Βικτόρια Μαρίνοβα: Ο βιασμός και η δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου συγκλονίζουν τη διεθνή κοινότητα

Βικτόρια Μαρίνοβα: Ο βιασμός και η δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου συγκλονίζουν τη διεθνή κοινότητα

Ήταν η «φωνή» της ελευθερίας της έκφρασης, όμως η πένα της είχε ενοχλήσει το καθεστώς Μπορίσοφ - Λίγο πριν δολοφονηθεί ερευνούσε ατασθαλίες για κοινοτικά κονδύλια - Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, ο βιασμός της έγινε για να παραπλανήσει την έρευνα

Victoria_Marinova_arthroosd1
H παγκόσμια δημοσιογραφία θρηνεί το 44ο θύμα της. H 30χρονη Βικτόρια Μαρίνοβα, μητέρα δύο παιδιών, δολοφονήθηκε με βάρβαρο τρόπο. Η «πένα» της ενοχλούσε μάλλον παράφορα το καθεστώς Μπορίσοφ.

Οι χρήστες στα social media εκφράζουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους για την άγρια δολοφονία της άτυχης δημοσιογράφου η οποία βιάστηκε και εν συνεχεία στραγγαλίστηκε. Η δολοφονία της έγινε ενώ ερευνούσε ατασθαλίες για κοινοτικά κονδύλια. H σορός της εντοπίστηκε στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας.

"Ο θάνατος της προκλήθηκε από χτυπήματα στο κεφάλι και ασφυξία και κατά πάσα πιθανότητα συνέβη το φως της ημέρας", σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου εισαγγελέα.


dim3
dim1


Η γοητευτική Βικτόρια Μαρίνοβα ήταν δημοφιλής δημοσιογράφος στη Βουλγαρία και θεωρείτο η καλύτερη στην ερευνητική δημοσιογραφία. Ήταν μία ισχυρή «φωνή» που υπερασπιζόταν την ελευθερία της έκφρασης. Η έρευνά της επικεντρωνόταν στη διαφθορά του κράτους.

Κλείσιμο
Η Μαρίνοβα άφησε την τελευταία της πνοή στις 7 Οκτωβρίου. Η ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαίωσε ότι πρώτα βιάστηκε και εν συνεχεία δολοφονήθηκε άγρια. Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, ο βιασμός της έγινε για να παραπλανήσει την έρευνα. Το κίνητρο του δράστη ήταν ένα: η δολοφονία της Μαρίνοβα για παραδειγματισμό...

Η δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα, το ψευδώνυμό της «Mary», έχει συγκλονίσει τη Βουλγαρία και τον κόσμο της παγκόσμιας δημοσιογραφίας.


Убийството на Виктория Маринова е станало, докато е правела джогинг

Δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ του τηλεοπτικού σταθμού TVN, διεξήγαγε έρευνα σχετικά με υπόθεση διαφθοράς που αφορά διασπάθιση κοινοτικών πόρων. Η βουλγαρική αστυνομία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η δολοφονία της Μαρίνοβα σχετίζεται με την έρευνά της. Ωστόσο, η τελευταία εκπομπή της Mαρίνοβα αφορούσε έρευνα για εταιρείες που εμπλέκονται σε κοινοτικά χρηματοδοτούμενα σχέδια υποδομών, τα οποία διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές.

Στο σχετικό ρεπορτάζ η μακρυμαλλούσα δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει ότι το 30% με 40% της χρηματοδότησης που έλαβε ένας όμιλος εταιρειών σπαταλήθηκε ή χρησιμοποιήθηκε για δωροδοκίες. Ο περιφερειακός εισαγγελέας της πόλης Ρούσε, Γκεόργκι Γκεόργκιεφ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», πως ο θάνατος της προκλήθηκε από χτυπήματα στο κεφάλι και ασφυξία. Η σορός της αναγνωρίστηκε, όπως αναφέρουν οι αρχές, από τατουάζ με τα αρχικά της. Πάνω της δεν βρέθηκαν ούτε το κινητό της τηλέφωνο, ούτε τα κλειδιά της, ενώ έλειπαν και τα ρούχα της.

Ομάδες καταπολέμησης της διαφθοράς και ευρωβουλευτές ζήτησαν από την βουλγαρική κυβέρνηση και τις αρχές την πλήρη διερεύνηση του θανάτου της δημοσιογράφου. Ο εκπρόσωπος αρμόδιος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στον ΟΑΣΕ, Αρλέμ Ντεζίρ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την δολοφονία της δημοσιογράφου και ζήτησε «πλήρη και ενδελεχή έρευνα», με μήνυμά του στο Twitter.



dim4
dim5
Πλήθος δημοσιογράφων έγραψαν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκλονισμένοι από την δολοφονία και υπενθυμίζοντας ότι είναι η τρίτη δημοσιογράφος που ασχολείται με υποθέσεις διαφθοράς που δολοφονείται στην Ευρώπη σε διάστημα ενός χρόνου. Προηγήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, στην Μάλτα, και τον Φεβρουάριο ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ.

Από την πλευρά τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάλεσαν τις βουλγαρικές Αρχές «να ρίξουν φως σε αυτήν την αποτρόπαιη ενέργεια», ζητώντας να τεθούν υπό προστασία οι συνάδελφοι της Βικτόρια Μαρίνοβα. Το ίδιο αίτημα διατυπώθηκε από την ερευνητική ιστοσελίδα Bivol.bg, του Ντίμιταρ Στογιάνοφ, του δημοσιογράφου που παρουσιάσθηκε στην εκπομπή της. «Είμαστε σε σοκ. Ποτέ δεν έχουμε λάβει απειλή υπό οποιαδήποτε μορφή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δημοσιογράφος του δικτύου «TVN Ruse», συνεργάτης του θύματος, υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοί του και ο ίδιος φοβούνται πλέον για την ασφάλειά τους. Περιέγραψε την Βικτόρια Μαρίνοβα ως μία δημοσιογράφο «πειθαρχημένη, φιλόδοξη, που έφθανε μέχρι το τέλος και διακρινόταν από μεγάλο αίσθημα δικαίου». Είχε δώσει τον λόγο σε ανθρώπους που υπέφεραν, που αντιμετώπιζαν προβλήματα συζυγικής βίας, αλκοολισμού, αναπηρίας.

Από την πλευρά του,ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μλάντεν Μαρίνοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η δολοφονία σχετίζεται με το έργο της Μαρίνοβα: "Πρόκειται για βιασμό και δολοφονία". Προσέθεσε ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες ότι απειλήθηκε. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε από την πλευρά του ότι είναι θέμα χρόνου η εξιχνίαση της υπόθεσης.

«Οι καλύτεροι εγκληματολόγοι ερευνούν την υπόθεση...Έχει αποκτηθεί μεγάλη ποσότητα DNA ,άρα είμαστε κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης», επισημαίνει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης