Pawel Jaszczuk είναι ένας από τους σπουδαιότερους φωτογράφους, ο οποίος φωτογράφιζε την πόλη και τους ανθρώπους του Παρισιού τη νύχτα.

«Ο σκοπός της Τέχνης είναι να ανεβάσει τους ανθρώπους σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης», υπογραμμίζει.

Μέσα από το σοκ των «αστέγων με τα κοστούμια» και τις σκέψεις που προκαλεί η εικόνα τους, ο φωτογράφος καταφέρνει να συνεχίσει μια μεγάλη καλλιτεχνική γενεαλογία.

astegoi-kostoumia
astegoi-kostoumia4

ΣΧΟΛΙΑ (74)

error 404

Στημένες πόζες στημένες φωτογραφίες που κάνουν μπαμ ότι είναι ψεύτικες.Το αστειο είναι πως τσιμπησαν κάποιοι εγχώριοι κουκουδες κ κάτι ψευτοαριστερούληδες της (!) (συνήθως χαραμοφάηδες τού δημοσίου) να γράφουν κατά του "καπιταλισμού" λες κ στιν καπιταλισμο σε αναγκάζει κανείς να δουλεύεις σαν σκλάβος.Δεν έχουν δει τι εστί κομμουνιστική σκλαβιά όπου ο άνθρωπος δουλεύει μεχρι θανάτου για μια χούφτα ρύζι νιμιχουν πως κομμουνισμός σημαίνει αραλικι κ ξάπλα σαν το ελληνικό δημόσιο

Ξενοδοχος απο Βελιγραδι.

Στημένες πόζες για να καταγγείλει ο τύπος "το ίδιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό-καταναλωτικό κρεβάτι". Τελικά όλοι αυτοί οι χαζοκουλτουροκαλλιτέχνες με άποψη, βρίσκουν ωραίες λέξεις για να ντύσουν την π@π@ρι@ τους. Η πλάκα είναι ότι στη Τζαπάν σε μπουζουριάζουν σε χρόνο dt αν κάνεις ότι κοιμάσαι στον δρόμο. Για ρωτήστε κάνα που εχει πάει προς τα εκεί. Κάποιον ναυτικό ας πούμε, να σας πει το ποίημα. Ρε παντού ίδιες μ@λκες... Έχει χαζέψει ο κόσμος τελικά.

Καπετάν Γιάννης

Δεν το πίστευα τότε που βρισκόμουν στην Ιαπωνία ότι δεν σε κλέβουν έξω στον δρόμο, δεν σε πειράζουν και το κυριότερο ότι βρουν έξω το παραδίδουν. Δεν τους πίστευα και έβαλα στοίχημα (που το έχασα φυσικά) . Σε ένα σταθμό τρένου άφησα ένα τύπου σαμσονάιτ τσάντα χειρός, Με μόνο στοιχείο αναγνώρισης απ έξω το όνομά μου και την διεύθυνσή μου. Δεν θα το πιστέψετε μου το έφεραν εκεί που έμενα. Και ούτε από περιέργεια δεν άνοιξαν το σαμσονάΙτ. Είναι γενικά ένας λαός με εντελώς διαφορετική νοοτροπία και παιδεία. Και για αυτόν τον λόγο είναι έτη φωτός μπροστά. Σε μια χώρα που την ισοπέδωσαν κυριολεκτικά οι Αμερικάνοι και που έφαγαν και τρεις ατομικές βόμβες. Και μέσα από τα ερείπια τους έγιναν οικονομική υπερδύναμη

Nik

Τρεις ατομικές βόμβες....? Ξέρεις πολλά εσύ...

ΔΓ / ΔΑ

Μάλλον μεθυσμένοι είναι. Διαφορετικά οι φωτογραφίες θα τους απεικόνιζαν μέσα σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Το εντυπωσιακό για μένα είναι πως αν και σε κατάσταση λιποθυμίας έχουν ακόμα τα υπάρχοντα τους δίπλα τους. Στην Ελλάδα θα τους είχαν αφήσει με τα σωβρακα.

Adekastos

Αφού έχουν τόσες δουλειές οι λαθρομετανάστες γιατί δεν πάνε εκεί να βρούν δουλειά

Vi for vlax

Εχω ενα χοντα κι ενα σουζουκι γιαπωνεζικης κατασκευης 1970 κι ενα ραδιο σονυ μεη ντι τζαπαν που το ειχε φερει απο τα καραβια ο θειος καποτε και δουλευουν ρολοι πετανε πανε σφαιρα σαν να βγηκαν χθες απο το εργοστασιο.Εσυ τι παραγεις ρε μ;Τρικακια ρουβικωνα;Που γραφουν τις ππριες του μουλα καρανικ ((η καριερα ειναι χολερα;)).....

πρρρρ....

εγω μολις εστειλα ενα φαξ στην αγγλια

Nikos

Σιγά! Που να δείτε Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους! Εκεί να δείτε ύπνο! Χωρίς να έχουν δουλέψει ούτε μια ώρα!

Γεια

Σου ρε Νικολάκη δουλευταρά!!!

μακιςςς

Βλακείες που κάνουν μάλιστα μπαμ από χιλιόμετρα. Ακόμα και εξουθενωμένος να εισαι, δεν πέφτεις για ύπνο σας φακίρης στο τσιμέντο. Παίρνεις το τρένο και σε 30-45 λεπτά πας στο ζεστό μαλακό κρεβατάκι σου και κοιμασαι. Αυτοί στις φωτό είναι είτε βάλτοι είτε στουπί μεθυσμένοι. Οι Γιαπωνέζοι έχουν ένα θεματάκι με το Αλκοόλ. Απορώ με την αφέλεια κάποιων εδώ που πιστεύουν αμέσως κάθε κοτσάνα clickbait που διαβάζουν.

Κρητικός

Εγώ ψηφίζω αυτόν που κοιμάται όρθιος πάνω στην κολώνα !! Σκατολαός και αυτοί !! Στρατιωτάκια χωρίς προοπτική !

Minakouomalakies

Εντάξει αδερφέ, η αλήθεια είναι πως αν δεν υπήρχαμε εμείς οι Έλληνες, οι Γιαπωνέζοι θα έτρωγαν πέτρες. Ποιοι Γιαπωνέζοι δηλαδή, όλη η γη. Αγγλία, Σουηδία, Δανια, Γερμανία.. όλοι.

ρε συ

ο... Καρανίκας δεν είναι αυτός στο πάρκο;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pence_ar

Η Ουάσιγκτον, μετά τις παλινωδίες του προέδρου Τραμπ, προσπάθησε να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί από την αξιοπιστία της - Ουάσιγκτον και Άγκυρα δεσμεύτηκαν για μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας»

Boris-ekso

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί το Σάββατο να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τη συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ, που ωστόσο «κρύβει» αρκετά «θολά» σημεία - Τι αλλάζει ουσιαστικά σε σχέση με τη συμφωνία που είχε υπογράψει η Μέι

france_ar

Το παρασκήνιο της συζήτησης που τελείωσε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τι είπε ο Μακρόν - Η στάση της Γερμανίας και το... decoupling που πρότειναν Ολλανδία και Δανία - Γιατί έφυγε... ταχέως ο Μπόρις Τζόνσον - Τα λεκτικά αντίμετρα για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Συρία - Κύπρο

7